default-image

42.000 εγκλωβισμένοι - Τα νέα περάσματα των προσφύγων

Ελλάδα
42.000 εγκλωβισμένοι - Τα νέα περάσματα των προσφύγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εφιάλτη χωρίς τέλος εξελίσσεται ο εγκλωβισμός προσφύγων στην Ελλάδα την ώρα που η στρόφιγγα άνοιξε και πάλι, με τις ροές από την Τουρκία να γίνονται όλο και περισσότερες. Και αυτό, παρά την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τις υποσχέσεις που ακούστηκαν κατά τη συνάντηση στη Σμύρνη του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας των κλειστών συνόρων με τα Σκόπια είχαν φτάσει ως αργά χθες τους 42.000. Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλούσαν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Frontex, σύμφωνα με τα οποία, μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες του 2015 έφτασαν στην Ελλάδα σχεδόν μισό εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες-πρόσφυγες, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες-πρόσφυγες πέρασαν παράνομα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό από τότε που η Frontex ξεκίνησε τη συλλογή τέτοιων στοιχείων, το 2007.

Από εκείνους που φτάνουν στην Ελλάδα, κυρίως σε νησιά από τις τουρκικές ακτές, το 46% δήλωσαν πως είναι Σύριοι και το 28% Αφγανοί, πάντα σύμφωνα με τη Frontex.

Η κατάσταση στην Ειδομένη, λόγω και των καιρικών συνθηκών είναι απελπιστική, ενώ έντονη είναι η ανησυχία που εκφράζεται αυτή τη φορά από την Ιταλία, που βλέπει στον ορίζοντα τον κίνδυνο μετά το κλείσιμο του "Βαλκανικού Διαδρόμου" να ανοίξει ένας νέος, εκείνος της Αδριατικής. Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντζι βρίσκεται σε ετοιμότητα, στέλνοντας τις επόμενες ημέρες τον υπουργό Εσωτερικών στην Αλβανία, όπως άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ετοιμάζει «σχέδια έκτακτης ανάγκης».

Μετά το κλείσιμο του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων οι μετανάστες ίσως επιλέξουν άλλες εναλλακτικές διαδρομές προς την Ευρώπη. Οι πιθανότερες διαδρομές είναι μέσω Μαύρης Θάλασσας - Ουκρανίας, Αλβανίας και Αδριατικής ή μέσω της Κεντρικής Μεσόγειου.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News