default-image

Μετ' εμποδίων η συμφωνία επαναπροώθησης

Ελλάδα
Μετ' εμποδίων η συμφωνία επαναπροώθησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακόσιοι δύο πρόσφυγες έφυγαν χθες από τη Λέσβο και τη Χίο στο πλαίσιο της συμφωνίας επαναπροώθησης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά την ίδια στιγμή καταγράφονταν 339 νέες αφίξεις, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για τη στάση της Αγκυρας και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με βάση τη συμφωνία με την Ε.Ε.

Η επιστροφή έγινε μέσω του λιμένα του Δικελί με πλοία ναυλωμένα από τη Frontex. Από τη Λέσβο επιστράφηκαν 136 άτομα, 135 άνδρες και μία γυναίκα και από τη Χίο 42. Μεταξύ των ανθρώπων που επαναπροωθήθηκαν περιλαμβάνονταν και δύο Σύροι, οι οποίοι όμως, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του Συντονιστικού, είχαν οι ίδιοι ζητήσει να επιστρέψουν.

Κατά την άφιξή τους στο Δικελί, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες περίμεναν στο λιμάνι δεκάδες αστυνομικοί, υπεύθυνοι και μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου. Ακριβώς απέναντι από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο, δύο άνθρωποι ξεδίπλωσαν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν στα αγγλικά «Stop deportation, open borders» (Σταματήστε τις απελάσεις, ανοίξτε τα σύνορα). Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς, το πλοίο έφτασε στο Δικελί συνοδευόμενο από δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από το λιμάνι.

Επεισόδια στη Χίο

Προχθές το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ κατοίκων της Χίου και διμοιρίας των ΜΑΤ, όταν κάτοικοι αρνήθηκαν τη μεταφορά των προς απέλαση μεταναστών. Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν σε ΜΜΕ, άνδρες των ΜΑΤ φέρονται να χτυπούν διαδηλωτές. Για το θέμα αυτό διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ύψους 640.000 ευρώ στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και σε τέσσερις δήμους ισάριθμων νησιών του Αιγαίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, μία πρώτη ομάδα 16 Σύρων προσφύγων έφθασε χθες το πρωί αεροπορικώς στο Ανόβερο από την Κωνσταντινούπολη.

Πρόβλημα ο Πειραιάς

Προβληματική παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο συνεχίζει να παρουσιάζει εικόνα απουσίας κεντρικού συντονισμού. Οι λιμενικοί προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες να αναχωρήσουν από το λιμάνι και την ίδια ώρα ομάδες ανθρώπων που δηλώνουν, σύμφωνα με μαρτυρίες, ότι εκπροσωπούν ΜΚΟ προτρέπουν τους πρόσφυγες να μην αποχωρήσουν.

Ακόμα ένα «εμπόδιο» στη μετακίνηση των προσφύγων είναι οι πρόσφυγες που έχουν ήδη αναχωρήσει για τις δομές φιλοξενίας και οι οποίοι ενημερώνουν για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Τις περισσότερες φορές, ειδικά στην περίπτωση των Σύρων, η προτροπή είναι μη φύγουν από το λιμάνι.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες τώρα εκφράζουν και ανησυχία μήπως σε περίπτωση που φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά εκδοθούν για να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους, ενώ διάφοροι «άγνωστοι» τους ενημερώνουν για τις διαδικασίες που χρειάζονται προκειμένου να ζητήσουν άσυλο.

Επίσης δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές ποιος φορέας είναι ο υπεύθυνος για την κατάρτιση της λίστας με τα ονόματα όσων πρόκειται να επιβιβαστούν σε κάθε λεωφορείο.

Στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας να εκκενωθεί το λιμάνι το ταχύτερο δυνατό καθώς και μέχρι τα τέλη Απριλίου θα τεθούν σε σταδιακή εφαρμογή τα μέτρα ασφαλείας για την έξοδο του Πάσχα.

Τα στελέχη του λιμενικού τους ενημερώνουν επίσης για τις αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών λόγω της αναμενόμενης αύξησης της θερμοκρασίας το επόμενο διάστημα.

Πάντως, υπάρχει ένα «πάγωμα» στον ρυθμό εκκένωσης του λιμανιού, αφού από τους 4.600 πρόσφυγες του Σαββάτου χθες το πρωί είχαν φτάσει τους 4.725, ενώ στις αρχές τις προηγούμενης εβδομάδας έφταναν τις 6.000. Συνολικά στη χώρα με βάση τον χθεσινό απολογισμό, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών ανήλθε σε 52.451.

