Ελλάδα

Αναστάτωση από τον "big brother" στα σχολεία

Την καταγγελία γονέα μαθητή στο δημοτικό σχολείο των Αρχανών προκάλεσε η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στο σχολείο, που όπως ο ίδιος λέει καταγράφει τους μαθητές και τις κινήσεις τους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, προκαλώντας στα παιδιά ανησυχία και  αμηχανία.Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο με δεδομένη την απόφαση το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα σχολεία να τοποθετούν κάμερες ασφαλείας για να αποφεύγουν τις επιθέσεις και τις διαρρήξεις κυρίως τις βραδινές ώρες.

'Ετσι άνω κάτω έχει γίνει μέρος της σχολικής κοινότητας στις Αρχάνες όπου εκτός από τα περιστατικά που καταγράφηκαν και έκαναν τις τελευταίες ημέρες το γύρο της χώρας, αντιμετωπίζουν μια κόντρα με φόντο την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στο δημοτικό σχολείο.Ούτε λίγο ούτε πολύ ,γονέας παιδιού μιλάει ανοιχτά για καταγραφή των παιδιών την ώρα λειτουργίας του σχολείου, ακόμη και σε πολύ ιδιαίτερες στιγμές τους.

Επικαλείται την αρχή πρστασίας δεδομένων

Σε επώνυμη καταγγελία του στις αρμόδιες υπηρεσίες γονέας μαθητή του σχολείου, επικαλείται οδηγία του άρθρου 18 της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που λέει ότι

«Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους που δραστηριοποιούνται ανήλικοι χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών».

"Οι κάμερες προστατεύουν το σχολείο"

 Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του δημάρχου της περιοχής Μανώλη Κοκοσάλη ο οποίος διευκρίνισε ότι κάμερες ασφαλείας υπάρχουν μόνο έξω από το σχολείο και η τοποθέτησή τους έγινε εξαιτίας των απανωτών επιθέσεων που είχε δεχθεί το σχολείο από δράστες που μόνο το τελευταίο διάστημα εισέβαλαν στο κτίριο τέσσερις φορές.

«Οι κάμερες είναι εκτός του σχολείου και προφανώς δεν καταγράφουν τις κινήσεις των παιδιών αλλά προστατεύουν το σχολείο από δράστες που το έχουν ανοίξει τέσσερις φορές το τελευταίο διάστημα», ήταν η απάντηση του δημάρχου Αρχανών -Αστερουσίων.

Κάμερες σε πολλά σχολεία

Το ένα μετά το άλλο τα σχολεία και του Ηρακλείου με απόφαση των διευθυντών τους τοποθετούν κάμερες ασφαλείας όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος παιδείας Μαρία Καναβάκη. Όπως διευκρίνισε η αντιδήμαρχος σε καμία περίπτωση  ζητούμενο δεν είναι η παρακολούθηση των παιδιών, αλλά η προστασία του χώρου των σχολείων  που γίνονται σημεία εκτόνωσης περιθωριακών στοιχείων ή εύκολοι στόχοι δραστών που αποσπούν ότι μπορεί να τους φαίνεται χρήσιμο. Από υπολογιστές και τηλεοράσεις, μέχρι γραφική ύλη.

Ρεπορτάζ:Ράνια Μωραίτη

Σχόλια