default-image

"Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα"

Ελλάδα
"Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Τουρκία, όπως κάθε χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, πρέπει να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)», αναφέρει σε απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης κ. Χαν, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μαν. Κ. Κεφαλογιάννη, με αφορμή την συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Στην ερώτηση του κ. Κεφαλογιάννη τονιζόταν η προσπάθεια της Τουρκίας να ξεμπλοκάρει τις "παγωμένες" ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας την προσφυγική κρίση στην ανατολίτικη λογική του παζαριού. Η Τουρκία, όμως, παραμένει μία χώρα που δεν σέβεται και δεν συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίας, την ελευθερία έκφρασης και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Μόλις πριν λίγες ημέρες μετά τις οξύτατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου η τουρκική εισαγγελία προχώρησε σε συλλήψεις 12 πανεπιστημιακών που είχαν υπογράψει ψήφισμα ζητώντας την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Κούρδων αυτονομιστών. Μία ακόμη ενέργεια που καταδεικνύει τη χειραγώγηση της τουρκικής δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία.

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης κ. Χαν τονίζει ότι το συγκεκριμένο γεγονός είναι μία πολύ ανησυχητική εξέλιξη και υπογραμμίζει ότι η Τουρκία, όπως κάθε χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, πρέπει να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Αυτά αποτελούν κριτήρια αξιολόγησης για την ένταξη της Τουρκίας που δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, και βρίσκονται στο επίκεντρο των υφιστάμενων ενταξιακών διαπραγματεύσεων και υπογραμμίζει ότι η Τουρκία, όπως κάθε χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, πρέπει να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Αυτά αποτελούν κριτήρια αξιολόγησης για την ένταξη της Τουρκίας που δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, και βρίσκονται στο επίκεντρο των υφιστάμενων ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News