Ελλάδα

Επιβεβαίωση υπεροχής του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Πρύτανης Κώστα Γουλιάμος: Οι πρόσφατες διακρίσεις, σφραγίδα ότι είμαστε ίδρυμα αξιών και αριστείας. Οι πρόσφατες διακρίσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελούν σφραγίδα για το ίδρυμα. Είμαστε κυριολεκτικά ένα πανεπιστήμιο αξιών και αριστείας, που συγκρίνεται πλέον με τα μεγάλα, ιστορικά και κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, δηλώνει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κώστας Γουλιάμος.

Ο κ. Γουλιάμος αναφέρεται στις διακρίσεις του Πανεπιστημίου και το χαρακτηρίζει ως τον κατεξοχήν χώρο της γνώσης, αλλά παράλληλα εξελίσσεται και σε χώρο όπου η βιομηχανία και, κυρίως, η τεχνολογία επενδύει για το μέλλον. Ο κ. Γουλιάμος μιλά για την ένταξη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στον οργανισμό Laureate International Universities, τι σημαίνει για έναν φοιτητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να ανήκει σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο πανεπιστημίων, καθώς και για τη σύμπραξη με τη Microsoft και τι θεωρεί ως πρόκληση στην εποχή μας.

Τι έχει αλλάξει για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και για την ίδια την Κύπρο με την ένταξή σας στον οργανισμό Laureate International Universities;

Πάρα πολλά. Επιτρέψετέ μου όμως να σας πω το εξής. Για εμάς, στη Laureate, η εκπαίδευση αποτελεί κίνημα με πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις που ξεπερνά τα σύνορα μιας χώρας. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι αν το ζητούμενο σε κάθε πανεπιστήμιο που σέβεται τη γνώση είναι η ποιότητα, η αριστεία και η καινοτομία, τότε προϋπόθεση είναι η υλοποίηση ενός συνόλου θεσμικών διαδικασιών καθώς και η εφαρμογή όλων εκείνων των αναγκαίων όσο και σύγχρονων πρακτικών δομικού εξορθολογισμού της λειτουργίας του πανεπιστημίου, ώστε να είναι μετρήσιμη η αποτίμηση της αριστείας, της ποιότητας και καινοτομίας του σε όλα τα πεδία. Έτσι γίνεται και το πανεπιστήμιο βιώσιμο και πρωτοπόρο, καθότι αυτό το σύστημα εξορθολογισμού σε όλα τα πεδία αποτελεί συν τοις άλλοις δικλίδα ασφαλείας που, ως τέτοια, δημιουργεί συνθήκες με πολλαπλασιαστική ισχύ στην οργάνωση, τις υποδομές, την κοινωνική προσφορά, τη διοίκηση, τις εκπαιδευτικές λειτουργίες και την κοινωνική αποδοχή του πανεπιστημίου σε διεθνές επίπεδο. Αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία της μετρήσιμης αριστείας, ποιότητας και καινοτομίας έχει εκκολάψει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου η Laureate, ο μεγαλύτερος οργανισμός πανεπιστημίων του κόσμου στον οποίο ανήκουμε αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου εδώ και πέντε χρόνια. Η Laureate διαθέτει πάνω από 80 διαπιστευμένα πανεπιστήμια και 250 πανεπιστημιουπόλεις σε 28 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Έχει 70.000 προσωπικό, 1.000.000 φοιτητές παγκοσμίως και 20 κέντρα αριστείας. Πρόδηλα, η Laureate, πέραν του γεγονότος ότι είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στον κόσμο, διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στον τομέα της ανώτατης παιδείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς λοιπόν η Laureate έχει επιφέρει επαναστατικές δομές για την προαγωγή της γνώσης και την απασχολησιμότητα των φοιτητών μας εμπεδώνοντας ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό DNA, τολμώ να πω ότι ο οργανισμός μας συγκρίνεται πλέον με τα μεγάλα, ιστορικά και κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Είμαστε κυριολεκτικά ένα πανεπιστήμιο αξιών και αριστείας.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου πέτυχε μια σπουδαία διεθνή διάκριση, καθώς έλαβε άριστη αξιολόγηση από τον ανεξάρτητο οργανισμό πανεπιστημιακών αξιολογήσεων παγκοσμίως, τη QS TOP UNIVERSITIES. Τι σηματοδοτεί αυτό για σας;

