default-image

Το ανατολίτικο "παζάρι" των δις ευρώ της Τουρκίας στη Σύνοδο

Ελλάδα
Το ανατολίτικο "παζάρι" των δις ευρώ της Τουρκίας στη Σύνοδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία φαίνεται ότι είχε το πάνω "χέρι" στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας αφού οι διαπραγματεύσεις δείχνουν ότι παρέχονται ανταλλάγματα στη χώρα, για να αναλάβει μέρος του βάρους της προσφυγικής κρίσης.Αυτό προκύπτει και από το προσχέδιο κοινού σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Ευρωπαική Επιτροπή συνέταξε ένα προσχέδιο κοινού σχεδίου δράσης, δίνοντας ως ανταλλάγμα για την εφαρμογή επανεισδοχής των μεταναστών και των Σύρων προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, την ταχύτερη απελευθέρωση των θεωρήσεων εξόδου (βίζα), το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία και την χρηματική υποστήριξή τους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτηρίζουν το προσχέδιο ως «σοβαρό» και το εξετάζουν αυτή τη στιγμή, με κάποιους ηγέτες να εκφράζουν την ανησυχία τους για ορισμένα σημεία, ιδιαίτερα ως προς τη διατύπωσή τους, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τα κοινοβούλιά τους.  

Σύμφωνα με το προσχέδιο της τουρκικής πρότασης, η Τουρκία δεσμεύεται να εφαρμόσει επανεισδοχή όλων των παράτυπων μεταναστών που πέρασαν από τη Τουρκία στα ελληνικά νησιά για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Κοινό μέτωπο Γερμανίας -Ελλάδας

«Ενώπιος ενωπίω» ΕΕ και Τουρκία στην πλέον καθοριστική στιγμή για τις ευρωπαϊκές προσπάθειες διαχείρισης του προσφυγικού που λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Γερμανία και Ελλάδα προσήλθαν με κοινό μέτωπο απέναντι σε κλειστά σύνορα και τις χώρες του Βίζεγκραντ - και προδιαγράφεται «μάχη» κόντρα σε αναφορά για «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων» στο τελικό ανακοινωθέν του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ακολουθήσει τη συνάντηση των «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συνεργασία με την Τουρκία και όχι μονομερείς ενέργειες είναι το κλειδί βιώσιμης λύσης, επιμένει η Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι αναμένει «δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Το γεύμα των «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκίνησε με καθυστέρηση μετά τις 14:30 (ώρα Ελλάδας) και η διαπραγμάτευση αναμένεται μακρά, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλούνται ανταποκριτές στις Βρυξέλλες.

Το μεγάλο ανατολίτικο παζάρι

O Mάρτιν Σουλτς επιβεβαιώνει πως οι Τούρκοι ζήτησαν άλλα 3 δισ. ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητούν συνολικά 20δις. ευρώ!

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι για επιστροφή στην Τουρκία και των Σύρων προσφύγων, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης ως μοναδικός τρόπος να λάβουν άσυλο στην ΕΕ, ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών

Παράλληλα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα ζητήσει περισσότερα ως προς το ξεπάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ, ενώ θα θέσει εκ νέου το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην ΕΕ ως αντάλλαγμα για να επιτρέψει η Άγκυρα την επανεισδοχή μη Σύρων μεταναστών στην Τουρκία.

Σε προσχέδιο ανακοίνωσης αναφέρεται ότι η ΕΕ θα διασφαλίσει μεγάλης κλίμακας και με διαδικασία fast-track επιστροφές παράτυπων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας στην Τουρκία. Ωστόσο, η όλη διαπραγμάτευση φαίνεται ότι εξελίσσεται σε «ανατολίτικο παζάρι», κατά δήλωση διπλωμάτη στους FT.

Ο βαλκανικός διάδρομος

«Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε» τόνισε σχετικά με το ζήτημα των συνόρων η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές «πρέπει να μειωθούν όχι μόνο για μερικές χώρες, αλλά για όλες, που σημαίνει και για την Ελλάδα».

Υπογράμμισε ότι απαιτείται «βιώσιμη λύση» που αφορά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ «και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συνεργασία της Τουρκίας», προκρίνοντας σταθερά την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας έναντι μονομερών λύσεων για το προσφυγικό.

«Ελπίζω ότι θα κάνουμε ένα παραπάνω βήμα σήμερα για την επίτευξη αυτών των στόχων, αλλά αυτό προϋποθέτει δύσκολες διαπραγματεύσεις, γι' αυτό νομίζω ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες μέχρι να έχουμε αποτέλεσμα» σημείωσε.

Στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε ενάντια στη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων», εξέλιξη που δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρίας.

Οι διαρροές που προβλημάτισαν την Ελλάδα

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι ενώ μέχρι χθες, Κυριακή, είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή σχετική αναφορά στα συμπεράσματα, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Γερμανίδα Καγκελάριο και την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης.

Ως εκ τούτου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Ενισχύοντας την ίδια εικόνα, η εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε από το Βερολίνο «εικασίες» την αναφορά σε κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου στο τελικό ανακοινωθέν, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε» δήλωσε η Κριστιάνε Βιρτς στους δημοσιογράφους.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η Σύνοδος είναι μία Σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο: ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας» δήλωσε από πλευράς του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.

«Εδώ πρέπει να γίνει και η διαπίστωση ότι και άλλοι οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, χρειάζονται την προστασία μας» επισήμανε επίσης ο Σουλτς. «Έχω κατανόηση γι' αυτό, αλλά σε αυτήν την προσφυγική κρίση πρέπει, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουμε ειδικές περιπτώσεις, να απορρίψουμε το αίτημά τους και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι' αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα» επισήμανε.

H Γαλλία υποστηρίζει ένα σχέδιο που βασίζεται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας και στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, δήλωσε την ίδια στιγμή προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου ΕΕ-Τουρκίας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ολάντ τόνισε ότι πρέπει να είναι «ειλικρινής και αποτελεσματική». Όπως είπε, θα ζητηθεί η δέσμευση της Τουρκίας να καταπολεμήσει τους διακινητές, να δεχτεί την επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών που ήρθαν στην Ευρώπη από το έδαφός της, ενώ παράλληλα η Ευρώπη εξετάζει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων στο Αιγαίο, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι αναμένονται αποτελέσματα από τη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια, καθώς βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και είναι η πρώτη χώρα εισόδου για τους πρόσφυγες. Παραδέχτηκε ότι σήμερα ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός και, όπως είπε, η Ελλάδα θα δεχτεί σημαντικό αριθμό προσφύγων που συνεχίζουν να έρχονται -και γι' αυτό πρέπει να βοηθηθεί. Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, η λύση είναι να μειωθούν οι ροές των προσφύγων και γι' αυτό χρειάζεται η συνεργασία με την Τουρκία.

Πηγή: in.gr-newsit.gr-protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News