default-image

Λ. Αυγενάκης: Ένοχη η σιωπή της κυβέρνησης για τον ENISA

Ελλάδα
Λ. Αυγενάκης: Ένοχη η σιωπή της κυβέρνησης για τον ENISA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα της παραμονής του ENISA στο Ηράκλειο, συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του αν. Γραμματέα ΠΕ ΝΔ - βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη προς τους υφυπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Θεοδόση Πελεγρίνη και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι οποίοι αρνήθηκαν να απαντήσουν στο θέμα επικεντρώνοντας μόνο στο θέμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου.

Όπως τόνισε ο κ. Λ. Αυγενάκης στην ομιλία του: «Ο ENISA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών, συμπληρώνει δώδεκα χρόνια λειτουργίας στο Ηράκλειο.

Όπως είχα αναφέρει και στην κοινοβουλευτική μου παρέμβαση (03-02-2016) "Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Οργανισμός «μετακομίζει» από το Ηράκλειο στην Αθήνα. Ήδη ένα μέρος του προσωπικού του έχει ήδη μεταφερθεί στην Αθήνα…. Αυτές τις ημέρες δρομολογείται η «εθελούσια» σιωπηλή μετακίνηση και των υπολοίπων υπαλλήλων του ΕΝΙSΑ στην Αθήνα με στόχο την μετακίνηση του 90% των υπαλλήλων του ΕΝΙSA στην Αθήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016". Δυστυχώς, οι ανησυχίες που εξέφρασα επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο μέσα σε μικρό, μάλιστα, χρονικό διάστημα.

Οι εξελίξεις στο εν λόγω θέμα είναι ραγδαίες. Τίθεται πλέον επίσημα το ζήτημα πιθανής δρομολόγησης μεταφοράς του ΕNISA εκτός Κρήτης και, ενδεχομένως, εκτός χώρας. Στις 16 Μαρτίου 2016 η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, σε μια κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον του ENISA, διαπιστώνει ότι η Κυβέρνηση δεν είναι συνεπής στην καταβολή των μισθίων για τα γραφεία. Μάλιστα, στην συνεδρίαση αυτή έγινε διπλή προσβλητική παρατήρηση για τη χώρα μας από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την ασυνέπεια της κυβέρνησης.

Δεν διατυπώθηκε καμία άποψη υπέρ της παραμονής του ENISA στη χώρα μας και στο Ηράκλειο. Είναι άξιο αναφοράς ότι σε αυτή τη συνεδρίαση δεν παρέστη εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ενώ ο εκπρόσωπος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας δεν πήρε θέση.

Παρά τα επίμονα ερωτήματα του κ. Λ. Αυγενάκη οι αρμόδιοι Υφυπουργοί αρνήθηκαν να απαντήσουν και τοποθετήθηκαν μόνο για το θέμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου.

Ειδικότερα, ο κ. Πελεγρίνης ανέφερε ότι «έχουν αντιμετωπιστεί τα δύο βασικά [ζητήματα]: της πλήρωσης των εκπαιδευτικών και της ισότιμης πρόσβασης των αποφοίτων του σχολείου αυτού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αυτά, έχουν ήδη δρομολογηθεί».

Αντιστοίχως, η κ. Χρυσοβελώνη αναφέρθηκε σε θέματα χωροταξίας δηλώνοντας «ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε η προμελέτη των αρχιτεκτονικών σχεδίων και ξεκινάει η μελέτη εφαρμογής, που υπολογίζεται να είναι έτοιμη μέσα στο 2016. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής το 2018».

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στη δευτερολογία του υπογράμμισε ότι «Η μετακίνηση του ENISA από το Ηράκλειο θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε επιστημονικό, οικονομικό, πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο. Η αδιαφορία της Κυβέρνησης, καθώς και η προχειρότητα και αφέλεια με την οποία αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα οδηγούν σε φυγή έναν σημαντικό Οργανισμό για το Ηράκλειο και τη χώρα μας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Σχολείων συνεδριάζει αύριο, στις 8 Απριλίου 2016 και, μεταξύ άλλων, θα αποφασίσει για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου. Έχουν γίνει ενέργειες για την υποστήριξη της παραμονής του Ευρωπαϊκού Σχολείου;  Ή έχει αφεθεί και αυτό το θέμα στον αυτόματο πιλότο;       

Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ η ανικανότητα και η απραξία της Κυβέρνησης έχει πλέον εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News