Ελλάδα

Μ.Κεφαλογιάννης: Καταστροφική η εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου - βενζίνης

Καταστροφική θα είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής από την διαφαινόμενη εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου - βενζίνης όπως ισχυρίζεται στην ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.Όπως υποστηρίζει τα αγροτικά προϊόντα θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικά με πολλαπλές συνέπειες για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Η ελληνική κυβέρνηση υπογράφοντας το τελευταίο μνημόνιο κατανόησης τον Αύγουστο του 2015, συμφώνησε την σταδιακή αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στα επίπεδα του αντίστοιχου ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.

Το τελευταίο διάστημα διαρρέουν πληροφορίες στον ελληνικό τύπο σχετικά με την αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης στα ίδια επίπεδα με αυτόν της βενζίνης. Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης πρόθεσης είναι η εισροή 400 εκ ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Μια τέτοια κίνηση ωστόσο θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής με 10-15%, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων αγροτικών συνεταιρισμών, καθιστώντας τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά με πολλαπλές συνέπειες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την τήρηση των συμφωνηθέντων δεσμεύσεων. Ήδη επικρατεί μεγάλη αναστάτωση και αβεβαιότητα εντός των Ελλήνων παραγωγών καθώς διακινδυνεύεται ο προγραμματισμός δαπανών της επόμενης περιόδου.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- η εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου με αυτό της βενζίνης αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας;

- πως μπορεί να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες στην περίπτωση εξίσωσης του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του πετρελαίου κίνησης;"

Σχόλια