default-image

Δραγασάκης: Παράγοντας επιβράδυνσης η ασυμφωνία θεσμών

Ελλάδα
Δραγασάκης: Παράγοντας επιβράδυνσης η ασυμφωνία θεσμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όριο μας η συμφωνία, τίποτα περισσότερο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, ενώ χαρακτήρισε «παράγοντα επιβράδυνσης» την ασυμφωνία που παρατηρείται μεταξύ των θεσμών.

Όπως σημείωσε, είναι επιλογή της κυβέρνησης να παρθούν τώρα τα σημαντικότερα μέτρα, προκειμένου το πρόγραμμα να είναι «εμπροσθοβαρές». «Αν κλείσουμε την αξιολόγηση εντός του Απριλίου, τελειώνουμε με τα δημοσιονομικά μέτρα για όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα», συμπλήρωσε. Διευκρίνιεσε επιπλέον ότι η Αθήνα δεν έχει λόγο να καθυστερεί τα μέτρα.

«Αυτό που έχει μείνει είναι να νομοθετήσουμε φέτος μέτρα με τα οποία θα εξασφαλίσουμε ότι το 2018 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%.  Το νούμερο είναι συγκεκριμένο, 5,4%» συνέχισε ο κ. Δραγασάκης και έκανε λόγο για σύγκλιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων. Χαρακτήρισε αγκάθι πάντως το πλεόνασμα ύψους 3,5%, διότι όπως είπε, «δεν ξέρουμε τον ρυθμό ανάπτυξης και τη μείωση του χρέους».

Επιπλέον εξήγησε ότι, «όπως αναφέρεται στη συμφωνία, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ μπορούμε να ελαφρύνουμε τη φορολογική επιβάρυνση». Εκτίμησε, παράλληλα, ότι ο στόχος της ανάκαμψης, ακόμα και ισχυρής, για το β' εξάμηνο είναι ρεαλιστικός.

«Δεν τίθεται θέμα περικοπής των κύριων συντάξεων»

Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά περικοπή των κύριων συντάξεων. 'Ολα όσα έχει πει ο κ. Κατρούγκαλος ισχύουν, συμπλήρωσε. Όπως είπε, ένα από τα προβλήματα που επιθυμεί να λύσει η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό, είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η επιβολή παρατεταμένης λιτότητας συνέτεινε στη μεγέθυνση του ζητήματος του ασφαλιστικού, κάνοντας λόγο για «φαύλο κύκλο». «Ριζική και οριστική επίλυση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες ανάπτυξης και απασχόλησης», διευκρίνισε.

Εκτίμησε ταυτόχρονα ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα χρήματα που θα πέσουν στην οικονομία θα είναι περισσότερα απ' όσα θα αφαιρεθούν με τα μέτρα, αλλά και ότι θα συμβεί μια σειρά θετικών γεγονότων τόσο για τον τραπεζικό τομέα όσο και για τη συνολική οικονομία. «Κατανοούμε ότι η ελληνική κοινωνία, μετά από έξι χρόνια κρίσης, έχει αγγίξει τα όριά της και το λαμβάνουμε υπ' όψιν σε όλα τα βήματά μας», πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης.

«Χρειαζόμαστε τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο»

Ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα χρειάζεται ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Όπως είπε, «το παλιό μοντέλο των εισαγωγών και της εσωτερικής κατανάλωσης, που ώθησε στην κρίση, δεν είναι πια βιώσιμο». Περιέγραψε επίσης την «Οικονομία της Γνώσης» και το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα ως τους τομείς - αιχμές της νέας ανάπτυξης. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στάθηκε στο ανθρώπινο κεφάλαιό της και το επιστημονικό δυναμικό της, επισημαίνοντας ότι είναι υψηλής ποιότητας.

Αναφερόμενος στο Αναπτυξιακό Ταμείο είπε ότι θα είναι ένα χρηματοδοτικό πολυεργαλείο που θα κινητοποιεί πόρους από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕπ κ.ά, ενώ υποστήριξε ότι η λογική της μείωσης των μισθών απέτυχε πλήρως, καθώς -συνέχισε ο κ. Δραγασάκης- δεν βελτίωσε την παραγωγικότητα ή την ανταγωνιστικότητα. Τόνισε ταυτόχρονα ότι στόχος είναι η αλλαγή μοντέλου και το πέρασμα από τη μείωση των μισθών στην επιδίωξη υψηλής προστιθέμενης αξίας με προστασία της εργασίας.

«Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας θα δοκιμαστεί στην πράξη»

Αναφερόμενος στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, υπογράμμισε ότι θα δοκιμαστεί στην πράξη. «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να δούμε τη συμφωνία να εφαρμόζεται στην πράξη» εξήγησε και επανέλαβε ότι «η συμφωνία με Τουρκία ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα αξιολογεί συνεχώς αν αποδίδει.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα έχουν αποχωρήσει από την Ειδομένη μέχρι το Πάσχα, προκειμένου να μεταβούν σε δομές φιλοξενίας.

«Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία είτε θα αλλάξει είτε θα "πασοκοποιηθεί"»

«Η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία είτε θα αλλάξει είτε θα "πασοκοποιηθεί"» σχολίασε εν συνεχεία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στη Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη υπάρχουν ορισμένες τάσεις απαγκίστρωσης από το νεοφιλελευθερισμό της προηγούμενης 20ετίας».

Ο κ. Δραγασάκης κατήγγειλε ότι η ελληνική κυβέρνηση το 2015 είχε να αντιμετωπίσει και τη στάση των υπολοίπων κρατών της Ε.Ε., λόγω της ανόδου των Podemos και της αριστερής «στροφής» στην Πορτογαλία. «Τελικά και οι Podemos νίκησαν και η στροφή στην Πορτογαλία έγινε», πρόσθεσε. Κατέληξε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει συμμαχία στην Ευρώπη με «ριζοσπαστικές, αριστερές και προοδευτικές» δυνάμεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News