Ελλάδα

Μητσοτάκης: Γροθιά στο στομάχι της Ευρώπης η Ειδομένη

Στην Ειδομένη, όπου αποτυπώνεται η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί αφενός στην ανάγκη παροχής βασικών αγαθών και υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες, αφετέρου δε στην υποχρέωση τήρησης νόμων και διεθνών συμφωνιών, βρέθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα 24ωρο μετά την απέλπιδα «έξοδο» εκατοντάδων προσφύγων προς τα Σκόπια.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον καταυλισμό των προσφύγων «γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης», καλώντας την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να εκπονήσει ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής από τους πρόσφυγες, γιατί, όπως είπε, και με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών μπορεί να δημιουργηθεί εκεί μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα.

«Οι συνθήκες εδώ πέρα είναι απολύτως απάνθρωπες. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα στη λάσπη, με λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά. Κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που βελτιωθεί και λίγο ο καιρός. Θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε άλλες δομές ώστε να μην κινδυνεύει και η υγεία τους. Να λάβετε υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Ειδομένης είναι μικρά παιδιά τα οποία αρρωσταίνουν με πολύ μεγάλη συχνότητα. Αυτό το οποίο προέχει είναι να αντιμετωπίσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς η κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες από αυτή την κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει η Περιφέρεια, υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστηρίζουν οι εθελοντές, το κράτος όμως είναι απόν. Συνάντησα έναν μόνο κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το kathimerini.gr αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την χθεσινή ενέργεια ενός αριθμού προσφύγων που έφυγαν από την Ειδομένη με τα πόδια και μπήκαν στην ΠΓΔΜ από άλλο σημείο.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Νοσοκομείο της πόλης

Το νοσοκομείο του Κιλκίς επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος, Βασίλη Κικίλια, και τον βουλευτή του Κιλκίς, Γεώργιο Γεωργαντά.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου, Αιμίλιο Σαατσόγλου, για τα προβλήματα του νοσοκομείου, που, όπως είπε, είναι η έλλειψη προσωπικού και η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης για να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την περίθαλψη προσφύγων από την Ειδομένη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διοικητή, σήμερα νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική 15 προσφυγόπουλα από την Ειδομένη και ένα επιπλέον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η διαχείριση των προσφύγων που τα συνοδεύουν, γι' αυτό και έχει ληφθεί μέριμνα για μεταφραστές ώστε να είναι δυνατή η συνεννόηση μαζί τους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισκέφθηκε δύο θαλάμους της παιδιατρικής κλινικής, ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί και επισήμανε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις και στο ζήτημα της κάλυψης των κενών σε προσωπικό όσο και της επιπλέον χρηματοδότησης.

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Γεώργιος Γεωργαντάς επισήμανε ότι σε σχέση με πέρυσι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι μειωμένος κατά 27,6 % ενώ ο αναπληρωτής Διοικητής του νοσοκομείου τόνισε ότι ήδη έχει διατυπωθεί αίτημα να γίνει η αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Παρών στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ήταν και ο Δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. συνομίλησε επίσης και με εκπροσώπους των εργαζομένων στο νοσοκομείο και αμέσως μετά αναχώρησε για την Αθήνα.

Πυρά κυβέρνησης με αφορμή την επίσκεψή του στην Ειδομένη

Τα πυρά της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη δέχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ειδομένη.

Συγκεκριμένα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει «επίδειξη ευαισθησίας», παρά το γεγονός ότι το κόμμα του «κατηγορεί, εδώ και μήνες, την κυβέρνηση ότι δεν επαναπροωθεί πρόσφυγες στην θάλασσα, αντιδρά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, επιδίδεται σε κάθε είδους ακροδεξιά καπηλεία του προσφυγικού, σιωπά σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος της χώρας μας».

«Οφείλουμε να επισημάνουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να πατά ταυτόχρονα στη βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στην βάρκα της ευαισθησίας», πρόσθεσε.

Σχόλια