Ελλάδα

Βαριές ευθύνες για την αποφυλάκιση του Γ. Ρουπακιά

Δυόμισι χρόνια μετά και μολονότι η δίκη της Χρυσής Αυγής είχε χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά σημαντική και επείγουσα, χθες ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς αφέθηκε ελεύθερος.

Είναι σαφές ότι τηρήθηκε ο Νόμος, καθώς είχε περάσει το προβλεπόμενο διάστημα κράτησης, όμως η αποφυλάκιση Ρουπακιά ήταν μαχαιριά στην καρδιά της Δικαιοσύνης, αφού αναδείχθηκαν οι σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή της που αποτελούν διαχρονική πληγή για το ελληνικό δικαστικό σύστημα. Ολοι οι κατηγορούμενοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή είναι πλέον ελεύθεροι, στα σπίτια τους, με τα πρωτοκλασάτα στελέχη να συνεχίζουν ανενόχλητα να προκαλούν. Και ας «προειδοποιούσε» η Μάγδα Φύσσα από τα τέλη Φλεβάρη, «μην ακούσουμε ότι ο δολοφόνος έφυγε»...

Ατάραχος
Την Παρασκευή 18 Μαρτίου ο χρυσαυγίτης και καθ' ομολογία δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς αποφυλακίστηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί, έπειτα από 30 μήνες προσωρινής κράτησης. Ατάραχος και εμφανώς ικανοποιημένος, οδηγήθηκε συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών στο σπίτι του στον Ταύρο. «Δολοφόνε» φώναζαν έξω από το σπίτι του οργισμένοι πολίτες, αλλά και γείτονες που βγήκαν στα μπαλκόνια για να τον αποδοκιμάσουν και να δηλώσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους με την αποφυλάκισή του. Ο Γ. Ρουπακιάς, φρεσκοκουρεμένος και ελάχιστα αδυνατισμένος παρά τους 30 μήνες φυλάκισης, αγνόησε το συγκεντρωμένο πλήθος και κατευθύνθηκε προς την είσοδο του σπιτιού του φορώντας μαύρα γυαλιά ηλίου.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που διέταξε την αποφυλάκιση του Ρουπακιά, στον κατηγορούμενο επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι του περιορισμού κατ' οίκον, υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη και δυνατότητα εξόδου από την οικία του μόνο για τη μετάβασή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Πιο πρακτικά, στην επόμενη δικάσιμο, η μητέρα του 34χρονου μουσικού θα έχει να αντιμετωπίσει και τον ελεύθερο, πλέον, δολοφόνο του γιου της. Θα τον δει να έρχεται χωρίς χειροπέδες, θα αναγκαστεί ενδεχομένως να περιμένει μαζί του στον έλεγχο κατά την είσοδο στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Κορυδαλλού.

«Δεν περιμέναμε με τίποτα ότι θα είχε καθυστερήσει τόσο πολύ το δικαστήριο», δήλωσε η Μάγδα Φύσσα. «Βλέπουμε το κτήνος αυτό, το οποίο δεν έχει δείξει καμία μετάνοια γι' αυτό που έχει κάνει -αντιθέτως μπαίνει μέσα και καμαρώνει-, τους περισσότερους κατηγορούμενους να μην εμφανίζονται στο δικαστήριο, τους δικηγόρους τους να είναι προκλητικοί... Εμάς μας σκότωσαν, αλλά κάθε μέρα μάς χώνουν και πιο βαθιά το μαχαίρι».

Η οικογένεια Φύσσα ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Αθήνα 9,84 ένα βίντεο διάρκειας δύο λεπτών και εννέα δευτερολέπτων όπου υπάρχουν αποσπάσματα από την ομολογία του Ρουπακιά για τη δολοφονία του 34χρονου παιδιού τους. Ακούγεται, μεταξύ άλλων, η προκλητική φράση των χρυσαυγιτών «ό,τι κινείται σφάζεται», ενώ εικονίζεται και ο ματωμένος σουγιάς που χρησιμοποίησε ο Ρουπακιάς για να δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα.

Ο ρόλος του
Ο ρόλος του Ρουπακιά, τον οποίο τόσο πολύ προσπάθησαν να απαρνηθούν οι χρυσαυγίτες παρουσιάζοντάς τον ως έναν... περαστικό από τα γραφεία της ΧΑ, καταγράφεται ανάγλυφα μέσα από τη δικογραφία της υπόθεσης για την εγκληματική οργάνωση. Ακόμη και την -κατά δήλωσή του- ένταξη του Ρουπακιά στο ΚΚΕ στα 13 χρόνια του επικαλέστηκαν προκειμένου να ισχυριστούν ότι καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή δεν είχε.

Οπως φαίνεται όμως από ντοκουμέντα που βρίσκονται στη διάθεση του δικαστηρίου, από τις φωτογραφίες των δράσεων της οργάνωσης, αλλά και τα «εσωτερικά έγγραφα» της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, ο δολοφόνος του Π. Φύσσα μόνο «χαλαρή» σχέση δεν είχε με το φασιστικό μόρφωμα.

Σε όλες τις σελίδες της δικογραφίας που αφορούν τον Πυρήνα Νίκαιας, ο Ρουπακιάς είναι παρών. Από την κατασκήνωση στη Νέδα και τις φωτογραφίες του με το όπλο επ' ώμου μέχρι τις ορκωμοσίες νέων μελών στην ΤΟ Νίκαιας, ο μετέπειτα δολοφόνος είναι εκεί και μάλιστα οικογενειακώς. Κι όταν δεν είναι πρωταγωνιστής, είναι «κάπου εκεί» -στο background της διανομής τροφίμων «μόνο για Ελληνες» στον Πειραιά ή στους κιτς εορτασμούς των χρυσαυγιτών στις Θερμοπύλες.

