default-image

Κομισιόν: 4.000 υπάλληλοι στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Ελλάδα
Κομισιόν: 4.000 υπάλληλοι στην Ελλάδα για το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εργασίες συντονισμού για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας ξεκίνησαν ήδη από την Παρασκευή το απόγευμα και το Σάββατο έγινε η πρώτη συνεδρίαση εκπροσώπων των κρατών-μελών με στόχο να εκτιμηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας και να αποσταλεί η αναγκαία βοήθεια εγκαίρως.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε πως οι νομικές διευθετήσεις «παίρνουν κάποιο χρόνο», ωστόσο, επανέλαβε πως η ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη του σχήματος επιστροφής στην Τουρκία όλων των μεταναστών που περνούν παράτυπα στα ελληνικά νησιά είναι η 20η Μαρτίου. Στόχος είναι οι επιστροφές να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου τέθηκε κυρίως το ζήτημα των αναγκών της Ελλάδας για επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα αποσταλεί τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες (EASO και Frontex). Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, οι εν λόγω ανάγκες εκτιμώνται σε 4.000 υπαλλήλους εκ των οποίων οι 1.500 θα είναι Έλληνες και οι 2.500 από άλλες χώρες της ΕΕ. Η αποστολή του προσωπικού, όπως είπε έχει ξεκινήσει και στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Μαρτίου.

Όσον αφορά το παράλληλο πρόγραμμα επανεγκατάστασης από την Τουρκία σύμφωνα με τη φόρμουλα «ένας προς έναν» ως ημερομηνία έναρξης ορίστηκε η 4η Απριλίου, σύμφωνα με τη Ν. Μπερτό.

Κληθείς να σχολίασει το γεγονός ότι χθες πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας 1000 περίπου μετανάστες πέρασαν στα ελληνικά νησιά, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε : "λαμβάνουμε υπόψη τις δυσκολίες ωστόσο η Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση της συμφωνίας».

Εξάλλου, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, η Επιτροπή κατέθεσε σήμερα πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας για το σχήμα μετεγκατάστασης έτσι ώστε οι 54.000 θέσεις μετεγκατάστασης που δεν έχουν ακόμη αποδοθεί σε κάποια χώρα (αρχικά αφορούσαν την Ουγγαρία αλλά δε δέχτηκε να πάρει μέρος στο σχήμα) να μετατραπούν σε θέσεις επανεγκατάστασης για το σχήμα ανταλλαγής «ένας προς έναν». Αυτές οι θέσεις θα προστεθούν στις 18.000 θέσεις επανεγκατάστασης για τις οποίες είχαν δεσμευτεί σε εθελοντική βάση τα κράτη-μέλη της ΕΕ ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία μετεγκατάστασης οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, υπογράμμισαν πως πλέον επικεντρώνεται στους 50.000 περίπου πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά πως στο μέλλον το σχήμα θα αφορά μόνο κάποια μικρά νούμερα προσφύγων, των οποίων η επιστροφή στην Τουρκία δεν θα είναι δυνατή για λόγους ασφάλειας. Οι αιτήσεις ασύλου όπως και οι ενδεχόμενες προσφυγές αυτών των ατόμων θα εξετάζονται στην Ελλάδα και ενδεχομένως σε κάποιους από αυτούς, εφόσον πληρούν τα κριτήρια να τους δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθούν από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News