default-image

Τα αγκάθια της Συνόδου Κορυφής

Ελλάδα
Τα αγκάθια της Συνόδου Κορυφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διπλωματία κινείται σε ρυθμούς Συνόδου, η οποία θα κληθεί να δώσει επιτέλους μια λύση στο προσφυγικό και όχι να παραπέμψει - κατά τη συνήθη, από το φθινόπωρο, τακτική των "28" - το θέμα στο μέλλον.

Όμως ο δρόμος μόνο εύκολος που δεν είναι, όπως αποδεικνύουν οι προθέσεις των βασικών παιχτών σε αυτήν την ιστορία, της Τουρκίας, που ζητά εκείνα τα οποία η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να δώσει απλόχερα και χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, και της ίδιας της Γηραιάς, που παραμένει διχασμένη, με τους "28" να μην μπορούν να βρουν μια κοινή συνιστώσα.

Το Κυπριακό

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις τόσο από Ευρωπαίους όσο και από Τούρκους αξιωματούχους που εμπλέκουν στο μεγάλο παζάρι και το Κυπριακό. Μέσα σε αυτό το σκηνικό προστίθεται η πίεση που ασκείται στη Γερμανίδα καγκελάριο ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματός της, μετά και το αποτέλεσμα "σοκ" των εκλογών της Κυριακής σε τρία κρατίδια της χώρας.

Η Άγκυρα ζητά από τις Βρυξέλλες να μην αφήσουν τα... «κυπριακά καπρίτσια» να χαλάσουν τη συμφωνία, αναφερόμενη στην επιμονή της Λευκωσίας να μην "ξεπαγώσει" τα ενταξιακά κεφάλαια, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να μην κρύβει μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι ο δρόμος προς μια συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία είναι σπαρμένος με πολλές παγίδες.

Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο κ. Τουσκ παραδέχτηκε πως υπάρχει ζήτημα νομιμότητας στο σχέδιο συμφωνίας που τέθηκε στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα και παραμένει «προβληματικό».

«Η τουρκική πρόταση που καταρτίστηκε μαζί με τη Γερμανία απαιτείται να διασαφηνιστεί, ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα 28 κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΗΕ και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θεωρούν ότι το σχέδιο συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο.

Οι ποσοστώσεις

Εκτός όμως από την Τουρκία, υπάρχει και το θέμα του κλειστού "Βαλκανικού διαδρόμου" και του "μπλοκ" των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με την Αυστρία, που αντιδρούν όχι μόνο στη διέλευση από το έδαφός τους μεταναστών, αλλά και στο θέμα της μετεγκατάστασης. Καθώς το ζήτημα αυτό αποτελεί "κλειδί" για τη Γερμανία, αναμένεται νέα θύελλα στις Βρυξέλες. Χθες η Άγκελα Μέρκελ από το βήμα της Μπούντεσταγκ ξεκαθάρισε ότι μια συμφωνία με την Τουρκία θα πρέπει να συνοδευτεί από συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποδοχή ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων, επιμένοντας στην απόλυτη ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στο Προσφυγικό.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, έχοντας αποκρυπτογραφήσει το ξεκάθαρο μήνυμα των ψηφοφόρων, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι ουδείς πρέπει να «ξεγελαστεί» από τη μικρότερη ροή προσφύγων στη Γερμανία εξαιτίας των κλειστών συνόρων που είχαν επιβάλλει η Αυστρία και άλλα κράτη.

Προειδοποιήσεις

Οι απαιτήσεις της Άγκυρας έχουν θορυβήσει όχι μόνο τους Γερμανούς, όπως έδειξε δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη, ειδικά όσον αφορά στο θέμα της βίζας προς τους Τούρκους πολίτες, αλλά και αρκετούς άλλους Ευρωπαίους. Είναι ενδεικτική η δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ότι μια προσωρινή συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών δε σημαίνει «ελευθέρας» για την Άγκυρα σε σειρά άσχετων με το προσφυγικό ζητημάτων.

Όλα αυτά τα κομμάτια του περίπλοκου "παζλ" ρίχνουν τον πήχη των προσδοκιών ενόψει της Συνόδου Κορυφής των "28", με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να μην κρύβει την απαισιοδοξία του και να προειδοποιεί ότι «χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία να εκκινεί από τις αιτίες της φυγής. Αν δεν το καταφέρουμε, η Ευρώπη μπορεί να διασπαστεί».

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, ο οποίος δεν κρύβει τις ανησυχίες του για το πιθανό άνοιγμα του διαδρόμου της Αδριατικής, δήλωνε στην ιταλική Βουλή ότι «η Ευρώπη πάει στον Άρη, αλλά σταματά στην Ειδομένη, όπου μια μητέρα είναι αναγκασμένη να πλύνει το νεογέννητο μωρό της με ένα μπουκάλι νερό, διότι αυτό το παιδί γεννήθηκε σε έναν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς μας, αν μπορούμε να του δώσουμε αυτό το χαρακτηρισμό. Ακριβώς στην Ευρώπη, στην ήπειρό μας, στην Ελλάδα».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Πάπας Φραγκίσκος, καλώντας την «Ευρώπη να ανοίξει τις καρδιές και τις πόρτες της στους μετανάστες».

ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News