Ελλάδα

Π. Ρούπα: Έτσι θα έβγαζα τον Μαζιώτη από τη φυλακή

Τα όσα συνέβησαν κατά τη πτήση με το ελικόπτερο που θα χρησίμευε για την απόδραση του συντρόφους της Νίκου Μαζιώτη αλλά και τη ληστεία στο νοσοκομείο Σωτηρία, αναφέρει σε μια εκτενή επιστολή της, που αναρτήθηκε μετά τα μεσάνυχτα σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η Πόλα Ρούπα.

Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, περιγράφει πώς για μερικές στιγμές τουλάχιστον το ελικόπτερο στροβιλιζόταν ανεξέλεγκτα, ενώ σύμφωνα με όσα λέει εκείνη, πυροβολισμοί έπεσαν τόσο από την ίδια όσο και από τον πιλότο.

Στην επιστολή της ακόμα, αποκαλύπτει πως εκείνη ήταν πίσω από την ληστεία στο νοσοκομείο Σωτηρία ενώ τονίζει επανειλημμένως πως δεν εγκαταλείπει τον αγώνα.

«Στις 21 Φεβρουαρίου επιχείρησα με ελικόπτερο να πραγματοποιήσω απόδραση του μέλους του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκου Μαζιώτη. Η επιχείρηση ήταν σχεδιασμένη ώστε να μπορούν να έρθουν μαζί μας και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι που επιθυμούσαν να πάρουν τον δρόμο προς την ελευθερία. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου και του πώς κατάφερα να αποφύγω τα μέτρα ασφαλείας και να μπω οπλισμένη μέσα στο ελικόπτερο, δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία και δεν θα αναφερθώ σε αυτές, παρά το γεγονός ότι έχει γίνει αρκετή παραπληροφόρηση. Ενημερωτικά μόνο αναφέρω ότι το σχέδιο δεν βασίστηκε σε καμία επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο που έγινε στο παρελθόν, δεν σχετίζεται με κανένα εύρημα από σχέδια που δεν υλοποιήθηκαν και δεν έχω σχέση με άλλον καταζητούμενο όπως λέγεται. Επίσης, δεν προηγήθηκε κανένα σχέδιο απόδρασης πριν από αυτό που "ναυάγησε", όπως ειπώθηκε σε κάποια ΜΜΕ», γράφει.

Για όσα συνέβησαν με το ελικόπτερο υποστηρίζει ότι: «Ένα τέταρτο περίπου μετά την απογείωσή μας από την Θερμησία της Αργολίδας, έβγαλα το όπλο μου και ζήτησα από τον πιλότο να αλλάξουμε πορεία. Αυτός, φυσικά, δεν κατάλαβε ποια είμαι, όμως κατάλαβε ότι θα επιχειρηθεί απόδραση από φυλακές. Πανικοβλήθηκε. Μου επιτέθηκε βγάζοντας όπλο, γεγονός που "παρέλειψε" να αναφέρει. Και επειδή είναι πιθανόν να επιχειρηθεί διάψευση του γεγονότος ότι ήταν οπλισμένος, υπενθυμίζω ότι υπάρχουν δημοσιοποιημένες αναφορές για την ανεύρεση δυο γεμιστήρων στο ελικόπτερο. Ο ένας ήταν δικός μου, ο δεύτερος όμως όχι. Ήταν από το δικό του όπλο, το οποίο του έφυγε από τα χέρια κατά την συμπλοκή μας στον αέρα. Και όσον αφορά εμένα, φυσικά και είχα δεύτερο γεμιστήρα. Θα πήγαινα σε τέτοια επιχείρηση μόνο με ένα γεμιστήρα;


Έχασε τον έλεγχο του ελικοπτέρου και φώναζε πανικόβλητος "θα σκοτωθούμε". Είναι αληθής η περιγραφή ενός ελικοπτέρου ουσιαστικά ακυβέρνητου που παρουσιάστηκε. Όμως αυτές οι εικόνες δεν ήταν αποτέλεσμα δικών μου ενεργειών, αλλά δικών του. Το ελικόπτερο έχανε ύψος και στροβιλιζόταν στον αέρα. Περάσαμε λίγα μέτρα πάνω από σύρματα της ΔΕΗ. Του φώναζα να το σηκώσει, να κάνει ό,τι του λέω και δεν θα πάθει κανένας τίποτα.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο βρεθήκαμε στο έδαφος. Όσοι μιλούν για ψύχραιμη αντίδραση του πιλότου κρίνοντας προφανώς εκ του αποτελέσματος, δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλούν».

Υποστηρίζει ότι δεν «εκτέλεσε» τον πιλότο γιατί «ο μόνος παράγοντας που με κράτησε ήταν η πολιτική μου συνείδηση», λέει ότι είχε φροντίσει να έχει αλεξίσφαιρο γιλέκο για τον πιλότο σε περίπτωση αντίδρασης της εξωτερικής φρουράς των φυλακών αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ξανακάνει το ίδιο: «Στην ουσία έβαλα την ζωή του πάνω από την δική μου και πάνω από την δική μου ασφάλεια. Και αυτή την επιλογή μου καλούμαι να επανεξετάσω».

Στη συνέχεια δε, απειλεί ξεκάθαρα ότι η στάση της σε επόμενες ενέργειές της δεν θα είναι η ίδια: «Από εδώ και στο εξής αν χρειαστώ ξανά την συνδρομή πολιτών και εφόσον το κρίνω αναγκαίο, θα γνωστοποιώ την ταυτότητά μου από την αρχή. Ας γνωρίζουν όλοι, δεδομένου ότι η αποστολή μου σε κάθε περίπτωση αφορά την προώθηση του αγώνα για την ανατροπή του εγκληματικού καθεστώτος, ότι κάθε πιθανή άρνηση συνεργασίας και προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης, θα αντιμετωπίζεται αναλόγως».

Σχόλια