Ελλάδα

Τσίπρας: Ανηφόρα η εφαρμογή της συμφωνίας

Στο ζήτημα της άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό βήμα την συμφωνία αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια "ανηφόρα", καθώς η εφαρμογή της δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μάλιστα, ανέφερε ότι ήδη αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός ειδικού κυβερνητικού οργάνου για τον συντονισμό υπό την προεδρία του και με την συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, επικεφαλής ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και του Λιμενικού.

Στη συνομιλία που είχαν οι δύο άντρες μπροστά από τις κάμερες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις δύο άλλες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας. Η μια είναι η μείωση των ροών, που όπως τόνισε χτες ήταν αυξημένες, αλλά και η άφιξη της βοήθειας σε ανθρώπινο δυναμικό που αναμένεται από την Ευρώπη.

Από αύριο οι πρώτες αναχωρήσεις προσφύγων

Από αύριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες αναχωρήσεις προσφύγων, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μετά από την συνάντηση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Από την ώρα που αυτή η συμφωνία αρχίζει να εφαρμόζεται και όπως ξέρετε ξεκίνησε ήδη, με αρκετές δυσκολίες, κάθε καινούριο ξεκίνημα έχει τις ευαίσθητες και δύσκολες πλευρές του θα έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Να σταματήσουν οι ροές μέσω της Τουρκίας, στην Ευρώπη και φυσικά στα ελληνικά νησιά. Από την άλλη μεριά να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών που έχουν δραστηριοποιηθεί ήδη ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ενόψει της συμφωνίας. Για αυτό επιβάλλεται η συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, και συμπλήρωσε: «Είναι ώρα για όλα τα κράτη μέλη να αποδείξουν ότι πράγματι το εννοούν όταν μιλάνε για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Ήδη άρχισαν να έρχονται οι πρώτες δεσμεύσεις, για την αποστολή προσωπικού και μέσων από την Γαλλία, την Γερμανία και θα ακολουθήσει η Ολλανδία, έτσι ώστε σύντομα ο μηχανισμός να αρχίσει λειτουργεί και να αρχίσουν οι επιστροφές προς την Τουρκία».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και τόνισε ότι η χώρα μας δέχεται μεγάλη πίεση αλλά κινείται με γρήγορους ρυθμούς. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αλλάζει σελίδα.

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια