default-image

Οδοιπορικό 25 χρόνων για την επένδυση στο Λασίθι

Ελλάδα
Οδοιπορικό 25 χρόνων για την επένδυση στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρειάστηκε περίπου ένα τέταρτο του αιώνα, αλλά δόθηκε εντέλει το «πράσινο φως» για την επένδυση ύψους 270 εκατ. ευρώ της Minoan Group στο Κάβο Σίδερο του Λασιθίου στην Κρήτη.

Πρόκειται για το σχέδιο «Ιτανος Γαία», ένα πρότυπο ξενοδοχειακό συγκρότημα δυναμικότητας 1.936 κλινών, σε έκταση περίπου 22.120 στρεμμάτων (οι 13.000 θα αποτελούν ειδική ζώνη προστασίας), το οποίο αναμένεται να προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και να επανατοποθετήσει τη Σητεία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Είναι η αρχή του τέλους μιας μικρής οδύσσειας. Ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της εν λόγω έκτασης, που ανήκε στο Ιδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή της Μονής Τοπλού, είχε προκηρυχθεί το 1992. Η σύμβαση με τη Minoan Group υπογράφηκε έξι χρόνια αργότερα, το 1998, ενώ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκε μόλις το 2007. Ακόμα τότε, η επένδυση αφορούσε δημιουργία ξενοδοχειακών κατοικιών 7.000 κλινών, σε έκταση 26.000 στρεμμάτων.

Το 2009, ωστόσο, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε άκυρη τη σχετική υπουργική απόφαση του 2007, με αποτέλεσμα το έργο να «παγώσει». Ηδη, η δρομολογούμενη επένδυση είχε ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις στο νησί, από πολίτες και φορείς που έκαναν λόγο για «φαραωνικών διαστάσεων» έργο που θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Στις 31 Μαρτίου 2011, η εταιρεία υπέβαλε νέο φάκελο με διαφοροποιημένο σχέδιο στο Invest in Greece. Πλέον το έργο αφορούσε συγκρότημα 1.936 κλινών σε περιοχή 9.000 στρεμμάτων, το 75% της οποίας θα παρέμενε αδόμητο, ενώ θα πλαισιωνόταν από ειδική ζώνη προστασίας 13.000 στρεμμάτων. Πράγματι, το 2012, η επένδυση εντάχθηκε στη διαδικασία fast track, ενώ το 2013 τής δόθηκε η δυνατότητα κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). Στις 7 Μαρτίου 2016, δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το ειδικό χωροταξικό που ανοίγει τον δρόμο μετά 24 χρόνια για την έναρξη των εργασιών.

Από την εταιρεία αναφέρουν ότι πρόκειται για μοναδικής ηπιότητας επένδυση, καθώς βάσει του σχεδιασμού αναλογεί μία κλίνη ανά 11 στρέμματα, μέγιστης συνολικής δόμησης 108.000 τ.μ., που θα υλοποιηθεί συνεκτικά και σε θύλακες, με τρόπο απόλυτα προσαρμοσμένο στο ανάγλυφο της περιοχής, ενώ η λειτουργία των εγκαταστάσεων θα υποστηρίζεται από σύγχρονες τεχνικές ορθής διαχείρισης φυσικών πόρων και βέλτιστης αειφορικής επίδοσης.

Εκτός από τις εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης, θα δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ, αλλά και σπα για την προσέλκυση τουρισμού υψηλής ποιότητας και ετήσιας διάρκειας. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται ανοικτές ξενοδοχειακές υποδομές, υπαίθριο θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιολογικές καλλιέργειες, εργαστήρια παραγωγής βιολογικών προϊόντων, βοτανικός κήπος κ.ά. Η υλοποίηση του έργου ισοδυναμεί με τη δημιουργία 3.200 άμεσων και έμμεσων ισοδύναμων θέσεων εργασίας.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News