default-image

Βαριά η σκιά των κλειστών συνόρων

Ελλάδα
Βαριά η σκιά των κλειστών συνόρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αναμενόμενος σάλος για τα επίμαχα tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που προκάλεσαν τριγμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και τα αυτονόητα ερωτηματικά που προέκυψαν αφενός για τα συγχαρητήρια που έδωσε προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και αφετέρου για τη διαπίστωση ότι το κλείσιμο του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων δεν είναι μονομερής ενέργεια, αλλά εφαρμογή μέρους των αποφάσεων των "28", αφήνει βαριά τη σκιά του στη μακρά και επώδυνη διπλωματική διαδρομή ως τη Σύνοδο Κορυφής της 16ης και 17ης Μαρτίου, που θα κληθεί να βγάλει τα... κάστανα από τη φωτιά για το Μεταναστευτικό.

Σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική τραγωδία που παραμένει σε εξέλιξη στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, το κοκτέιλ είναι κυριολεκτικά εκρηκτικό. Μετά την Αυστρία, που μέσω της υπουργού Εσωτερικών της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ προκαταβάλλει ότι η Βαλκανική Οδός θα παραμείνει για πάντα κλειστή, και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων του Συμβουλίου, Κλάας Ντάικχοφ, ομολόγησε ότι «ο διάδρομος έκλεισε. Τώρα όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας».

Δ. Αβραμόπουλος

Το θέμα αποτέλεσε ένα από τα βασικά της ατζέντας των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., που συνεδρίασαν χθες, με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο να δηλώνει ότι ο στόχος είναι να φτάσουμε στις 6.000 μετεγκαταστάσεις το μήνα, τη στιγμή που μέχρι τώρα έχουν γίνει γύρω στις 800 και μόλις 241 από την Ελλάδα. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «εάν δε δουλέψει η μετεγκατάσταση, το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει».

"Πόντιος Πιλάτος"

Την ανησυχία της εξέφρασε για μια ακόμα φορά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας ότι «στην Ελλάδα, δυστυχώς, συμβαίνει μια ανθρωπιστική καταστροφή». Όμως η Κομισιόν έσπευσε να τηρήσει στάση Ποντίου Πιλάτου αναφορικά με το επίμαχο "τιτίβισμα" του Τουσκ, δηλώνοντας ότι πρόκειται για δήλωση «διαπίστωσης» και όχι «πρόθεσης», με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά να νίπτει τας χείρας της Κομισιόν, δηλώνοντας ότι άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως όλα τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να «μιλάνε μεταξύ τους», αντί να «κάνουν πράγματα το ένα στο άλλο».

Αντιδράσεις

Το tweet προκάλεσε και την ομολογουμένως χαλαρή αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ, ότι «αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα» και «δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη». Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον κ. Τουσκ καλώντας τον «να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή των κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των "28" και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

Σε εσωτερικό μέτωπο οι αναρτήσεις Τουσκ σε αντιπαραβολή με τη δήλωση του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα ότι «απομονώθηκαν (στη Σύνοδο Κορυφής) όσοι ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα», προκάλεσαν "πόλεμο" δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να αναρωτιέται «αλήθεια έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας τι υπέγραψε στις Βρυξέλλες;» και το Ποτάμι να σημειώνει: «Δύο πράγματα συμβαίνουν: ή ο κ. Τσίπρας δεν κατάλαβε τι αποφασίστηκε ή λέει ψέματα για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό».

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η προσωπική - όπως σχολιάζεται - αντιπαράθεση με τη Γερμανίδα καγκελάριο - και - γι' αυτό το θέμα είναι ενδεικτική του κλίματος ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα.

Ομολογία Σκοπίων

Την ίδια στιγμή, αποκαλυπτική της στάσης των Σκοπίων, που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το ρόλο τους στην απόφαση να κλείσουν τα σύνορα, είναι η ομολογία του υπουργού Άμυνας της χώρας Ζόραν Γιόλεφσκι, ότι η ΠΓΔΜ ελπίζει πως το γεγονός ότι σταμάτησε τους μετανάστες στα σύνορά της με την Ελλάδα, ενέργεια που ουσιαστικά έκλεισε την οδό των Βαλκανίων προς τη βόρεια Ευρώπη, θα τη βοηθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ..!

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News