default-image

Ένταση το μεσημέρι στην Ειδομένη

Ελλάδα
Ένταση το μεσημέρι στην Ειδομένη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δύο ομάδες έχουν χωριστεί οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, αφού απέναντι απ΄αυτούς που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθεί να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.

Μεταξύ αυτών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα, όπως λένε, είναι άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σχεδόν όλοι κρατούσαν νωρίτερα στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.

Στα χέρια κρατούν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονται συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα», ενώ νωρίτερα τραγουδούσαν και σκοπούς της πατρίδας τους.

Η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη, σήμερα, στην Ειδομένη, ενώ από νωρίς έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.

Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.

Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».

Η Αστυνομία απέκλεισε τη γέφυρα του Αξιού που οδηγεί στον καταυλισμό προσφύγων

Ακινητοποιημένα στη γέφυρα του Αξιού, σε μικρή απόσταση από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης, βρίσκονται εδώ και αρκετή ώρα λεωφορεία και βανάκια με αλληλέγγυους που επιθυμούν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση των προσφύγων και μεταναστών πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν αποκλείσει τη γέφυρα, εμποδίζοντας όσους επιθυμούν να φθάσουν οδικώς στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου είναι σε εξέλιξη από νωρίς συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα, ύστερα από τις φήμες που κυκλοφόρησαν το τελευταίο 24ωρο περί ανοίγματός τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News