default-image

Aυξάνονται τα αδιέξοδα και οι πρόσφυγες

Ελλάδα
Aυξάνονται τα αδιέξοδα και οι πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απουσία του κράτους από την Ειδομένη, όπου δρουν εκτός ελέγχου διάφορες ΜΚΟ αμφίβολης αποτελεσματικότητας και με αμφιλεγόμενο ρόλο, καθώς και ακτιβιστές ποικίλης προέλευσης επιτείνουν το αδιέξοδο όσων μεταναστών - προσφύγων εξακολουθούν να παραμένουν στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να «περάσουν» στη γειτονική χώρα, με κατεύθυνση την κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, χθες ήταν στη χώρα μας 50.256 άνθρωποι, με το μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη Βόρεια Ελλάδα (28.518). Στα ελληνικά νησιά καταγράφηκαν 4.668 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.463).

Στην Αττική διαμένουν 14.150 άτομα (τα περισσότερα στο λιμάνι του Πειραιά, 5.330 άτομα) και στην Κεντρική Ελλάδα 2.920, εκ των οποίων 1.390 στη Λάρισα.

Οσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 11.500 άνθρωποι, ενώ σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο, Πολύκαστρο, Plaza) φιλοξενούνται συνολικά 8.690 άτομα.

Στην Ειδομένη, μετά από πολλές ώρες αναταραχής, αργά το απόγευμα τα πνεύματα ηρέμησαν, καθώς η πραγματικότητα διέψευσε τις φήμες που ήθελαν να ανοίγουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Μετανάστες και πρόσφυγες είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, με σκοπό -όπως έλεγαν- να περάσουν τα σύνορα. Ωστόσο, μια άλλη ομάδα προσπάθησε να τους μεταπείσει, λέγοντάς τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν.

Υστερα από έντονες συζητήσεις μεταξύ τους και κάποιες στιγμές έντασης, τελικά επικράτησε ηρεμία.

 Το Σάββατο «άγνωστοι» διέδωσαν μεταξύ των εγκλωβισμένων ότι τα σύνορα επρόκειτο να ανοίξουν χθες, με συνέπεια από νωρίς το πρωί να συγκεντρώνονται πάνω στις γραμμές μετανάστες και πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό όσο και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών.

Η Αστυνομία προσπάθησε, με ανακοινώσεις στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Εν τω μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν το Σάββατο στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.

Οπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι, από την οργάνωση Over the Fortress, στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.

Η ΕΛΑΣ, προκειμένου να αποτραπούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ακινητοποίησε για πολλές ώρες στην γέφυρα του Αξιού, σε μικρή απόσταση από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης, λεωφορεία και βανάκια με «αλληλέγγυους» που ήθελαν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση των προσφύγων και μεταναστών πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Την ίδια ώρα στην Κω, από την ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου, με τη συνδρομή κλιμακίου ειδικών αποστολών, συνελήφθησαν τουλάχιστον 9 άτομα που φέρεται να είναι μέλη οργανωμένου κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης πλαστών εγγράφων σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Επίσης χθες, η τουρκική ακτοφυλακή εντόπισε στα ανοικτά της Σμύρνης πέντε πλοιάρια που μετέφεραν 350 μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούσαν να φτάσουν στη Λέσβο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, οι επίδοξοι μετανάστες κατάγονταν, στη μεγάλη πλειονότητά τους, από τη Μιανμάρ. Ολοι τους αποβιβάστηκαν στα τουρκικά παράλια και μεταφέρθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα.

Μήνυμα Ομπάμα

Μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση, για τη στάση και την υποστήριξη που επιδεικνύουν στους πρόσφυγες, έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με την διακήρυξη του για την ελληνική εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. «Ανταποκρινόμενη σε μια συνεχή προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η Ελλάδα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε αμέτρητους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αναζητούν την ελευθερία από τις διώξεις και τη βία» ανέφερε.

«Παντελής έλλειψη οργάνωσης»

Με μελανά χρώματα αναφέρθηκε η Deutsche Welle στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση, κάνοντας λόγο για «παντελή έλλειψη οργάνωσης και μηχανισμών». Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η κυβέρνηση μοιάζει αμήχανη στο πώς να χειριστεί τους περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα» και σημειώνει ότι έχει πέσει σε εθελοντές το βάρος της ενημέρωσης των προσφύγων και μεταναστών και της αποτροπής τους να πάνε στην Ειδομένη. Επισημαίνοντας ότι παραμένουν τεράστια τα ερωτήματα για το αν η συμφωνία είναι νόμιμη ή αν είναι εφικτή η εφαρμογή της, αναφέρει ότι ακόμη δεν έχει παρασχεθεί το επιπλέον προσωπικό των 2.500 ατόμων που θα εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου στα νησιά. «Στα περισσότερα κέντρα προσφύγων οι Ελληνες αξιωματούχοι λάμπουν διά της απουσίας τους» σχολιάζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο αριθμός των προσφύγων - μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία μειώνεται από τότε που κράτη των δυτικών Βαλκανίων σφράγισαν τα σύνορά τους. Συνολικά σχεδόν 109.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στη Γερμανία από την αρχή της χρονιάς, ενώ, σύμφωνα με την «Bild», αν συνεχιστεί η τάση μείωσης, ο συνολικός αριθμός μεταναστών το 2016 θα ανέλθει σε 500.000. Ο αριθμός αυτός δείχνει μια πολύ μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρυσι όταν σχεδόν 2 εκατ. πρόσφυγες έφτασαν στη Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, κριτική στην πολιτική της Γερμανίδας ομολόγου του Αγκελα Μέρκελ ασκεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», σημειώνοντας πως όταν ένα ή δύο εκατ. άνθρωποι θέλουν να διέλθουν από την Αυστρία, η Γερμανία μπορεί σχετικά εύκολα να προκαλέσει συμφόρηση στην Αυστρία.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News