Ελλάδα

ΤΕΙ Λασιθίου, εικόνες απόλυτης εγκατάλειψης

Τι κι αν ο Δήμος Ιεράπετρας προχώρησε στη συγκρότηση της Επιτροπής στήριξης του ΤΕΙ με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Μιχάλη Δερμιτζάκη και Χριστόφορο Χαραλαμπάκη να κάνουν ό,τι μπορούν για να πεισθεί η πολιτεία από πέρυσι να περάσει την τροπολογία παράτασης της λειτουργίας του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης. Τι κι αν ο πρώην βουλευτής και στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας Κωστής Δερμιτζάκης, ζητούσε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ίδρυση του νέου τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων σύμφωνα με το σχέδιο "Αθηνά".

Τίποτα από όλα αυτά δεν προχώρησε. Το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης Ιεράπετρας που φιλοξενείται στο κτήριο του ΟΑΕΔ, έμεινε για να κλείσει οριστικά το 2018, ενώ όχι μόνο δεν ξεκίνησε η διαδικασία για την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων που αναφέρεται ρητά στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αλλά τελευταία δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ετοιμάζεται για νέες καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, απορρόφηση τμημάτων ΤΕΙ από πανεπιστήμια - κατά τα γερμανικά πρότυπα -, και μετατροπή τμημάτων ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης σε ΙΕΚ. Αυτές οι προτάσεις συζητούνται στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για το σχέδιο "Αθηνά" Νο 2 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επισκεφτήκαμε το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης Ιεράπετρας το πρωί της Παρασκευής 11 Μαρτίου, για να δούμε τι λένε οι καθηγητές και φοιτητές που έχουν απομείνει. Βρήκαμε μόνο μια υπάλληλο από το τεχνικό προσωπικό, ενώ και οι τέσσερις μόνιμοι καθηγητές του τμήματος, έχουν μεταφερθεί στο ΤΕΙ Αγίου Νικολάου. Στο εστιατόριο του Τμήματος η μυρωδιά του καλοψημένου φαγητού, μας έδινε την εντύπωση ότι η μαγείρισσα είχε μαγειρέψει για πάρα πολλά παιδιά, και μπήκαμε στον πειρασμό να τη ρωτήσουμε.

«Μόνο για δύο φοιτητές μαγείρεψα σήμερα. Είναι δύο παιδιά που έχουν μείνει για την πρακτική τους», μας είπε με παράπονο η μαγείρισσα του τμήματος.

Ένα κορίτσι που μόλις είχε φτάσει από το Ηράκλειο, έψαχνε να βρει κάποιον στη γραμματεία να καταθέσει κάποια έγγραφα.

«Έχω περάσει πάρα πολύ καλά στην Ιεράπετρα στα τέσσερα χρόνια των σπουδών μου στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης. Είναι πραγματικά στενάχωρη η εικόνα του ΤΕΙ, χωρίς τις φωνές των σπουδαστών, χωρίς τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό στη θέση τους. Λυπάμαι πραγματικά σήμερα που έρχομαι σε ένα άδειο κτήριο. Είναι κρίμα να καταργείται ένα τόσο καλό πρόγραμμα σπουδών. Εμείς που αποφοιτήσαμε από αυτό το Τμήμα κερδίσαμε πάρα πολλά. Οπλιστήκαμε με γνώσεις και εφόδια για να μπούμε με αξιώσεις στην αγορά εργασίας . Πήραμε μεγάλη βοήθεια από όλους τους καθηγητές μας. Ειλικρινά λυπάμαι και ζητώ από την πολιτεία να κρατήσει και να μην κλείσει το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης», μας είπε η απόφοιτη του τμήματος Εύη Τριανταφύλλου με καταγωγή από το Ηράκλειο.

Ο δεύτερος φοιτητής που βρήκαμε να κάθεται μόνος και αμήχανος στα παγκάκια της αυλής του τμήματος ήταν ο Γιώργος Κατσίμπρας.

