default-image

Εφικτή τη συμφωνία με τους θεσμούς έως τις 25 Μαρτίου

Ελλάδα
Εφικτή τη συμφωνία με τους θεσμούς έως τις 25 Μαρτίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μέχρι τις 25 Μαρτίου, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως σημείωσε, «βασική εκτίμησή μας είναι ότι η αξιολόγηση θα επιτευχθεί χωρίς μεγάλες αλλαγές στις προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και οι οποίες κινούνται απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού». Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτές προτάσεις που κινούνται έξω από πλαίσιο της συμφωνίας και θα κινηθεί απολύτως εντός της εντολής που έχει λάβει από τον ελληνικό λαό.

Η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός, για μηδενικές περικοπές στις κύριες συντάξεις, για το αφορολόγητο όριο, όπως και το αφορολόγητο των αγροτών, θα τηρηθούν στο ακέραιο. «Βασικός στόχος μας εξακολουθεί να είναι το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Η Ευρώπη, με δεδομένη τη διπλή κρίση που σοβεί στο εσωτερικό της, γνωρίζει ότι αυτή είναι η μοναδική της επιλογή» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Κατά τη διάρκια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κ. Γεροβασίλη παρουσίασε τους άξονες, στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής.

Σύφωνα με την κ. Γεροβασίλη, αυτοί οι άξονες θα είναι οι εξής:

- Μία αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.

- Η εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.

- Η αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.

- Η κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

- Η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.

- Η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, την ολλανδική Προεδρία, καθώς και τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση και σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου για τη Διαχείριση του Προσφυγικού, αυτήν τη στιγμή, σε 30 χώρους υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα «φιλοξενούνται, σιτίζονται καί έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη περίπου 30.000 πρόσφυγες» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Δεν προβλέπεται η εγκατάσταση δομών

Για την Ειδομένη, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε: «Θα χρειαστεί να τονίσουμε, εκ νέου, ότι κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με τους μηχανισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν προβλέπεται η εγκατάσταση δομών φιλοξενίας στα σύνορα, προκειμένου να μη λειτουργήσουν αυτά τα σημεία ως πόλος έλξης απελπισμένων ανθρώπων, την ώρα μάλιστα που τα σύνορα είναι κλειστά».

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την Ειδομένη προβλέπει τη σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και τη μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας, χωρίς, φυσικά, τη χρήση βίας. Κατόπιν αυτού, όποιος έχει διαφορετική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της Ειδομένης, οφείλει να την καταθέσει δημόσια. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην κριτική, αλλά φυσικά δεν δέχεται μαθήματα ευαισθησίας από κανέναν» πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Γεροβασίλη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να έχει απόψε επικοινωνία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε και αύριο συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News