default-image

Ιστορίες που συγκινούν οι προσφορές στους πρόσφυγες

Κρήτη
Ιστορίες που συγκινούν οι προσφορές στους πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενας ιερέας διέσχισε δεκάδες χιλιόμετρα από το Σπήλι μέχρι το Ηράκλειο για να προσφέρει ρούχα που μάζεψε και θέλει να προσφέρει στους πρόσφυγες. Ενας βιοτέχνης προσέφερε 500 μάλλινα στρατιωτικά παντελόνια, τα οποία θα φανούν χρήσιμα στις χαμηλές θερμοκρασίες της Ειδομένης. Μια ακόμα επιχείρηση προσφέρει παπούτσια και γαλότσες καθώς οι πρόσφυγες υποφέρουν ζώντας καθημερινά στα λασπόνερα.

Καθημερινά το κύμα συμπαράστασης της Κρήτης στους πρόσφυγες γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς δεκάδες είναι αυτοί που περνούν το κατώφλι του δημοτικού παντοπωλείου και του ΚΑΠΗ Τάλως όπου συγκεντρώνονται αντίστοιχα τρόφιμα και ρούχα για ολόκληρες οικογένειες προσφύγων που ζουν υπο άθλιες συνθήκες και συχνά χωρίς ελπίδα για το αύριο, παραμένοντας στα ελληνικά σύνορα. Στο δημοτικό παντοπωλείο δεκάδες σακούλες έχουν συγκεντρωθεί από πολίτες που προσφέρουν γάλα για τα παιδιά και κάθε είδους τροφίμων μακράς διαρκείας.

Από κουβέρτες και μαξιλάρια μέχρι παπούτσια

Τις καθημερινές ιστορίες που βιώνει μετέφερε στο neakriti.gr η υπεύθυνη για τη συγκέντρωση του ρουχισμού για το δήμο Ηρακλείου  κ.Παπαδοπούλου η οποία σημειώνει «ο κόσμος μπαίνει στο χώρο με αγωνία για να δει αν πάει καλά η προσπάθεια, αν έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες. Έπειτα το διαδίδουν σε φίλους και γνωστούς για να βοηθήσουν».

Μάλιστα όπως τονίζει η κ.Παπαδοπούλου γνωρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές που φιλοξενούν πρόσφυγες οι πολίτες προσφέρουν κουβέρτες, παπλώματα, μαξιλάρια, παπούτσια και οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο. Από το Ρέθυμνο, επειδή δεν βρήκαν αντίστοιχη πρωτοβουλία, αναζητούν ήδη τρόπο για να μεταφερθούν ρούχα στο Ηράκλειο, όπου είναι και το σημείο συγκέντρωσης.

Σπεύδουν μέχρι την τελευταία στιγμή

Η καταληκτήρια ημερομηνία είναι η 18η Μαρτίου, την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και θα ξεκινήσει η ταξινόμηση, η κατηγοριοποίηση ανα ηλικία και είδος ρούχων και το πακετάρισμα σε κούτες από εθελοντές. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν εκτος από την Ειδομένη, θα αποσταλούν από την Κρήτη ρούχα και τρόφιμα και σε άλλες περιοχές.

Η Κρήτη έδειξε για άλλη μια φορά το «ανθρώπινο» πρόσωπο ,οι πολίτες από το υστέρημά τους προσφέρουν ένα κουτί γάλα ή τρόφιμα ,πάντα μακράς διαρκείας, για να βοηθήσουν τους κατατρεγμένους και όσους άφησαν πίσω τους την πατρίδα τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Και όσοι κρατήσουν στα χέρια τους τα αγαθά αυτά, αν και δεν θα συναντήσουν ποτέ όσους τα προσέφεραν ,θα έχουν να πουν ένα ταπεινό «ευχαριστώ» που τους βοήθησαν για μια ακόμη δύσκολη μέρα στον αγώνα επιβίωσης.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε

Εως και την Παρασκευή 18 Μαρτίου ο δήμος Ηρακλείου συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, ρύζι, μακαρόνια) από τις 09-13:30.

Τα τρόφιμα συγκεντρώνονται από τις 09:00 - 14:30 στο Δημοτικό Παντοπωλείο (Κόσμων 24 ) και ο ρουχισμός στο Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Τάλως (Μάχης Κρήτης και Ηφαίστου) στα Καμίνια.

Ρεπορτάζ:Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες:Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News