«Λυπάμαι πραγματικά που κλείνει οριστικά αυτό το τμήμα. Οι σπουδές μας στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης ήταν υψηλού επιπέδου. Δεν ήταν για κλείσιμο αυτό το τμήμα. Πέσαμε από τα σύννεφα όταν μάθαμε ότι καταργείται. Λυπάμαι γιατί οι ιεραπετρίτες είχαν επενδύσει πολλά τα τελευταία χρόνια στην λειτουργία του ΤΕΙ. Πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνουν τώρα όλα αυτά τα μικρά διαμερίσματα και οι γκαρσονιέρες που κατασκευάστηκαν τότε, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των φοιτητών», μας είπε ο Γιώργος Κατσίμπρας.

Η δημοτική Αρχή Ιεράπετρας προσπαθεί

«Γνωρίζουμε ότι το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης που λειτουργεί ακόμη στην Ιεράπετρα έχει ημερομηνία λήξης το 2018. Από πολύ νωρίς συγκροτήσαμε την επιτροπή στήριξης του ΤΕΙ, διεκδικώντας τη διατήρηση του τμήματος το οποίο από πέρυσι δεν δέχεται νέους φοιτητές και δεν περιλαμβάνεται στο μηχανογραφικό», μας είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Φραγκούλης.

«Το σχέδιο "Αθηνά" προβλέπει όμως την αντικατάσταση του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης με το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Κρήτης. Δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάτι προς την κατεύθυνση της οργάνωσης αυτού του νέου τμήματος που έχει αποφασιστεί να γίνει από την πολιτεία.

Προφανώς και θα συμμετέχουμε σε όποια συζήτηση οργανωθεί σε επίπεδο Νομού για να δούμε από κοινού τι πρέπει να κάνουμε για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δήμων. Εμείς πάντως ποτέ δεν θα διεκδικούσαμε ένα τμήμα με τουριστικό αντικείμενο, αφού γνωρίζουμε ότι αυτό ταιριάζει περισσότερο στον Άγιο Νικόλαο.

Εμείς δεν ζητάμε να πάρουμε κάτι από τους άλλους . Ζητάμε σχολές που να συνδέονται με τον κοινωνικό ιστό της Ιεράπετρας και φυσικά με τον πρωτογενή τομέα», καταλήγει ο κ. Μανόλης Φραγκούλης.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράπετρας το θέμα του ΤΕΙ τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης, από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργο Προϊστάκη.

«Διαβάσαμε τα τελευταία δημοσιεύματα που αναφέρονται σε νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων, είδαμε την άμεση αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου και ζητήσαμε από τον δήμαρχο μια συνάντηση με τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων για να χαράξουμε μια κοινή γραμμή και σε επίπεδο Δήμου αλλά και σε επίπεδο Νομού.

Οι συνθήκες είναι τραγικές και φοβάμαι ότι θα έχουμε άσχημες εξελίξεις. Πετούν το μπαλάκι στα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία έχουν μειωμένους προϋπολογισμούς πάνω από 20%. Πρέπει άμεσα να κινηθούμε σε επίπεδο Νομού, για να δούμε τι σχεδιασμό πρέπει να κάνουμε. Πρέπει περιοχές που είναι ζωντανές και δυναμικές να ενισχυθούν Πάντα ζητούσαμε ένα τμήμα που να έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Το νέο τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων που έχουν αποφασίσει να ιδρύσουν στην Ιεράπετρα , έχει σχέση με τον αγροτικό χαρακτήρα της Ιεράπετρας. Πέρυσι σε συνάντηση με την διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης προσπαθήσαμε να δούμε αν με μια τροπολογία, θα μπορούσε να παραταθεί η λειτουργία του υπάρχοντος Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης, όμως αυτή η κίνηση δεν ευοδώθηκε.

Πρέπει λοιπόν να στείλουμε το μήνυμα σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις ότι θα πρέπει να στηριχθούν περιοχές με δυναμικό πρωτογενή τομέα, όπως η Ιεράπετρα διαφορετικά το μέλλον της χώρας μας δεν θα είναι ευοίωνο», κατέληξε ο κ. Γιώργος Προϊστάκης.

Ρεπορτάζ:

Νίκος Πετάσης

Σχόλια