default-image

Οι θρυλικές γιαγιάδες, υποψήφιες για το Νόμπελ στο neakriti.gr

Ελλάδα
Οι θρυλικές γιαγιάδες, υποψήφιες για το Νόμπελ στο neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tις θρυλικές γιαγιάδες που χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά με κινητήριο δύναμη μόνο την αγνή αγάπη και το μητρικό ένστικτο άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες που έφτασαν στη Μυτιλήνη, συνάντησε η ΚΡΗΤΗ TV και το neakriti.gr. Η εικόνα των τρυφερών τους προσώπων που με ένα χάδι , μια αγκαλιά και περίσσεια φροντίδα βοήθησαν βασανισμένες ανθρώπινες ψυχές και κυρίως τα προσφυγόπουλα, έκανε το γύρο του κόσμου.

Μάλιστα είναι μεταξύ εκείνων των Ελλήνων που είναι υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ -το οποίο θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο- για την προσφορά τους στο συνάνθρωπο. Το χαμόγελό τους για μια ακόμη φορά «καθήλωσε», όπως και η καλοσύνη και η απλότητα με την οποία μιλούν για την ηρωική πράξη τους.

"Και οι μανάδες μας ήταν πρόσφυγες..."

Μάλιστα η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση αποστόμωσε λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να κάνουν διαφορετικά αφού «ήταν και οι μανάδες μας πρόσφυγες».Εξήγησε με 6 μόνο λέξεις, όσα η διεθνή κοινότητα δυσκολεύεται να κατανοήσει...

Από την πλευρά της η Μαρίτσα Μαυραπίδου περιγράφει τα όσα βίωσε με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην εικόνα που απαθανάτισαν οι φωτογράφοι και δημοσιεύτηκε στα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου, όπου φαίνεται η ίδια να ταϊζει ένα μωρό. Πα΄ροτι δεν ήξεραν τη γλώσσα των προσφύγων, κατάφεραν με τη διεθνή «γλώσσα» της αγάπης να δώσουν μαθήματα ανθρωπιάς.  

Το ψαροχώρι που "αγκάλιασε" 250.000 ψυχές

Νωρίτερα το σημείο μηδέν, την "κόκκινη" ζώνη από την οποία πέρασαν μέσα σε ενα χρόνο 250.000 ανθρώπινες ψυχές που αναζητούσαν ένα καλύτερο αύριο βρέθηκε ο φακός του neakriti.gr στο πλαίσιο της αποστολής στη Μυτιλήνη.Το σημείο επισκέφθηκε ο απεσταλμένος μας Λευτέρης Κουμαντάκης με τον φωτογράφο Νίκο Χαλκιαδάκη.

Εικόνες, δυνατά συναισθήματα και η ελπίδα που παραμένει ζωντανή για χιλιάδες ανθρώπους δεν αφήνουν ακόμα και τους πιο ψύχραιμους δημοσιογράφους που φτάνουν στην περιοχή ασυγκίνητους.

Τα 5... μίλια που άλλαξαν την "τύχη" του νησιού

Πρόκειται για τη Σκάλα Σικαμιάς της Λέσβου ενα ψαροχώρι που είχε την τύχη αλλά και την ατυχία να απέχει μόλις 5 μίλια από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό για χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν ως όνειρο ζωής να φτάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, για να ξεκινήσουν στη συνέχεια το μεγάλο ταξίδι για την Ευρώπη.

Το όνειρο έσβησε νωρίς για πολλούς...

Δεν είναι λίγες οι φορές που από "γη της επαγγελίας" η Σκάλα Συκαμιάς μετατράπηκε σε "κόλαση", αφού το ταξίδι τέλειωσε νωρίς για πολλούς πρόσφυγες τα άψυχα κορμιά των οποίων ανασύρονταν ή ξέβραζε το κύμα. Την απέλπιδα προσπάθεια για το ταξίδι της σωτηρίας αποδεικνύουν και τα δεκάδες κομμάτια από βάρκες,ακόμα  και τα κινητά που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες.

Τα χιλιάδες σωσίβια, απομεινάρια του ταξιδιού της ελπίδας πολλών προσφύγων, υπάρχουν ακόμη σε πολλά σημεία της περιοχής για να "υπενθυμίζουν" ότι το προσφυγικό δράμα που εκτυλίσσεται με επίκεντρο τη χώρα μας.

10 ΜΚΟ δίνουν αγώνα ζωής

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις διαβλέποντας ότι η περιοχή αυτή της Λέσβου έχει δεχτεί ένα ασύλληπτο μεγάλο αριθμό προσφύγων, την έκαναν σημείο αναφοράς τους. Μάλιστα στο σημείο δρουν 10 συνολικά ΜΚΟ, οι οποίες έχουν μεταμορφώσει ένα παλαιό κτίσμα σε χώρους αντιμετώπισης έκτακτων ιατρικών περιστατικών όπου έχουν σωθεί δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News