default-image

"Σφίγγεται" η καρδιά στο κοιμητήριο χαμένων ψυχών Μυτιλήνης

Ελλάδα
"Σφίγγεται" η καρδιά στο κοιμητήριο χαμένων ψυχών Μυτιλήνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ονόματά τους μας είναι άγνωστα…Safi , Alasaad και το μνημείο ενός παιδιού του οποίου το όνομα δεν θα μάθουμε ποτέ …τα όνειρα του οποίου δεν θα γνωρίσουμε ποτέ. Είναι όμως αθώες παιδικές ψυχούλες που δεν άντεξαν μέχρι τέλους τη μεγάλη οδύσσεια, που χάθηκαν στα παγωμένα νερά της Μυτιλήνης λίγα μόλις μέτρα από την ακτή .Είναι αυτά τα παιδιά για τα οποία κανένας από τους Ευρωπαίους ηγέτες που έκατσαν γύρω από το τραπέζι της Συνόδου Κορυφής δεν είπε ούτε μια λέξη, δεν άφησε να κυλήσει ούτε δάκρυ.

Η καρδιά σου «σφίγγεται» και ο πραγματικός κόσμος για πολλά λεπτά γίνεται χίλια κομμάτια όταν φτάνεις στο Κοιμητήριο Αγίου Παντελεήμονα, μόλις ένα χιλιόμετρο έξω από τη Μυτιλήνη. Τις εικόνες κατέγραψαν συγκλονισμένοι ο απεσταλμένος μας Λευτέρης Κουμαντάκης και ο φωτογράφος Νίκος Χαλκιαδάκης.

Κρατούσαν ακόμα σφιχτά το αρκουδάκι τους…

Οι διασώστες που βρήκαν τα άψυχα κορμάκια τα οδήγησαν στην τελευταία τους κατοικία για να αναπαυθούν πλέον με γαλήνη. Εκείνο που σε συγκλονίζει είναι τα αρκουδάκια και τα παιχνίδια που  άφησαν δίπλα τους και είναι αυτά τα οποία κρατούσαν σφιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή…

Και ο πιο ψύχραιμος άνθρωπος «λυγίζει» μπροστά στην εικόνα και το εκκωφαντικό «γιατί». Το μόνο που «πλήρωσαν» με τη ζωή τους οι αθώες αυτές ψυχές, είναι οι ότι οι γονείς τους θέλησαν να τα σώσουν από τη δίνη μιας εμπόλεμης ζώνης.  Προσφυγόπουλα θύματα ενός παράλογου πολέμου.

Από λίγων ημέρων… εως λίγων ετών

Το κοιμητήριο του Αγίου Παντελέημονα είναι το νεκροταφείο μικρών ψυχών ηλικίας από λίγων ημερών εως δύο ετών. Το δεύτερο νεκροταφείο της Μυτιλήνης είναι ήδη πλήρες καθώς έχουν ταφεί 75 άτομα.

Τα λόγια αποδεικνύονται μικρά μπροστά σε αυτή την απίστευτη τραγωδία. Τα άψυχα κορμάκια μεταφέρθηκαν σε πρόχειρους χώρους χωρίς συχνά τα απαραίτητα για την ταφή.

Αναζητούν τα νεκρά παιδιά

Κι εκεί όπου και πάλι πέφτει το βλέμμα σου είναι στον αριθμό που αναγράφεται στη μαρμάρινη πλάκα. Πρόκειται για τον αριθμό που αντιστοιχεί στον αριθμό του δείγματος DNA ο οποίος φυλάσσεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σκοπός της διαδικασίας που ακολουθείται είναι να μπορούν οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους ή συγγενικά πρόσωπα που θα τα αναζητήσουν να μπορούν να εξακριβώσουν την ταυτότητα του νεκρού παιδιού. Να το αποχαιρετήσουν έτσι όπως μόνο μια μάνα μπορεί να το κάνει…

Μπροστά σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, στη μακάβρια λίστα των μικρών θυμάτων που προκαλεί ανατριχίλα, η Ευρώπη ακόμη σφυρίζει αδιάφορα και χρησιμοποιεί ακόμη ψυχρούς αριθμούς όταν αναφέρεται σε ανθρώπινες ψυχές…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News