default-image

Ρέθυμνο: Δράση ευαισθητοποίησης για δωρεά μυελού των οστών

Ελλάδα
Ρέθυμνο: Δράση ευαισθητοποίησης για δωρεά μυελού των οστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριήμερη εκδήλωση ενημέρωσης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών και λήψη δειγμάτων, ξεκίνησε σήμερα στην Πανεπιστημιούπολη στο Ρέθυμνο από την εθελοντική ομάδα «Φυλή Εξ Αίματος» που εδώ και χρόνια διατηρούν οι φοιτητές στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για κοινή δράση της Φοιτητικής Ομάδας Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με το Σύλλογο Όραμα Ελπίδας, και την ομάδα μπάσκετ Rethymno Cretan Kings.

Στόχος των μελών της ομάδας των φοιτητών είναι κυρίως η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εθελοντών που θα είναι δότες μυελού των οστών δεδομένου ότι είναι καταγεγραμμένη η άγνοια των πολιτών, αλλά και μεγάλου μέρους των φοιτητών σχετικά με το τι είναι η δωρεά μυελού και πώς μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής δότης.

«Η διαδικασία πλέον έχει αλλάξει. Η λήψη δείγματος γίνεται απλώς μέσω λήψης στοματικού επιχρίσματος (σάλιο), ενώ στην περίπτωση που βρεθεί συμβατός δότης η διαδικασία λήψης μυελού των οστών γίνεται και με την αιμοδοσία, όπου συλλέγονται προγονικά αιμοποιητικά κύτταρα από το αίμα», αναφέρει η ομάδα κα προσθέτει: «Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε για χάρη όλων των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή δίνουν τη δική τους μάχη. Τη ζωή δεν μπορούμε να την αγοράσουμε. Μπορούμε όμως να τη χαρίσουμε απλόχερα».

Η ομάδα προτείνει να συμμετέχουν όλοι στην πολύ απλή διαδικασία εθελοντή δότη όπου ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει γνωρίζοντας από πριν πως μπορεί να σώσει μία ζωή ενός συνανθρώπου του.

Αφορμή για την τριήμερη καμπάνια στάθηκε η διάγνωση σε μέλος της ομάδας κάποιας μορφής λευχαιμίας και οι νέοι, φίλοι και συνεθελοντές του πήραν το έναυσμα και αποφάσισαν να ενημερώσουν τον κόσμο του Ρεθύμνου λέγοντάς τους: «Γίνε δότης Μυελού των Οστών και σώσε έναν συνάνθρωπό σου με καρκίνο ή άλλα αιματολογικά νοσήματα. Η εγγραφή είναι ανώδυνη και χρειάζεται μόνο ένα λεπτό από τη ζωή σου».

Σήμερα λοιπόν είναι ο φίλος μας, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος ή και εμείς, αφού ποτέ δεν ξέρεις πώς και πότε θα εμφανιστεί λευχαιμία. Οι Έλληνες, σύμφωνα με τα μέλη της εθελοντικής αυτής ομάδας η οποία από το 2008 αγωνίζεται για την αύξηση εθελοντών αίματος, ακόμη δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένοι και φοβούνται μόνο στη σκέψη της διαδικασίας να γίνουν δότες, ενώ είναι τόσο απλό να σώσουν τον συνάνθρωπό τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τοπική κοινωνία εδώ και χρόνια έχει αγκαλιάσει τις δράσεις της «Φυλής εξ αίματος», ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση στους δωρητές αίματος στόχος που αρχικά είχαν βάλει τα μέλη της ομάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News