Ελλάδα

Τα ενταξιακά κεφάλια της Τουρκίας θα ανοίξουν αν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Με αφορμή τη ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης σε γραπτή του δήλωση εκτιμά πώς τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας έχουν παγώσει. Και θα μπορέσουν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις της.

«Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα το πρωί μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας αναφέρεται ότι θα γίνει προετοιμασία για τις αποφάσεις όσον αφορά το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

Τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας έχουν παγώσει για πολύ καιρό και για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Και θα μπορέσουν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις της. Δεν μπορούν να ανοίξουν ως αντάλλαγμα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία για το προσφυγικό.

Προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων σε αντίθεση με αυτά που αναφέρονται την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας που δημοσίευσε το Νοέμβριο 2015;».

Σχόλια