Ελλάδα

Τον Ιούνιο το ν/σ για την Πρωτοβάθμια Υγεία – Έρχονται οι «Μονάδες της γειτονιάς»

Μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βασικός πυρήνας του οποίου θα είναι οι «Μονάδες της γειτονιάς», με την Κρήτη να είναι ανάμεσα στις περιοχές όπου θα λειτουργήσουν αρχικά πιλοτικά.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός, ο οποίος τόνισε πως στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο ασθενής και οι Μονάδες της γειτονιάς θα στελεχωθούν με γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας και θα προσφέρουν ολιστική φροντίδα, με έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας σε συγκεκριμένο πληθυσμό, που θα ανέρχεται γύρω στις 10.000.

Κέντρο αναφοράς για τις «Μονάδες της γειτονιάς», θα είναι το Κέντρο Υγείας ή η Μονάδα του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας της περιοχής.

Αυτές θα είναι οι δομές που θα αποτελούν τη βάση της πυραμίδας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ανέφερε ο κ. Βαρδαρός μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, με στόχο ο πολίτης να έχει εύκολη πρόσβαση στην ομάδα υγείας η οποία και θα τον κατευθύνει, στο νοσοκομείο, αν κρίνεται απαραίτητο.

Σε πρώτη φάση θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή τριετούς διάρκειας, σε τέσσερις αστικές περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης. Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης.

Αρχικά θα δημιουργηθούν 30 «Μονάδες της γειτονιάς», που θα στελεχωθούν με επικουρικό ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό, και όπως είπε ο γενικός γραμματέας θα χρειασθούν περίπου 300 άτομα. Θα γίνουν νέες προσλήψεις προσωπικού, χωρίς να αποκλείονται εσωτερικές μετακινήσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο. Σύμφωνα με τον ίδιο το νέο σύστημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό από πλευράς κινήτρων για τους νέους γιατρούς και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας.

Σταδιακά το σύστημα θα επεκτείνεται, με στόχο το 2020 η κάλυψη να αγγίζει το 40 με 50% του αστικού πληθυσμού, δηλαδή 4,5 εκ. πολίτες να έχουν πρόσβαση σε «Μονάδα Υγείας της γειτονιάς», οι οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων πρόληψης και αγωγής υγείας στην κοινότητα.

Το Σύστημα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, θα υποστηρίζεται από το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών και όπως υποστηρίζει ο κ. Βαρδαρός, η Ελλάδα έχει το κατάλληλο, υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό για να λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Στόχος μας», λέει «είναι η διευκόλυνση πρόσβασης του πολίτη σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» και όταν μετά τις αναγκαίες παρεμβάσεις το σύστημα αρχίσει να λειτουργεί θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, που σήμερα βρίσκονται στα όριά τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρδαρός, δεν πρόκειται να κλείσει καμία υπάρχουσα Μονάδα, ωστόσο γενάτε η ανάγκη επανασχεδιασμού της κατανομής τους.

«Δεν θέλουμε να διαταράξουμε τις όποιες ισορροπίες στο σύστημα Υγείας, ούτε να προχωρήσουμε σε βίαιες προσαρμογές». Αναφέρει, όμως ότι υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν και έφερε ως παράδειγμα περιοχή, όπου λειτουργεί Κέντρο Υγείας και μονάδα ΠΕΔΥ, η μία μονάδα είναι στα ραντεβού η άλλη όχι, οι γιατροί της μιας πληρώνονται για εφημερίες της άλλης λειτουργούν σε διευρυμένο ωράριο, το οποίο δεν θεωρείται εφημερία.

Μίλησε για ανορθολογική κατανομή μονάδων και προσωπικού και για εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, ζητήματα που όπως είπε πρέπει να διορθωθούν. Έκανε λόγο για καλύτερη αξιοποίηση των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και των δημόσιων πόρων.

Σχόλια