default-image

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για το γιαούρτι από σκόνη

Ελλάδα
Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για το γιαούρτι από σκόνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση με ερώτησή του στην Κομισιόν, με αφορμή την προτεινόμενη αλλαγή παρασκευής του γιαουρτιού και με χρήση αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων του σε μορφή σκόνης που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έκανε ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί διατροφικό προϊόν με ιδιαίτερη σημασία για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, αποτελεί δε παραδοσιακό προϊόν το οποίο παρασκευάζεται με την ίδια τεχνοτροπία στην χώρα από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ύψος των συνολικών εξαγωγών για το 2015 κυμάνθηκε στα 140 εκ. ευρώ κατατάσσοντάς το μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών αγροτικών προϊόντων.

«Η σημερινή νομοθεσία προβλέπει ότι το γιαούρτι προκύπτει μετά από πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος. Η αναθεώρηση του άρθρου 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών που έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στην Επιτροπή αφήνει ανοικτό το παράθυρο για τη δυνατότητα χρήσης αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων του σε μορφή σκόνης. Μια τέτοια όμως εξέλιξη αναμένεται να πλήξει καίρια την γαλακτοπαραγωγή στην Ελλάδα καθώς οι μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις που υφίστανται σήμερα θα είναι αδύνατον να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές από τις αθρόες εισαγωγές.» συμπληρώνει.

Καθώς η αλυσίδα παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-η αναθεώρηση του άρθρου 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών περί χρήσης αφυδατωμένου γάλακτος ή παραγώγων τους σε μορφή σκόνης, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας;

-πως σκοπεύει να στηρίξει μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις αγελαδοτροφίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη από την κατάρρευση τιμών που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο;

-θα μπορούσε να ενταχθεί το νωπό αγελαδινό γάλα στο πρόγραμμα διανομής τροφίμων στα σχολεία;

Κουρέτας στον 9,84: Ανυπαρξία σχεδίου στον πρωτογενή τομέα

O κ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής  Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αποκάλυψε πως ενώ υπάρχουν δυνατότητες για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, εδώ δεν αντιλαμβάνονται οι ιθύνοντες ότι εκτός από τα ΠΟΠ, υπάρχουν και τας προγράμματα παραγωγής προιόντων με Προέλευση Ορεινών ή Νησιωτικών Περιοχών, που μένουν αναξιοποίητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News