default-image

Τα λουκέτα στα βαλκανικά σύνορα και η αμνησία της Αλβανίας

Ελλάδα
Τα λουκέτα στα βαλκανικά σύνορα και η αμνησία της Αλβανίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μία εναντίον της άλλης οι χώρες των Βαλκανίων κλείνουν σύνορα, ενισχύουν τη φύλαξή τους με στρατό και συνοριοφύλακες ή ορθώνουν φράχτες, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν φράγματα σε πρόσφυγες και μετανάστες, επιχειρώντας να φορτώσουν τις ευθύνες στις γειτονικές τους χώρες και πρώτα στην Ελλάδα.

O λεγόμενος «βαλκανικός διάδρομος» από τις αρχές της εβδομάδας έκλεισε ερμητικά και για τους πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ -για τους παράτυπους μετανάστες είχε κλείσει από τις 20 Νοεμβρίου- και όλοι επιχειρούν να δουν ποια θα είναι ακριβώς η κατάσταση την επόμενη ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης (17 Μαρτίου). Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με την Τουρκία και την όποια συμφωνία με την ΕΕ, στα Βαλκάνια ετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν την εισβολή ενός μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών αλλά και προσφύγων από άλλες διαδρομές-διόδους.

Η Αλβανία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, η Βοσνία στα δυτικά Βαλκάνια αλλά και η Ρουμανία βορειότερα μπαίνουν πλέον στο κάδρο, σπεύδοντας να στείλουν και αυτές, μετά τις χώρες του μέχρι τώρα «βαλκανικού διαδρόμου» (ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία), το μήνυμα ότι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι και θα βρεθούν μπροστά σε συνοριακούς αστυνομικούς και στρατιώτες αν επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορά τους.

Η επιθετική έως εχθρική στάση που δείχνουν ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, και ο ομόλογός του της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, προκαλεί και κινείται ακόμη και στα όρια της ύβρεως, αφού είναι νωπές οι μνήμες των όσων πέρασαν οι λαοί τους μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, το 1990, και τα εκατομμύρια των συμπατριωτών τους που μετανάστευσαν (παράνομα;) σε χώρες της Δύσης. Η Αλβανία είδε να φεύγουν μόνο τη δεκαετία του '90 πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες στην Ελλάδα και την Ιταλία, πληρώνοντας έναν βαρύ φόρο αίματος, με εκατοντάδες θύματα σε απρόσιτα παγωμένα βουνά και στον βυθό της Αδριατικής.

Μπορεί ο Εντι Ράμα να ξέχασε (;) τις συγκλονιστικές εικόνες με τα σαπιοκάραβα που μετέφεραν χιλιάδες συμπατριώτες του από τον Αυλώνα στα λιμάνια της Ιταλίας, αλλά φρόντισε να του τις θυμίσει με ένα άρθρο του ο «Economist». Να του θυμίσει επίσης δηκτικά ότι και σήμερα πάνω από 50.000 Αλβανοί έχουν πάει παράνομα στη Γερμανία, ζητώντας πολιτικό άσυλο! Επίσης να του θυμίσει ότι πάνω από 500.000 ομόφυλοί του Αλβανοί του Κοσόβου βρέθηκαν το 1999 πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες και πολλοί από αυτούς στη συνέχεια μετανάστες σε χώρες της Δύσης. Πάνω από 100.000 Κοσοβάροι λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης του Κοσόβου μόνο το 2014-2015 σε μια νέα έξοδο βρέθηκαν παράνομα στη Γερμανία να ζητούν επίσης πολιτικό άσυλο! Μπορεί ο Εντι Ράμα να έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα να μην αλλάξει η ροή των μεταναστών και των προσφύγων τώρα μετά το κλείσιμο της Ειδομένης-Γευγελής, όμως δύο νέες διαδρομές μέσω Αλβανίας είναι ήδη στο τραπέζι και απασχολούν τις αλβανικές Αρχές. Η πρώτη μέσω Αλβανίας-Αδριατικής-Ιταλίας και η δεύτερη μέσω Αλβανίας-Μαυροβουνίου και Βοσνίας προς τα βόρεια.

Οι πληροφορίες θέλουν τα κυκλώματα των Αλβανών διακινητών, που έχουν εμπειρία από τη μεταφορά πριν από κάποιοι χρόνια χιλιάδων Κούρδων και άλλων εθνικοτήτων μεταναστών στην Ιταλία, να μπαίνουν και πάλι στο παιχνίδι. Διαθέτοντας μεγάλα ποσά από τα ναρκωτικά αγοράζουν σαπιοκάραβα και ετοιμάζονται να ριχτούν στην παράνομη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων, ευελπιστώντας να αποκομίσουν εκ νέου μεγάλα κέρδη.

Μπροστά στις νέες εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου» ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταΐρι, έσπευσε στις αρχές της εβδομάδας να πάει στη Ρώμη, ύστερα από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου του, για να συζητήσουν γύρω από ένα κοινό σχέδιο δράσης για το πώς θα αντιμετωπιστούν μεταναστευτικές ροές που θα κατευθυνθούν από την Ελλάδα στην Αλβανία και θα καταλήξουν στην Ιταλία. Συμφωνήθηκε να σταλούν στην Αλβανία ειδικοί εμπειρογνώμονες και εκπαιδευτές για τους άνδρες της αλβανικής αστυνομίας και να υπάρξουν κοινές περιπολίες στην Αδριατική.

Και στη γειτονική Βουλγαρία ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, πρωτοστατεί στην αντιμεταναστευτική-αντιπροσφυγική εκστρατεία, ξεχνώντας και αυτός ότι η χώρα του από τα 9-9,5 εκατ. κατοίκους που ήταν το 1990 σήμερα αριθμεί μόνο 7 εκατ. και ότι πάνω από 2 εκατ. συμπατριώτες του βρέθηκαν παράτυποι μετανάστες στις χώρες της Δύσης. Αυτός είναι μάλιστα ο λόγος που οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να κρατούν τη Βουλγαρία, αν και χώρα της ΕΕ, εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός το περασμένο Σαββατοκύριακο επέλεξε να δώσει το «παρών» σε κοινή άσκηση του στρατού και της αστυνομίας στα σύνορα με την Ελλάδα, στα Κούλαρα, απέναντι από τον Προμαχώνα, με τίτλο «Border 2016» και σενάριο την αποτροπή ενδεχόμενης εισβολής προσφύγων-μεταναστών από την Ελλάδα, ανακοινώνοντας ότι η χώρα του θα στείλει και στρατό στα σύνορα με την Ελλάδα.

Πριν από λίγες μέρες και εν όψει της νέας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Ντανιέλ Μίτοφ, έσπευσε επίσης να δηλώσει ότι η χώρα του ολοκληρώνει τον φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, μήκους 131 χιλιομέτρων, αφήνοντας ανοιχτό το σήκωμα φράχτη και στα σύνορα με την Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό τον «χορό των φραχτών» η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει νέο φράχτη και προς την πλευρά της Ρουμανίας, ενώ στο Κόσοβο η κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια της στρατιωτικής αποστολής των ΗΠΑ για τη φύλαξη των συνόρων από ενδεχόμενη εισβολή προσφύγων-μεταναστών.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News