default-image

Σε εξέλιξη η μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά

Ελλάδα
Σε εξέλιξη η μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους 48.141 ανέρχεται -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε Ελληνικό έδαφος σήμερα.

Σε ισχύ από χθες η περίπλοκη συμφωνία με την Τουρκία η οποία προβλέπει ότι όσοι φτάνουν στην Ελλάδα, μπαίνουν στη λίστα της επαναπροώθησης στην Τουρκία, ενώ όσοι βρίσκονται ήδη εδώ, εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος.

Σε χώρους υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά.

Περίπου 2.000 άτομα μεταφέρονται σήμερα από το λιμάνι της Ελευσίνας στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας ανά τη χώρα.

Δύο νεαρούς τούρκους διακινητές, ηλικίας 22 και 28 ετών, συνέλαβαν το πρωί της Κυριακής στα ανοιχτά της Χίου οι λιμενικοί.

Νεκρά περισυνελέγησαν δύο μικρά κοριτσάκια 1 και 2 ετών από τη θαλάσσια περιοχή της Ρω, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε 35 με 40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια.

Στο περιφερειακό ο ρόλος της Κρήτης στο προσφυγικό

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Τετάρτη 23 Μαρτίου, αναμένεται να συζητηθεί η ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου προϊσταμένου της πολιτικής προστασίας για τη θέση της περιφέρειας αναφορικά με την εγκατάσταση Προσφύγων-Μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας στην Περιφέρεια Κρήτης.

Πρόκειται για πρόταση που κατατέθηκε πολύ πριν ανοίξει η συζήτηση περί  εγκατάστασης προσφύγων στο νησί και την αποστολή της εγκυκλίου προς την περιφέρεια και τους Δήμους από το υπουργείο Εσωτερικών με την οποία ζητείται η καταγραφή διαθέσιμων χώρων για την φιλοξενία των προσφύγων.

Συνάντηση της ΠΕΔ με τον Γ.Μουζάλα

Συνάντηση σήμερα της ΠΕΔ με τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για το ρόλο της Κρήτης στο μεταναστευτικό και τις δυσκολίες για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων φιλοξενίας τους.

Σε θέση ετοιμότητας την ίδια ώρα Δήμοι του νησιού που ήδη έχουν προχωρήσει στην οριοθέτηση χώρων και στην εξεύρεση του ανθρώπινου δυναμικού, υπάλληλοι κι εθελοντές -που θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

Μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για το προσφυγικό

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο διεθνές συνέδριο «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη». Τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να αλλάξει ρότα για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, αλλιώς δεν έχει μέλλον. Χαρακτήρισε τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής ως «ένα πρώτο δειλό βήμα» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να υψώσουν δημοκρατικό ανάχωμα στην ακροδεξιά.

Για «άθλιο αλισβερίσι» με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας που έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της «εθνικής γραμμής» για το Προσφυγικό, κάνει λόγο το ΚΚΕ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού σήμερα Δευτέρα, το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι Έλληνες στέλνουν ηχηρό μήνυμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή την ημέρα Ποίησης και Αντιρατσιστικού Αγώνα στις 21 Μαρτίου.

«Μ' αυτή την αφετηρία και υπό τα δεδομένα της προσφυγικής τραγωδίας, η οποία στοιχειώνει την συλλογική συνείδηση κάθε πολιτισμένου κράτους και λαού, εμείς οι Έλληνες στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, που πρέπει να μείνει "κτήμα ες αεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα ακούει" κατά Θουκυδίδη, προς δύο κατευθύνσεις» αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος.

Απέναντι στην Ελλάδα εκ νέου η Αυστρία

Σε επιθετική γραμμή εκ νέου η Αυστρία ζητώντας το κλείσιμο του διαδρόμου των Ανατολικών Βαλκανίων.

Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ζητά το κλείσιμο της διαδρομής των Ανατολικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι υπάρχει ένα «δυναμικό» 1,1 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορούσαν τώρα να κατευθυνθούν προς τη Βουλγαρία για να φθάσουν μέσω αυτής στην Κεντρική Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News