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο και μοναδικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο και την Ελλάδα που αξιολογήθηκε από την QS TOP UNIVERSITIES, η οποία αξιολογεί, ανάμεσα σ' άλλα, τα κορυφαία και πιο ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη. Η αξιολόγηση QS TOP UNIVERSITIES βαθμολογεί ένα ίδρυμα επί 50 διαφορετικών δεικτών και με βάση αυτή την αξιολόγηση απονέμει στα πανεπιστήμια από ένα μέχρι και πέντε αστέρια σε διάφορους τομείς. Η αξιολόγηση αυτή θέτει την Κύπρο για πρώτη φορά στον χάρτη του QS Stars University Ratings, ενώ ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται, λόγω ακριβώς των επιδόσεών του σε πολλούς τομείς, μαζί με τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Λάβαμε τον υψηλότερο δείκτη αξιολόγησης, αυτόν των 5 αστέρων σε 5 τομείς (διδασκαλίας, υποδομών, διεθνοποίησης, κοινωνικής ευθύνης, προσβασιμότητας/στήριξης των φοιτητών). Αυτά τα 5 αστέρια στους συγκεκριμένους τομείς βάζουν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο μαζί με τα μεγάλα, με τα κορυφαία, τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Αναμφίβολα, δεν αποτελεί μικρή υπόθεση να βλέπει κανείς στον τομέα, λόγου χάρη της διδασκαλίας, να έχει 5 αστέρια το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, όσα ακριβώς έχουν λάβει τα κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ένας τέτοιος οργανισμός, με τον οποίο έχετε συμπράξει, είναι και η Microsoft. Ο κόσμος παρατηρεί πως τo πανεπιστήμιό σας είναι μεν ο χώρος της γνώσης, αλλά εξελίσσεται και στον κατεξοχήν χώρο όπου η βιομηχανία και, κυρίως, η τεχνολογία επενδύει για το μέλλον.

Το μέλλον είναι το παρόν του πανεπιστημίου μας. Έχουμε διεθνούς εμβέλειας ακαδημαϊκό προσωπικό, αλλά και διοικητικούς με υψηλή τεχνογνωσία. Οι υποδομές μας αποτελούν υπόδειγμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι κατακτήσαμε στην Ευρώπη τα δύο πρώτα βραβεία τεχνολογίας στην Ιατρική Σχολή. Είμαστε το μόνο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη που διαθέτει στο διδακτικό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής κάτοχο του βραβείου Νόμπελ 1988, τον καθηγητή Huber .  Επίσης  Επίτιμη Καθηγήτρια της Ιατρικής διατελεί  η  Βιοχημικός  Ada Yonath, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Χημείας 2009 . Επιπλέον, υπόδειγμα λειτουργίας για έναν πανεπιστημιακό οργανισμό, και όχι μόνο, αποτελεί αι το εργασιακό μας περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο εν μέσω κρίσης έχει διακρίσεις. Για τούτο και η Microsoft επέλεξε εμάς απ' όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ως στρατηγικό εταίρο για την εγκαθίδρυση του μοναδικού Κέντρου Καινοτομίας Microsoft στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα εκ των 100+ που διαθέτει η Microsoft παγκοσμίως. Αντιλαμβάνεστε ότι θα έχει τεράστια οφέλη για τους φοιτητές, το ακαδημαϊκό προσωπικό, τους επαγγελματίες της τεχνολογίας, του κλάδου της πληροφορικής, τους ερευνητές, την οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Εν ολίγοις, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω του Κέντρου Καινοτομίας Microsoft βάζει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας.

Σχόλια