Ελλάδα

Άκαρπη η προσπάθεια Χρυσόστομου προς άρση της ρήξης Ιεροσολύμων-Αντιοχείας

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, συνεχίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων («κοινωνίας») μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, καθώς θεωρείται απαραίτητη ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου (ΑΜΣ) της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία θα συνέλθει υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, στην Κρήτη στα μέσα του Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχιεπίσκοπος, τις τελευταίες ημέρες, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους πατριάρχες Αντιοχείας, Ιωάννη, και Ιεροσολύμων Θεόφιλο, αλλά δεν εξασφάλισε την άφιξή τους στην Κύπρο, όπου θα προσκληθεί και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος, για να επιλυθεί η διαφορά τους, αφορμή της οποίας είναι η δημιουργία Αρχιεπισκοπής Κατάρ από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Λόγω αυτής της διαφοράς, στη σύναξη των προκαθημένων, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του πατριάρχη Αντιοχείας, μητροπολίτης Ισαάκ, δεν έλαβε μέρος στο συλλείτουργο και παρά τις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη και άλλων προκαθημένων αρνήθηκε να προσυπογράψει τον Κανονισμό Λειτουργίας της ΑΜΣ.

Από το περασμένο καλοκαίρι, το Πατριαρχείο Αντιοχείας διέκοψε την «κοινωνία» του με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και αυτό σημαίνει ότι δεν μνημονεύεται στα «δίπτυχα» ο πατριάρχης Θεόφιλος και δεν υπάρχει περίπτωση, όσο υφίσταται η διαφορά, να συλλειτουργήσει ο Αντιοχείας, Ιωάννης, με τον Ιεροσολύμων, Θεόφιλο.

Οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι στην τηλεφωνική συνομιλία Κύπρου-Αντιοχείας ο δεύτερος υποστήριξε ότι εφόσον ανακληθεί ο τίτλος «Αρχιεπίσκοπος Κατάρων», να δεσμευτεί γραπτώς πως δεν θέτει θέμα δικαιοδοσίας για Αίγυπτο, Ιορδανία και Ιερουσαλήμ, κάτι που σύμφωνα με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έθετε σε επιστολή του προς τον εμίρη του Κατάρ. Αυτό μεταφέρθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου στον πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο, ο οποίος, όμως, επέμεινε στη θέση να οριστεί για το θέμα του Κατάρ επιτροπή από κανονολόγους και η όποια απόφασή της θα γίνει αποδεκτή από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Στη Γενεύη, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προταθεί στον πατριάρχη Ιεροσολύμων, αλλά απορρίφθηκε, να γίνει αλλαγή στον τίτλο του αρχιεπισκόπου Κατάρων, Μακάριου, με τον τίτλο Ανατολικής Αραβίας.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του αρχιεπισκόπου Κύπρου με τους δύο πατριάρχες, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα επαναλάβει, μετά το Πάσχα, τις προσπάθειες για συμφιλίωση.

Σύμφωνα με έγκυρη εκκλησιαστική πηγή, εάν δεν υπάρξει λύση στη διαφορά το Πατριαρχείο Αντιοχείας, που θεωρεί το Κατάρ περιοχή της δικαιοδοσίας του, μπορεί να μην προσέλθει στην ΑΜΣ ή να προσέλθει και να μην υπογράψει τις αποφάσεις της.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια