Ελλάδα

Σύγκρουση Τσίπρα – Τούσκ για το κλείσιμο του Βαλκανικού διαδρόμου

Σε σύγκρουση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ βρίσκεται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας με αφορμή τη δήλωση του Τούσκ ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, αλλά για απόφαση και των 28 που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Αθήνα επιμένει να μιλάει για μονομερείς ενέργειες από μεμονωμένα κράτη, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι το ανακοινωθέν της Συνόδου, μόλις πριν λίγα 24ωρα μιλάει για τέλος των μεταναστευτικών ροών από τον βαλκανικό δρόμο.

Επί της ουσίας ο κ. Τουσκ στο σχετικό tweet του τόνισε απλά το σημείο του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, πως «οι παράτυπες ροές κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου τερματίστηκαν», για να προσθέσει ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα μονομερούς ενέργειας αλλά για κοινή απόφαση των 28 της Ε.Ε.».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων επειδή «εφάρμοσαν τμήμα της περιεκτικής πολιτικής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

«Περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν», ήταν το μήνυμα του κ. Τσίπρα.

Τη δήλωση του κ. Τσίπρα είχε προηγηθεί δήλωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ότι «αν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των 28 για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ. Τσίπρα».

Μετά τις αναφορές Τσίπρα μέσω Twitter σε απάντηση προς τον κ. Τούσκ ο εκπρόσωπος της ΝΔ απάντησε με σειρά αναρτήσεων ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν πρόκειται για κοινή ή όχι απόφαση των «28» να κλείσουν τα σύνορα του Βαλκανικού διαδρόμου

Να σημειωθεί ότι, στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στάθηκε για άλλη μια φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ η οποία σε προεκλογική της δήλωση πήρε αποστάσεις από τον Πολωνό αξιωματούχο δηλώνοντας πως «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση».

Μάλιστα συμπλήρωσε πως «τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση».

Σχόλια