Ελλάδα

Στην Αθήνα ο Αυστριακός υπ. Άμυνας προς εκτόνωση της έντασης

Με στόχο προφανώς την εκτόνωση της έντασης που υπάρχει εδώ και σχεδόν ένα μήνα στις ελληνο-αυστριακές σχέσεις, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης στάσης της Βιέννης στο προσφυγικό, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα στις 6 Απριλίου, έπειτα από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Πάνου Καμμένου.

Σχετική πληροφορία της αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ» επιβεβαίωσε σήμερα το γραφείο του Αυστριακού υπουργού Άμυνας στη Βιέννη, αναφέροντας πως «πρέπει να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος συνομιλίας με την Ελλάδα, ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».

Η επίσκεψη του Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ στην Αθήνα πραγματοποιείται μόνον μερικές εβδομάδες έπειτα από την άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί σε επίσκεψη την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, εξαιτίας των επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων, κατηγοριών και απειλών της εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της πρόσφατης Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτή την αμφιλεγόμενη διάσκεψη, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, με την εξαίρεση της Ελλάδας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, με διάβημα διαμαρτυρίας, δριμεία κριτική και ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία.

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας -ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν- θα προσπαθήσει να εξηγήσει στην ελληνική πλευρά τη σκληρή γραμμή που, όπως τονίζουν οι επικριτές της, ακολουθεί στο προσφυγικό η κυβέρνηση της Βιέννης και που έχει οδηγήσει στο ουσιαστικό σφράγισμα της Διαδρομής των Βαλκανίων και στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος μετά την Αθήνα θα επισκεφθεί τα Σκόπια, σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» επισημαίνει πως η Αυστρία υποστηρίζει την ΠΓΔΜ, η οποία, όπως σημειώνει, προσφέρει ως προς την ασφάλεια των συνόρων «εξαιρετικά πολλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» και θα έπρεπε επομένως να βοηθηθεί περισσότερο οικονομικά, ενώ διαμηνύει πως «ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε κλειστός».

Ο κ. Ντόσκοτσιλ δηλώνει ακόμη πως ό,τι ισχύει για την Ελλάδα πρέπει να ισχύσει και για τη Βουλγαρία, δεδομένου ότι η παράνομη μετανάστευση θα συνεχιστεί και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εναλλακτικές διαδρομές.

«Δε θα πρέπει ως ΕΕ να εγκαταλείψουμε εκείνες τις χώρες, οι οποίες αναλαμβάνουν για μας μια σημαντική δουλειά στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων», προσθέτει στη συνέντευξή του ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας.

Σχόλια