default-image

ΠΓΔΜ: Η κρίση συνέβαλε στην ενίσχυση της σχέσης μας με την Ελλάδα

Ελλάδα
ΠΓΔΜ: Η κρίση συνέβαλε στην ενίσχυση της σχέσης μας με την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την άποψη πως "το καλό με την (προσφυγική) κρίση είναι ότι ενισχύσαμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα, τώρα συνεργαζόμαστε καλύτερα, είμαστε γείτονες και βρισκόμαστε μπροστά σε παρόμοιες προκλήσεις", διατυπώνει ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ".

Ο Ζόραν Γιόλεφσκι συμμετείχε στη Σύνοδο στην οποία ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ είχε συγκαλέσει εξωθεσμικά, την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Βιέννη, τους ομολόγους του από την αποκαλούμενη Κεντροευρωπαϊκή Αμυντική Συνεργασία (Κροατία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία), όπως επίσης από Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Πολωνία και Σερβία.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς "τη διένεξη με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας", ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι υπήρξε επί έξι χρόνια επικεφαλής των διαπραγματευτών για το ζήτημα αυτό και μπορεί να διαβεβαιώσει πως η χώρα του θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για μία κοινή λύση, και στο πλαίσιο αυτό "πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των Μακεδόνων".

Ο ίδιος, σε σχέση με το βέτο της Ελλάδας στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, διατείνεται πως "σε μία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα παραβίασε τις διεθνείς υποχρεώσεις της, εμποδίζοντας την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ", όμως, όπως προσθέτει, "μία συμμετοχή της Μακεδονίας θα ήταν καλή για τη χώρα και την περιοχή, για την Ευρώπη και επίσης για την Ελλάδα".

Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του ο Ζόραν Γιόλεφσκι, ο ίδιος υπολογίζει πως κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, η χώρα του θα λάβει πρόσκληση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ συμπληρώνει πως στόχος της είναι μία συμμετοχή ως μέλος τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά την άποψή του, η προσέγγιση με την ΕΕ διαρκεί χρόνια και στο διάστημα αυτό θα προσφερθούν πολλές δυνατότητες για να υπάρξει μία συμφωνία με την Ελλάδα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και στο ερώτημα, εάν ο ρόλος της ΠΓΔΜ στην προσφυγική κρίση ενίσχυσε τη διαπραγματευτική της θέση στην προσέγγιση της με την ΕΕ, ο Ζ. Γιόλεφκσι απαντά αρνητικά "σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα βήματα, αλλά μπορέσαμε να διαμηνύσουμε πως είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ, στον οποίο αξίζει να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ".

Συμπληρώνει δε, πως "δεν θέλουμε να πρέπει να παρακαλούμε για την ένταξη, διότι τώρα δείξαμε, ότι κανείς μπορεί να βασίζεται επάνω μας".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News