Ελλάδα

Ο πάπας Φραγκίσκος στη Λέσβο με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Η επιθυμία του πάπα Φραγκίσκου να επισκεφθεί την πατρίδα μας, εκφράστηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με σκοπό να συμβάλλει στην ευαισθητοποίησή της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του Προσφυγικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφτεί το νησί, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ η ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί εντός της ημέρας, με πιθανότερη την Παρασκευή 15 Απριλίου.

Στην επίσκεψη θα παραβρεθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ  πληροφορίες θέλουν και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να παρίσταται, ενώ οι θρησκευτικοί ηγέτες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, θα επισκεφτούν hot spot, θα γευματίσουν με πρόσφυγες και θα αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ η επίσημη ανακοίνωση για την πρόσκληση προς τον Πάπα, θα επιδοθεί το απόγευμα από τον Έλληνα πρέσβη στο Βατικανό.

Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Ειδικότερα και σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Διαρκής Ιεράς Συνόδου κατά τη συνεδρίασή της που εξεδόθη και μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για τα κάτωθι:

Σε απάντηση των επιστολών που απηύθυνε τον μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το ΠΣΕ και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων και άλλων Εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες και κοινωνική επιρροή, ο Μακαριώτατος δέχθηκε την επίσημη ενημέρωση και από τις αρμόδιες αρχές του Βατικανού».

Επιπρόσθετα, όπως υπογραμμίστηκε στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμεί, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, «την ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται ότι «η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απεδέχθη την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη.

Για την επίσκεψη αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου, ένα από τα πολλά νησιά μας που βίωσε βαθύτατα και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος. Ιδιαίτερα τούτη τη χρονική στιγμή που η πατρίδα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Μιας Ελλάδας που κλήθηκε να αποδείξει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και αξιών ακόμη υπάρχει.

Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου.

Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των λοιπών δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας».

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου αναμένεται την ερχομένη εβδομάδα. Σημειωτέον ότι η τελευταία επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα έγινε επί αρχιεπισκοπείας Μακαριστού Χριστοδούλου και Ιωάννη Παύλου Β' το έτος 2000.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε σήμερα στην πρώτη συνεδρία της για τον μήνα Απρίλιο, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και κατά τη σημερινή συνεδρία επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Σχόλια