Από τη δολοφονία Φύσσα στην έξοδο από τη φυλακή

17 Σεπτεμβρίου 2013
Ο 34χρονος αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονείται άγρια από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά. Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προκύπτει οργανωμένη επίθεση του τάγματος εφόδου Νίκαιας, το οποίο έστησε ενέδρα θανάτου στον Π. Φύσσα. Ο χρυσαυγίτης δολοφόνος συλλαμβάνεται μερικά λεπτά μετά τις τρεις μαχαιριές που έμπηξε στην καρδιά του 34χρονου ράπερ.

17 Οκτωβρίου 2013
Τα ηγετικά στελέχη του φασιστικού μορφώματος έχουν συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική και η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών αναθέτει στις δύο εφέτες ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητρακοπούλου την υπόθεση.

16 Απριλίου 2014
«Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει εξαιρετικώς επείγοντα χαρακτήρα, δεδομένου ότι ήδη 29 εκ των 66 κατηγορουμένων κρατούνται προσωρινά, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013, και, συνεπώς, θα αφεθούν ελεύθεροι, λόγω παρελεύσεως του ανώτατου ορίου προσωρινής κρατήσεώς τους». Οι ανακρίτριες Κλάπα - Δημητρακοπούλου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, καθώς 7 μήνες μετά την έναρξη της ποινικής διαδικασίας δεν είχαν γίνει οι άρσεις ασύλου των χρυσαυγιτών βουλευτών.

5 Μαΐου 2014

Ο Γιάννης Λαγός καταθέτει αίτηση εξαίρεσης των δύο ανακριτριών με την αιτιολογία της «παράβασης καθήκοντος». Το φασιστικό μόρφωμα πετυχαίνει προσωρινή αναστολή των διώξεων. Καθ' όλη τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης από τις Κλάπα - Δημητρακοπούλου, η οποία ολοκληρώθηκε σε μόλις 10 μήνες, οι χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι καταφεύγουν σε διάφορα νομικά τεχνάσματα για να καθυστερήσουν τη διαδικασία.

4 Ιουνίου 2014
Με μεγάλη καθυστέρηση δίνεται η άδεια από τη Βουλή για να επιτραπεί η δίωξη και απαγγελία κατηγορίας κατά του Ν. Μιχαλολιάκου, της Ελ. Ζαρούλια, του Ηλ. Κασιδιάρη, του Ι. Λαγού και των υπόλοιπων βουλευτών της ναζιστικής οργάνωσης. Εχουν περάσει δύο μήνες από τη δραματική επιστολή των δύο ανακριτριών προς τον πρόεδρο της Βουλής, με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικός χρόνος και να αυξηθούν οι πιθανότητες να αποφυλακιστεί ο χρυσαυγίτης δολοφόνος.

3 Αυγούστου 2014
Επειτα από ένα 10μηνο απειλών, ύβρεων, εξέταση εκατοντάδων μαρτύρων και κατηγορουμένων, συσχέτιση 60 υποθέσεων, αλλά και συγκέντρωση δικογραφικού υλικού, που ξεπέρασε σε χωρητικότητα τα 2 Terabyte, οι Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητρακοπούλου κηρύττουν επισήμως το τέλος της έρευνάς τους και η δικογραφία διαβιβάζεται πλέον στα χέρια του εποπτεύοντος την ανάκριση εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου.

15 Οκτωβρίου 2014
Ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος εισάγει στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών την πρότασή του για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Το έγγραφο των 700 σελίδων είναι καταπέλτης για το φασιστικό μόρφωμα χαρακτηρίζοντάς το εγκληματική οργάνωση με παραστρατιωτικό χαρακτήρα, που συνειδητά ενδύθηκε τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. Εναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, οι ανακριτικές και εισαγγελικές Αρχές στέλνουν στο εδώλιο τη Χρυσή Αυγή.

4 Φεβρουαρίου 2015
Υστερα από καθυστέρηση περίπου 3,5 μηνών, το Συμβούλιο Εφετών, με πλειοψηφία 2 προς 1, αποφασίζει ότι στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και ότι το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας αντιστοιχεί σε πραγματικά γεγονότα. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μειοψήφησε ο εφέτης Νίκος Σαλάτας, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του βουλεύματος, γιατί δεν αποδείχθηκε προσπορισμός οικονομικού οφέλους.

20 Απριλίου 2015
Στις Φυλακές Κορυδαλλού ξεκινά η πολυαναμενόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ομως, η πρώτη εξέταση μάρτυρα, του πατέρα του Π. Φύσσα, γίνεται τον Σεπτέμβριο, καθώς τους πρώτους μήνες το δικαστήριο αναγκάζεται να αναλωθεί σε διαδικαστικά, όπως η αλλαγή της αίθουσας, την οποία τελικά το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εγκρίνει. Μία από τις σημαντικότερες αιτίες για την καθυστέρηση της δίκης είναι η απόρριψη του αιτήματος της προέδρου Μ. Λεπενιώτη για αποκλειστική απασχόληση των δικαστών στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μολονότι η πρόεδρος υπέβαλε εκ νέου το αίτημα, η τύχη του αγνοείται...

12 Ιαν. 2016
Με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όλοι οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντά τους. Η Πολιτική Αγωγή, οι δικηγόροι των θυμάτων, αιτείται άδεια από τον ΔΣΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής. Το αίτημα απορρίπτεται και την Παρασκευή 18 Μαρτίου ο χρυσαυγίτης δολοφόνος Γ. Ρουπακιάς αποφυλακίζεται...

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια