Ελλάδα

Διακομιδή προσφυγόπουλου, 8 ημερών με καρδιοπάθεια

Αεροδιακομιδή για ένα προσφυγόπουλο, ηλικίας μόλις οκτώ ημερών, πραγματοποιείται αυτήν την ώρα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Το βρέφος, το οποίο γεννήθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, διαγνώστηκε με συγγενή καρδιοπάθεια και πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο παίδων της Αθήνας, προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση.

Στην επιχείρηση μεταφοράς του βρέφους συμμετέχει το «Χαμόγελο του Παιδιού» με τις κινητές μονάδες του, οι οποίες είναι ενταγμένες στο ΕΚΑΒ, ενώ τα μέλη της οργάνωσης θα βρίσκονται διαρκώς δίπλα στο μωρό, καθώς οι Σύροι γονείς του, που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, παρέμειναν εκεί για να φροντίσουν τα άλλα τρία παιδιά τους.

Από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 22 Μαρτίου 2016, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει υποστηρίξει μέσα από τις έκτακτες δράσεις που υλοποιεί στον Πειραιά, τη Λέσβο, τον Χέρσο, τη Νέα Καβάλα, τα Διαβατά και την Ειδομένη 12.125 παιδιά. Μόνο στην πύλη Ε2 του Πειραιά έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις 1.535 παιδιά και έχουν διανεμηθεί είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε 5.888 παιδιά. Επίσης, έχουν γίνει διακομιδές, με τις κινητές ιατρικές μονάδες, 241 βρεφών και παιδιών από και προς τον Πειραιά. Από τη Λέσβο οι διακομιδές ανέρχονται σε 21 και από την Ειδομένη σε 26. Επίσης, στη Λέσβο λειτουργεί Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης για όλα τα παιδιά των νησιών, που συμπεριλαμβάνει τη λειτουργία κινητής μονάδας νεογνών και παιδιών, εξοπλισμένη με θερμοκοιτίδα τελευταίας τεχνολογίας.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» υποστηρίζει τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες με τη φιλοξενία των ασυνόδευτων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, με την παροχή βοήθειας ώστε να επανενωθούν με τις οικογένειές τους, με τη φιλοξενία οικογενειών και με τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών. Επίσης, παρέχει προληπτικές ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες, υποστηρίζει παιδιά που αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα και παρέχει υποστήριξη σε υλικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο, με στόχο την άμεση κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, η παρουσία της οργάνωσης στα κέντρα φιλοξενίας δεν είναι συστηματική, παρόλο που υπήρξε σχετική πρόσκληση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «γιατί δεν είχαμε τις δυνάμεις και γιατί διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε συντονισμός. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς, με τις τηλεφωνικές μας γραμμές, τα ασθενοφόρα και τις κινητές μονάδες».

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 22 Μαρτίου 2016, το «Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 28 περιστατικά εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων. Σήμερα, στα σπίτια της οργάνωσης φιλοξενούνται δέκα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ συνολικά στα σπίτια έχουν μείνει 44 παιδιά. «Ο αριθμός αυτός είναι μικρός γιατί ήδη στα 14 σπίτια μας φιλοξενούνται 380 παιδιά και δεν έχουμε χώρους για να φιλοξενήσουμε περισσότερα ασυνόδευτα» εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» «λειτουργεί» μία νέα τηλεφωνική γραμμή, την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, που υπάγεται στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών «Child Helpline International». Η τηλεφωνική γραμμή είναι στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και έχει ως στόχο να βοηθήσει παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους ή το αντίστροφο να εντοπίσουν τα πρόσωπα της οικογένειάς τους που αναζητούν. Γι' αυτόν τον σκοπό, η οργάνωση μοιράζει φυλλάδιο σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, φαρσί και αραβικά) στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, προκειμένου να τους ενημερώσει για τη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή.

Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος, υπάρχουν στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Αστυνομία ότι γίνεται σεξουαλική εκμετάλλευση των ασυνόδευτων παιδιών στην Ευρώπη, με επίκεντρο τη Γερμανία και την Ουγγαρία. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, οκτώ στα δέκα παιδιά φεύγουν από τους χώρους προστασίας, έχοντας στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» «λειτουργεί» άλλες δύο γραμμές υποστήριξης παιδιών, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 και την εθνική τηλεφωνική γραμμή 1056. Για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών του αναβαθμίζει, επίσης, το επιχειρησιακό κέντρο του και σε αυτό το πλαίσιο αναζητά εθελοντές, κυρίως γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους.

Σχόλια