Ελλάδα

Φάιμαν: Πρότυπο στην Ε.Ε. η Αυστρία στο προσφυγικό

«Πρότυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί η Αυστρία, δεν είναι χώρα που αποποιείται τις ευθύνες της», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ενώ επεσήμανε πως η χώρα του ασχολήθηκε εγκαίρως με τη θεματική του προσφυγικού.  

Είναι μεν ένα πλεονέκτημα να υπάρξει τώρα μία από κοινού διοργάνωση της προστασίας των συνόρων με την Τουρκία, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να βασίζεται μόνον σε μία τέτοια λύση, γι' αυτό και πρέπει να συνεχίζονται οι προσπάθειες για να λειτουργούν η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και τα Hotspots, πρόσθεσε ο κ. Φάιμαν, ο οποίος ηγείται του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας (SPO).

Ο καγκελάριος επισήμανε ότι στη Σύνοδο υπήρξαν διακηρύξεις προθέσεων απέναντι στην Τουρκία, όχι όμως ουσιαστικές τοποθετήσεις στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας και ανοίγματος κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ούτε και έγιναν παραχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία, αλλά συμφωνήθηκε κατά πρώτο λόγο η περαιτέρω διαδικασία.

Κατά τα λεγόμενα του κ. Φάιμαν, στη Σύνοδο Κορυφής, ο ίδιος υποστήριξε ότι πρέπει να πάψει η ελεύθερη διέλευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων, όπως επίσης ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει ελεύθερη διέλευση και σε άλλες διαδρομές. Η στάση της Αυστρίας είναι σωστή και το «εγερτήριό» της τον Ιανουάριο, με την επιβολή ημερήσιων ανώτατων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, «οδήγησε σε μία επιτάχυνση της συζήτησης του προσφυγικού εντός της Ε.Ε.».

Σχόλια