default-image

Με έκθεση αρχίζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις

Ελλάδα
Με έκθεση αρχίζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χρόνια περνούν, τα συστήματα πρόσβασης αλλάζουν, όμως ένα πράγμα μένει σταθερό. Το μάθημα της Έκθεσης, με το οποίο παραδοσιακά ανοίγει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτό επιβεβαιώνεται από το πρόγραμμα των φετινών εξετάσεων πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Ως γνωστόν, οι πανελλαδικές θα αρχίσουν φέτος τη Δευτέρα 16 Μαΐου. Θα ξεκινήσουν, δηλαδή, δύο ημέρες νωρίτερα από πέρυσι και μία εβδομάδα μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία ύστερα από τις διακοπές του Πάσχα.

Με έναρξη τη 16η Μαΐου, θα βρίσκονται σε εξέλιξη ταυτόχρονα 4 διαγωνιστικές διαδικασίες: δύο με το (όχι και τόσο) νέο και δύο με το παλιό σύστημα.

Συγκριμένα:

* Πανελλαδικές των υποψηφίων των γενικών λυκείων με το νέο σύστημα.

* Πανελλαδικές των υποψηφίων των γενικών λυκείων με το παλιό σύστημα.

* Πανελλαδικές των υποψηφίων των ΕΠΑ.Λ. με το νέο σύστημα.

* Πανελλαδικές των υποψηφίων των ΕΠΑ.Λ. με το παλιό σύστημα.

Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τον κύριο όγκο των υποψηφίων. Ένα παραπάνω φέτος, οπότε και μόνο το 5% των "παλιών" υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων δήλωσε ότι επιθυμεί να εξεταστεί με το παλιό σύστημα. Το υπόλοιπο 95% θέλει να εξεταστεί με το καινούργιο. Γιατί; Διότι με το παλιό έπρεπε να δώσουν 6 ή 7 μαθήματα, ενώ με το καινούργιο μόνο 4 ή 5. Μπορούν έτσι να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους σε λιγότερα μαθήματα, προσδοκώντας καλύτερα αποτελέσματα.

Το "νέο" σύστημα, που έχει πολλές ομοιότητες με το παλιό των δεσμών, προβλέπει ως υποχρεωτική την εξέταση μόνο 4 μαθημάτων. Ταυτόχρονα, δίνεται στον υποψήφιο η δυνατότητα επιλογής ακόμα ενός πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος, αν επιθυμεί να έχει περισσότερες επιλογές σχολών κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του.

Ας δούμε όμως τις επιλογές των υποψηφίων αναλυτικά:

1. Ανθρωπιστικές Σπουδές

* Οι υποψήφιοι που επιλέγουν την ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών (παλιά θεωρητική κατεύθυνση) εξετάζονται υποχρεωτικά σε Έκθεση, Αρχαία και Ιστορία.

* Εξετάζονται επίσης υποχρεωτικά σε ένα εκ των Λατινικά, Μαθηματικά γενικής παιδείας και Βιολογία γενικής παιδείας. Η επιλογή των Λατινικών οδηγεί σε τμήματα Φιλολογίας, Ψυχολογίας και Νομικής. Η επιλογή των Μαθηματικών οδηγεί σε διδασκαλικά τμήματα, ενώ η επιλογή της Βιολογίας "ξεκλειδώνει" την πρόσβαση σε σχολές επαγγελμάτων υγείας και ζωής.

* Έστω ότι ένας τελειόφοιτος επιλέγει Λατινικά. Μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του τμήματα Φιλολογίας, Ψυχολογίας και Νομικής. Αν θέλει, έχει τη δυνατότητα μεταξύ των δύο μαθημάτων που απομένουν (Μαθηματικά ή Βιολογία) να διαλέξει άλλο ένα για να μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του είτε παιδαγωγικές σχολές, είτε ιατρικές...

2. Θετικές Σπουδές

* Οι υποψήφιοι που επιλέγουν την ομάδα Θετικών Σπουδών (παλιά θετική κατεύθυνση) εξετάζονται υποχρεωτικά σε Έκθεση, Φυσική και Χημεία.

* Εξετάζονται επίσης υποχρεωτικά σε ένα εκ των Μαθηματικά προσανατολισμού, Βιολογία προσανατολισμού και Ιστορία γενικής παιδείας. Η επιλογή των μαθηματικών οδηγεί σε πολυτεχνεία και φυσικομαθηματικές σχολές. Η επιλογής της Βιολογίας οδηγεί σε σχολές επαγγελμάτων υγείας και ζωής, αλλά και σε γεωπονικές σχολές. Τέλος, η επιλογή της Ιστορίας οδηγεί σε Παιδαγωγικά τμήματα.

