default-image

Η Ευρώπη σε συμπληγάδες ανάμεσα στα κλειστά σύνορα και τη λιτότητα

Ελλάδα
Η Ευρώπη σε συμπληγάδες ανάμεσα στα κλειστά σύνορα και τη λιτότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο σταυροδρόμι που βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, εγώ θα επιμένω στην ανάγκη "της συνάντησης" της ριζοσπαστικής αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, προκειμένου να ξαναγυρίσει η σοσιαλδημοκρατία στην ιστορική της κοίτη.

Σήμερα αυτό είναι αναγκαίο όσο ποτέ» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο συνέντευξης που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση διεθνούς συνάντησης με θέμα «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για την αναμενόμενη συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ- Τουρκία για το προσφυγικό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε :

«Ήμουν από την αρχή και παραμένω, υπερασπιστής της άποψης ότι στην προσπάθεια λύσης για την προσφυγική κρίση, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεργασθεί με την Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία. Μα πάνω από όλα μέσω μιας διπλωματικής λύσης να τερματιστεί ο πόλεμος, να διατηρηθεί η εκεχειρία για να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων.

Μια ουσιαστική συνεργασία και διευθέτηση με την Τουρκία είναι ο μόνος δρόμος» υπογράμμισε και πρόσθεσε :

«Είμαι αναφανδόν υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, όχι γιατί υποστηρίζω ότι στην Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με το κράτος δικαίου, ή την ελευθερία του τύπου, αλλά ακριβώς επειδή χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να υπερασπισθούμε και να υποστηρίξουμε την ενταξιακή πορεία, που θα λειτουργήσει ως μοχλός για τις μεταρρυθμίσεις».

Σχετικά με τη νοοτροπία που κυριαρχεί στην Ευρώπη, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε :

Δεν θα πρέπει να κοιτάμε το δένδρο και να μη βλέπουμε το δάσος. Το δάσος είναι, ότι σήμερα η ηγεμονεύουσα άποψη στην Ευρώπη, είναι αυτή που λέει «να μην έλθει κανένας ξένος, κανένας μουσουλμάνος, κανένας πρόσφυγας». Είναι υποκριτικό να λέμε τι θα γίνει με το διεθνές δίκαιο εάν βρεθεί μια λύση με την Τουρκία και να μην λένε τι γίνεται με το διεθνές δίκαιο τώρα που έχουν κλείσει τα σύνορα μονομερώς και δεν δέχονται κανέναν πρόσφυγα.

Η προσφυγική κρίση είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης , οι χώρες που αρνούνται την ιδρυτική αξία της αλληλεγγύης και του επιμερισμού της ευθύνης, θα πρέπει να έχουν συνέπειες, να έχουν οικονομικές κυρώσεις. Διαφορετικά δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη».

«Στην Ελλάδα έχει κερδίσει ο ανθρωπισμός και όχι η ακροδεξιά.

Η προσφυγική κρίση, όπως και η οικονομική έχουν αναδείξει με έντονο τρόπο τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση. Ανάμεσα στην αριστερά και στη δεξιά. Γι' αυτό θεωρώ ότι και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας υπάρχει σήμερα ένα αδιέξοδο. Το εάν κάποιος είναι με την αριστερά ή τη δεξιά, το αποδεικνύει διαρκώς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News