Ελλάδα

Δ. Βίτσας: Έως και δύο χρόνια οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Έως και δύο χρόνια προειδοποιεί ότι θα μείνουν στην Ελλάδα πολλοί πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη χώρα περιμένοντας τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη χώρα της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στους Financial Times.

Μάλιστα, ο κ. Βίτσας σημειώνει ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στον καταυλισμό της Ειδομένης σημειώνει ότι «οι χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει. Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας».

Όπως ανέφερε, υπάρχουν θέσεις σε τρεις οργανωμένους καταυλισμούς «μόνο 20 χιλιόμετρα μακριά, όπου μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς».

Ο κ. Βίτσας επικρίνει τις κυβερνήσεις χωρών που δεν δέχονται να υποδεχθούν παρά μόνο έναν μικρό αριθμό προσφύγων: «Μερικές χώρες έχουν κυβερνήσεις που μοιάζει να ενεργούν ξενοφοβικά. Μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετές που έστειλαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια. Αλλά τώρα οι ίδιες χώρες δε θέλουν να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες από την Ελλάδα. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό είναι ντροπή».

Σχόλια