Ελλάδα

Δυσαρέσκεια Μαξίμου για Μάρδα και Μπαλαούρα

Την έντονη δυσαρέσκεια του Μαξίμου, έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Δημήτρη Μάρδα, για "πρόσφυγες/επενδυτές", καθώς και του Μάκη Μπαλαούρα, οι δηλώσεις του περί αναγνώρισης της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" αντίστοιχα.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για το προσφυγικό υπό τον Αλέξη Τσίπρα κυβερνητικά στελέχη διαμήνυαν πως «πρέπει να υπάρχει προσοχή από όλους, ώστε αφενός να μην παρερμηνεύονται οι δηλώσεις, αφετέρου να μην πλήττεται η συνολική πολιτική της κυβέρνησης», αποστέλλοντας μήνυμα στους δύο υπουργούς αλλά και σε όσα στελέχη κάνουν παρόμοιες δηλώσεις που προκαλούν θόρυβο σε ΜΜΕ και κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του κ. Μπαλαούρα («δεν έχω πρόβλημα με το όνομα "Μακεδονία" για τα Σκόπια») από το Μαξίμου σχολίαζαν χαρακτηριστικά «δεν δημιουργείται θέμα με τους ΑΝ.ΕΛ., ο ίδιος ο Μπαλαούρας δημιουργεί πρόβλημα στον εαυτό του».

Όπως διευκρίνιζαν οι πηγές, η θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας - σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων «είναι σαφής, γνωστή και εκπεφρασμένη». Τα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάρισαν ακόμη ότι η δήλωση Μπαλαούρα είναι «εκτός γραμμής».

Σε ό,τι αφορά τον αρμόδιο για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα οι κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι «όσα είπε για τους επενδυτές-πρόσφυγες είναι προσωπική του άποψη και δεν αποτελεί ζήτημα κεντρικής πολιτικής».

Στο πλαίσιο αυτό, παρέπεμπαν και σε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Δήλωση Μπαλαούρα

Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηλείας κ. Μάκης Μπαλαούρας, με τίτλο "Πάλιν ?ρωδιάς μαίνεται, πάλιν ταράττεται", διευκρινίζει την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ονομασία της ΠΓΔΜ με την οποία συμφωνεί απολύτως, όπως αναφέρει και που είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

«Η Ν.Δ., μια σύγχρονη και συνάμα τραγική Ηρωδιάδα, σε συγχορδία με τα μιντιακά της φερέφωνα, μη έχοντας κάτι να πει και να προτείνει για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, βρήκε ευκαιρία να ξεσαλώσει με αφορμή συνέντευξη μου στο ρ/σ "Παραπολιτικά". Απομονώνοντας και κόβοντας φράσεις, νόμισαν ότι βρήκαν έδαφος για να κτυπήσουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με την οποία συμφωνώ απολύτως, είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Ακολουθούν τα απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της συνέντευξής μου:

1. "Πρέπει να υπάρξει λύση. Λύση με συμβιβασμό. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία στο παρελθόν λόγω πιέσεων από κοινωνικούς παράγοντες στην Ελλάδα. Και το έχουμε και αυτό κληρονομήσει…".

2. "Δε θα είχα καμιά αντίρρηση για όνομα Βόρεια Μακεδονία όπως και για το Σλαβομακεδονία. Δηλαδή ένας γεωγραφικός ή εθνικός... προσδιορισμός.

3. Σε ερώτηση του κ. Ευαγγελάτου αν απορρίπτω το όνομα Μακεδονία απάντησα: "Εγώ προσωπικά όχι... Πρέπει βέβαια και από την άλη πλευρά να υπάρξουν κινήσεις τακτοποίησης κάποιων πραγμάτων που δεν τα τακτοποιούν, ίσα-ίσα τα οξύνουν. Αλλά είναι και γελοίο αυτό το πράγμα… Ο καθένας να φοράει χλαμύδα και να λέει είμαι απόγονος του Μεγαλέξανδρου. Έπρεπε να είχαν λυθεί πολλά χρόνια τώρα. Δυστυχώς και η κυβέρνηση τότε του Κων/νου Μητσοτάκη υπέκυψε και άλλες κυβερνήσεις δεν το είχαν προχωρήσει. Θυμάμαι την πρόταση Πινέιρο η οποία ήταν πάρα πολύ καλή".

Είναι προτιμότερο για τη Ν.Δ. να προσπαθήσει να ψελλίσει, έστω και γλίσχρες απαντήσεις για την αυριανή συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, στις οποίες διέπρεψε ως κυβέρνηση».

Σχόλια