Ελλάδα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Αποστολή Μυτιλήνη, τα κατασχεμένα των δουλεμπόρων

Ένα ακόμη φορτηγό , φορτωμένο με δεκάδες εξωλέμβιες μηχανές θαλάσσης, βγαίνει από το χώρο του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

Είναι μηχανές από τις λέμβους που μεταφέρουν τους πρόσφυγες στο νησί από τα τουρκικά παράλια.Μόνο τις δύο προηγούμενες εβδομάδες το λιμενικό κατέσχεσε 682 μηχανές. Αριθμός που μαρτυρά και το μέγεθος των προσφυγικών ροών προς το νησί.

Επιχειρήσαμε να έρθουμε σε επαφή με το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για να μάθουμε τι γίνεται με τα κατασχεμένα, αν πηγαίνουν σε πληστειριασμό, αν διατίθενται για ανακύκλωση ή αν έχουν βρει άλλο τρόπο να τα διαχειρίζονται. Ο Λιμενάρχης Μυτιλήνης αρνήθηκε ωστόσο να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία εώς ότου αυτό γίνει με άδεια από το Υπουργείο  Ναυτιλίας.

Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές. Ολόκληρο φορτηγό με μηχανές που "ταξίδεψαν" τα όνειρα δεκάδων ανθρώπων να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η εικόνα αυτή παραπέμπει αυτόματα και σε όλο αυτό το μηχανισμό που έχει στηθεί στη γείτονα για τη λαθραία μετακίνηση ανθρώπων.

Ο κύκλος του χρήματος είναι πολύ μεγάλος.Οι διακινητές δεν παίζουν μόνοι τους και σίγουρα δεν είναι οι μόνοι που εισπράττουν και κερδίζουν.

Κερδίζουν και όσοι εμπορεύονται τις βάρκες, τις μηχανές, τα σωσίβια και πάει λέγοντας.

Η τιμή για να περάσεις στην Ελλάδα είναι στα 1800 ευρώ το κεφάλι.

Ποσό που έχει μειωθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού.

Στη Μυτιλήνη τα πάντα μαρτυρούν το πέρασμα των προσφύγων.

Στις παραλίες εκεί που πατούν πρώτη φορά Ελληνική γη, βρίσκεις τα κουφάρια των φουσκωτών που κάνουν τα ταξίδι Τουρκία - Ελλάδα, σωσίβια βιαστικά βγαλμένα και πεταμένα, προσωπικά αντικείμενα και ότι άλλο μπορεί να έμεινε πίσω πάνω στη βιασύνη να απομακρυνθούν από τη θάλασσα, από την παραλία.

Σχόλια