* Έστω ότι ένας τελειόφοιτος επιλέγει Μαθηματικά. Μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του πολυτεχνεία και φυσικομαθηματικές σχολές. Αν το επιθυμεί, μπορεί με την αίτηση-δήλωση να επιλέξει άλλο ένα μεταξύ των δύο μαθημάτων που απομένουν (Βιολογία ή Ιστορία) για να μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του είτε ιατρικές σχολές, είτε παιδαγωγικές...

3. Οικονομία-Πληροφορική

* Οι υποψήφιοι που επιλέγουν την ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής (παλιά τεχνολογική κατεύθυνση) εξετάζονται υποχρεωτικά σε Έκθεση, Μαθηματικά προσανατολισμού και Υπολογιστές.

* Εξετάζονται επίσης υποχρεωτικά σε ένα εκ των Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Βιολογία γενικής παιδείας και Ιστορία γενικής παιδείας. Η επιλογή των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας οδηγεί σε Οικονομικά Τμήματα, σε κάποιες σχολές Πληροφορικής ΑΕΙ και σε όλες τις σχολές Πληροφορικής ΤΕΙ. Η επιλογή της Βιολογίας οδηγεί σε σχολές επαγγελμάτων υγείας και ζωής, ενώ η επιλογή της Ιστορίας οδηγεί σε Παιδαγωγικά τμήματα.

* Έστω ότι ένας τελειόφοιτος επιλέγει Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του Οικονομικά τμήματα, κάποιες σχολές Πληροφορικής ΑΕΙ και όλες τις σχολές Πληροφορικής ΤΕΙ. Αν το επιθυμεί, μπορεί με την αίτηση-δήλωση να επιλέξει άλλο ένα μεταξύ των δύο μαθημάτων που απομένουν (Βιολογία ή Ιστορία) για να μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό του είτε ιατρικές σχολές, είτε παιδαγωγικές...

ΑΠΟ 16 ΜΑΪΟΥ ΩΣ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ο μαραθώνιος των "πολλών"

Όπως προαναφέρθηκε, η μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων θα διαγωνιστεί στην κατηγορία των γενικών λυκείων με το νέο σύστημα. Οι εξετάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας ξεκινούν με Νεοελληνική Γλώσσα (Έκθεση) τη Δευτέρα 16 Μαΐου. Συνεχίζονται την Τετάρτη 18 Μαΐου με Αρχαία Ελληνικά (για τους υποψήφιους των Ανθρωπιστικών Σπουδών) και με Μαθηματικά (για τους υποψήφιους των άλλων δύο ομάδων προσανατολισμού).

Την Παρασκευή 20 Μαΐου οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν, ανάλογα με τις επιλογές τους, σε δύο μαθήματα γενικής παιδείας: Μαθηματικά και Ιστορία. Αντίστοιχα, τη Δευτέρα 23 Μαΐου ακολουθούν εξετάσεις για τους υποψήφιους μόνο δύο ομάδων προσανατολισμού: Οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών δίνουν Ιστορία και οι υποψήφιοι των Θετικών Σπουδών Φυσική. Την Τετάρτη 25 Μαΐου έρχεται η σειρά των υποψηφίων Οικονομίας και Πληροφορικής για να εξεταστούν στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου το πρόγραμμα περιλαμβάνει Βιολογία για τους υποψήφιους των Θετικών Σπουδών και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον για τους υποψήφιους της Οικονομίας και Πληροφορικής. Οι τελευταίοι διαγωνίζονται στη Χημεία τη Δευτέρα 30 Μαΐου, ενώ την ίδια ημέρα οι υποψήφιοι των Θετικών Σπουδών δίνουν Λατινικά.

Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνονται την Τετάρτη 1 Ιουνίου με τη Βιολογία γενικής παιδείας.

Επαναληπτικές

Τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν και οι διαδικασίες των επαναληπτικών εξετάσεων, ενώ στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα προγράμματα των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) για τα ΤΕΦΑΑ. Προσεχώς θα ανακοινωθούν επίσης τα σχέδια των μηχανογραφικών δελτίων των ΓΕ.Λ. και των ΕΠΑ.Λ.

Δελτία

Μέσα στον Απρίλιο όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ., στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου θα αποκτήσουν το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News