Ζητούνται διαμερίσματα για 3.000 μετανάστες

Διαμερίσματα για τη στέγαση 3.000 προσφύγων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αναζητούν μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνεργάζονται με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας μέσα στην επόμενη διετία 20.000 θέσεων υποδοχής για αιτούντες άσυλο. Οι ενδιαφερόμενοι να διαθέσουν προς ενοικίαση διαμέρισμα για τη στέγαση προσφύγων μπορούν να απευθύνονται σε έναν από τους εταίρους της Υπατης Αρμοστείας, προκειμένου να ενημερώνονται για τις προϋποθέσεις. Στο πρόγραμμα μετέχουν προς το παρόν οι οργανώσεις Πράξις, Αρσις, Ηλιακτίδα (Λέσβος), Νόστος και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (EATA) του Δήμου Αθηναίων.

Τα προς διάθεση διαμερίσματα θα πρέπει να είναι το λιγότερο 60 τ.μ., να διαθέτουν ενεργειακό πιστοποιητικό, πιστοποιητικό από ηλεκτρολόγο, καλό φωτισμό και αερισμό. Επίσης δεν θα πρέπει να υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, να είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να παραδίδεται σε καλή κατάσταση.

Οι ιδιοκτήτες θα υπογράφουν συμβόλαιο με έναν από τους προαναφερθέντες φορείς, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη για την καταβολή του ενοικίου, αλλά και τη φροντίδα οτιδήποτε έχει σχέση με το διαμέρισμα και αυτούς που φιλοξενούνται εντός του.

Το ποσό του ενοικίου ενδέχεται να διαφέρει, ωστόσο σε γενικές γραμμές αναζητούνται διαμερίσματα στην τιμή των 200 έως 400 ευρώ τον μήνα. Το συμβόλαιο θα έχει διάρκεια μέχρι τα τέλη του 2016, με πιθανότητα παράτασης έως τα τέλη του 2017.

Οι φορείς θα καλύπτουν και ενδεχόμενες μικροζημιές, για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί ειδικό ποσό και θα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των αιτούντων άσυλο(τροφή, μετακίνηση, κοινωνικές υπηρεσίες και άλλα). Ως περιοχές υλοποίησης του προγράμματος έχουν επιλεγεί ο Δήμος Αθηναίων αλλά και άλλοι γειτονικοί δήμοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η Θεσσαλονίκη και το νησί της Λέσβου.

Στις επιπλέον παροχές προβλέπεται η σίτιση μέσω προπληρωμένων καρτών ή κουπονιών για σούπερ μάρκετ. Σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχούν 90 ευρώ τον μήνα. Πέραν του προγράμματος αυτού, μία ακόμη οργάνωση, η SolidarityNow, δέχεται αιτήσεις από οικογένειες που προθυμοποιούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα σπίτια τους. Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν το σπίτι τους για φιλοξενία αιτούντων άσυλο θα λαμβάνουν συμβολική οικονομική ενίσχυση, π.χ. το ποσό της τάξης των 300 ευρώ για τετραμελή οικογένεια για διάστημα ενός μήνα, προκειμένου να καλύψουν τις βασικές καθημερινές δαπάνες που θα προκύπτουν από τη συγκατοίκηση.

Οι επισιτιστικές ανάγκες των ατόμων που θα φιλοξενηθούν καθ' όλη τη διάρκεια της συγκατοίκησης δεν θα επιβαρύνουν το νοικοκυριό καθώς θα καλύπτονται σταθερά και σε μηνιαία βάση με κουπόνια τροφίμων (μηνιαία κουπόνια αξίας 250 ευρώ ανά οικογένεια των δύο ατόμων ή 150 ευρώ ανά άτομο).

Κόντρα Ν.Δ. - Βίτσα για αναθέσεις

Με ανακοίνωσή της η Ν.Δ. εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «αρνείται πεισματικά και δεν απαντά στις σοβαρές καταγγελίες κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για το κύμα των αδιαφανών απευθείας αναθέσεων που υλοποιούνται κυρίως από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τόσο για μισθώσεις ιδιωτικών εγκαταστάσεων, εκτάσεων και αγρών, όσο και για υπηρεσίες εστίασης, σίτισης και καθαριότητας».

Αναφέρει μάλιστα ως χαρακτηριστική περίπτωση την κατασκευή του κέντρου φιλοξενίας (hotspot) στη Χίο, το οποίο κόστισε τελικά 1.277.000 ευρώ, τη στιγμή που, μεταξύ άλλων, η έκταση παραχωρήθηκε από τον Δήμο, ο εξοπλισμός και οι υποδομές στέγασης διατέθηκαν από ελληνική επιχείρηση, ενώ προβλέφθηκε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, και συμπληρωματική δαπάνη ύψους 423.183 ευρώ που εγκρίθηκε 20 μέρες μετά το τέλος των έργων. Και όλα αυτά σε διαγωνισμό της μίας και μόνο ημέρας.

Απαντώντας στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσας με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με όσα συκοφαντικά αναφέρει, θίγει όχι μόνο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και την κυβέρνηση, αλλά προσβάλλει και τα ίδια Γενικά Επιτελεία και τις Ενοπλες Δυνάμεις» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε ακόμη ότι από την προηγούμενη Παρασκευή έχουν κατατεθεί στη Βουλή όλοι οι φάκελοι των διαγωνισμών για τη σίτιση.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News