default-image

Υπέρ της αποφορολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας ο ΣΕΕΗ

Ελλάδα
Υπέρ της αποφορολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας ο ΣΕΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπέρ της απαλλαγής των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις, καθώς και της συμμετοχής των φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων στο σύστημα με όρους αγοράς, «χωρίς ρυθμιστική προστασία που αποτελεί στρέβλωση των αγορών», τάσσεται ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού (EURELECTRIC).

Το ΔΣ του Συνδέσμου κατέληξε στις θέσεις αυτές κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Μαρτίου με συμμετοχή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκη.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την απoανθρακοποίηση (decarbonisation) της ενέργειας, ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Eurelectric ήταν ότι πέραν της Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή πρέπει να γίνει και στις άλλες δραστηριότητες όπως οι μεταφορές και οι θερμάνσεις των κτιρίων, στις οποίες πρέπει να αυξηθεί η χρήση του ηλεκτρισμού, σε συνδυασμό με την αύξηση της Παραγωγής ΗΕ από ΑΠΕ.

Στην εισήγηση προς το ΔΣ υπήρχε και η θέση για παρεμβάσεις, στην αγορά των πιστοποιητικών CO2 με στόχο την αύξηση της τιμής τους, η οποία ωστόσο συνάντησε την κατηγορηματική αντίδραση του Έλληνα, του Πολωνού αλλά και άλλων εκπροσώπων, οπότε η τελική θέση της Eurelectric θα είναι διαφορετική.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε σχετικά στο Συμβούλιο ότι με τη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V», την περιβαλλοντική αναβάθμιση του «Αγίου Δημητρίου» και τη σχεδιαζόμενη δεύτερη μονάδα στη Φλώρινα, σε συνδυασμό με τις αποσύρσεις των παλιών μονάδων, η χώρα μας θα έχει υπερκαλύψει από το 2025 τους στόχους της ΕΕ για μείωση των εκπομπών CO2 το 2030.

Αναφορικά με την αμοιβή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διαθεσιμότητα ισχύος η EURELECTRIC τάσσεται υπέρ της δημιουργίας σχετικής αγοράς, ώστε η διαθεσιμότητα να αντιμετωπίζεται και να αμείβεται χωρίς διακρίσεις έναντι όλων των πηγών παραγωγής. Τη θέση αυτή υποστήριξε και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι η διαθεσιμότητα πρέπει να αφορά αποκλειστικά την επάρκεια και όχι την ευελιξία των μονάδων.

Για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ενοποίησης, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι «νησίδα» από την άποψη της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των μικρής ισχύος των διασυνδέσεων με τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα και της κατάστασης των γειτονικών μας χωρών. Η ΔΕΗ πρόκειται να εκπονήσει σχετική μελέτη στην οποία θα αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση και θα διατυπώνονται προτάσεις, ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές και προϋποθέσεις, προκειμένου η χώρα μας να συμμετάσχει στην ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο κ. Παναγιωτάκης συναντήθηκε εξάλλου στο περιθώριο της συνεδρίασης με τον Διευθυντή της Γεν. Δ/νσης Ενέργειας της ΕΕ κ. Βorchardt με τον οποίο συζητήθηκαν τα θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και συμφωνήθηκε να υπάρχει τακτική επαφή μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News