default-image

Μια διαφορετική διαμαρτυρία, μένουμε ακίνητοι και σιωπηλοί

Κρήτη
Μια διαφορετική διαμαρτυρία, μένουμε ακίνητοι και σιωπηλοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα σταθούν σιωπηλοί και ακίνητοι για 10 λεπτά σε κτίρια και χώρους του Ηρακλείου που δεν είναι προσβάσιμα σε όλους μας με στόχο να διαμαρτυρηθούν για την καταπάτηση του δικαιώματος συνανθρώπων μας στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετακίνηση.Ομάδες πολιτών από 40 πόλεις της χώρας αναμεσά τους και το Ηράκλειο δίνουν ραντεβού την Κυριακή 24 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν την επιτακτική ανάγκη για ισότητα των πολιτών και την δίχως εμπόδια  κυκλοφορία.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να διεξαχθούν στο πλαίσιο της συνέχισης της εκστρατείας ενημέρωσης Ecomobility- Freemobility αποσκοπώντας να αξιοποιήσει τις εργασίες των μαθητών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα και να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία.

Άλλωστε μήνυμα της εκστρατείας ECOMOBILITY- FREE MOBILITY είναι: «Οι μαθητές ερευνούν, Οι πόλεις ενημερώνονται, Η κοινωνία ευαισθητοποιείται»

Πως μπορούμε να συμμετέχουμε στη δράση

Κάθε ομάδα, θα πρέπει να επιλέξει είτε ένα κτήριο, είτε ένα κατάστημά, είτε έναν χώρο στην πόλη της, που έχει εντοπίσει ότι δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση για όλους, παρά το ότι να λειτουργεί για να εξυπηρετεί πολίτες. Αυτό µπορεί να είναι είτε ?ηµόσιο κτήριο (?ηµαρχείο, ?ηµοτική Βιβλιοθήκη, Μουσεία, Ιατρεία, Σχολεία κ.ά), είτε Ιδιωτικός χώρος (Τράπεζα, Ταχυδροµείο, Τηλεφ. Κέντρα, Εμπορικά Καταστήματα, καφέ, χώροι ψυχαγωγίας κ.ά.). Επίσης είναι δυνατόν να είναι χώροι όπως οι Πλατείες που δεν έχουν ράµπες ή πεζοδρόµια, που είτε καταλαμβάνονται παράνομα για εµπορικές χρήσεις, είτε είναι στενά και µε προβλήµατα. 

Το κτήριο ή ο χώρος που θα επιλεγεί είναι επιλογή και στη κρίση των Οµάδων που θα συµµετέχουν, ενώ συστήνεται να είναι σε κεντρικό σηµείο των πόλεων.    

Όλοι, όσοι θα συµµετέχουν στις Οµάδες, θα σταθούν σιωπηλοί χωρίς να περπατούν για 10 λεπτά (12.00-12.10) µπροστά στο κτήριο ή στον χώρο που θα επιλέξουν, τονίζοντας µε αυτόν τον τρόπο την έλλειψη µέριµνας και σεβασµού στον Νόµο και στα δικαιώµατα των πολιτών. 

Η δράση, όπως και πέρσι, επελέγη να είναι ιδιαίτερα εύκολη και µε σηµαντική εξωστρέφεια, ώστε να προσεγγίσει και να υποδεχθεί τη συµµετοχή από κάθε ενδιαφερόµενη οµάδα που θα θελήσει να συµµμετέχει, από ?ήµους, Συλλόγους Γονέων, Τοπικές ΜΚΟ, Σύλλογους Πολιτών, Νηπιαγωγεία, ?ημοτικά, Γυµνάσια, Φοιτητικές Οµάδες, Προσκόπους, Οδηγούς και άλλους. 

Σύμφωνα με την κ. Στέλλα Πιταροκοίλη,συντονίστρια  για τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης ECOMOBILITY- FREE MOBILIT μιλώντας στο neakriti.gr  υποστήριξε :Μετά την επιτυχία που υπήρξε τον περασμένο Απρίλιο, στην διάρκεια της δράσης ΑΦ?ΝΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, που υλοποιήθηκε σε πολλές πόλεις της χώρας µας, η Επιτροπή Οργάνωσης αποφάσισε την συνέχιση µια σημαντικής ενέργειας που είναι αφιερωμένη στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη µμετακίνηση. Με τη συµµετοχή όλων µας θα τονιστεί η ανάγκη εφαρμογής του Νόµου για την ισότητα των πολιτών σε όλες τις πόλεις. Η θετική ανταπόκριση που δεχόµαστε από πολλές περιοχές, για την ενεργοποίηση και τη συµµετοχή εκτός από το ότι θα τονίσει το πρόβληµα, θα προκαλέσει την αφορµή να καθιερωθεί µια ηµέρα αφιερωµένη στην ελευθερία µετακίνησης στις πόλεις. 

Για φέτος επελέγη η δράση να γίνει την Κυριακή 24 Απριλίου, που συµπίπτει µε την Κυριακή των Βαϊων και είναι ανοικτά τα καταστήµατα, ενώ είναι µια εβδοµάδα µετά την ολοκλήρωση των Εκστρατειών µετά τη γιορτή του ECOMOBILITY και του FREE MOBILITY.

 Επίσης όσα µέλη ομάδων επιθυμούν, μπορούν να φτιάξουν µμηνύματα (όπως σε κόμικς) στα οποία µμπορούν να γράψουν µμηνύματα υπό µμορφή προσωπικής άποψης. Τα µμηνύματα αυτά µμπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια του 10λεπτου «μιλώντας» για το πρόβληµα".

Οι Εκπαιδευτικοί, καθώς και οι εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων, που θα επιλέξουν να συµµετέχουν στην ?ράση «ΑΦ?ΝΟΙ, Μπροστά στο Πρόβληµα», μπορούν να δηλώνουν συµµετοχή ως Οµάδες, στη Γραµµατεία του ECOCITY στο τηλ. 210-6196757 ή µε fax 210-6180688 ή ηλεκτρονικά στο [email protected] 

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News