Ελλάδα

Δριμύ κατηγορώ εκπαιδευτικών για τις κάμερες στα σχολεία

Την έντονη αντίθεση τους στην τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης στα σχολεία εκφράζουν οι καθηγητές του Ηρακλείου .Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί τα σχολεία όπου έχουν εγκαταστήσει  συστήματα παρακολούθησης  να τα απομακρύνουν άμεσα. Όσο για τη φύλαξη του σχολείου, προτείνει την πρόσληψη φυλάκων, όπως πρέπει να συμβαίνει με όλα τα σχολεία.

"Ηλειτουργία της κάμερας είναι μέτρο αυταρχισμού από τη φύση του, καθώς λειτουργεί ανασταλτικά και κατασταλτικά στην ελευθερία κινήσεων και στην ελευθερία λόγου και της κριτικής, που αποτελούν την ουσία της εκπαίδευσης και της παιδαγωγικής ελευθερίας. Επιπλέον, υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και μπορεί να αποτελέσει μέσο ποινικοποίησης της συλλογικής δράσης της ελεύθερης διακίνησης ιδεών αλλά και της υπονόμευσης δημοκρατικών εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών"σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ και έπειτα απο ομόφωνη απόφαση του  Δ.Σ Ηρακλείου.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα  δεν είναι τυχαίο που τονίζει ότι « Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών (βλ. και Γνωμοδότηση 2/2009 της Ομάδας»

Με την ηλεκτρονική παρακολούθηση εθίζονται οι μαθητές να δέχονται παθητικά τον έλεγχο της φυσικής παρουσίας και δράσης τους, σαν να είναι ύποπτοι, γεγονός που επιδρά αρνητικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και προσβάλλει βάναυσα την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά και την παιδαγωγική λειτουργία του σχολείου.

Είναι σίγουρο ότι η χρήση μέσων παρακολούθησης στα σχολεία δεν επιτρέπεται. Είναι αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό το να ελέγχεις τη ζωή του σχολείου με συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης ακόμα και αν δεν καταγράφουν.

Ο νομοθέτης προβλέπει χρήση καμερών σε «ιδιαίτερες περιπτώσεις»  εκτός σχολείου. Μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι για εγκατάσταση καμερών στις σχολικές μονάδες . Να επισημάνουμε ιδιαίτερα ότι σχολικός χώρος θεωρείται και ο αύλειος χώρος.  

Τέλος, Δ.Σ. της ΕΛΜΕ δηλώνει ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα σχολεία και τις δημοτικές αρχές  για να αντιμετωπιστούν  προβλήματα, ενώ καλεί την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να λάβει τα αναγκαία μέτρα, για την φύλαξη των σχολικών μονάδων ώστε να αποφευχθούν τέτοια μέτρα.

Σχόλια