default-image

Σήμερα η κηδεία του Παναγιώτη Τέτση

Πολιτισμός
Σήμερα η κηδεία του Παναγιώτη Τέτση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα Δευτέρα 7 Μαρτίου, στις 14.30 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (οδός Σκουφά, Κολωνάκι), θα γίνει η κηδεία του Παναγιώτη Τέτση.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία θα παραστεί ο Μητροπολίτης Ύδρας - Σπετσών - Αιγίνης - Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ.

Η ταφή θα γίνει στην Ύδρα, την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι.

Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να διατεθούν τα χρήματα για το Κουλούρειο Νοσοκομείο «Παναγία Φανερωμένη» της Ύδρας.

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Τέτσης

Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε το 1925 στην Ύδρα, όπου έζησε τα παιδικά και τα πρώτα εφηβικά του χρόνια.

«Από μικρό παιδί, στις διακοπές του σχολείου, αντί να βγαίνω να παίζω στην Υδρα, καθόμουν και ζωγράφιζα με μπογιές που έβρισκα στο σπίτι. Οι Υδραίοι πάντα συντηρούσαν τις πόρτες και τα παράθυρα, τα περνούσαν με μπογιά. Με τα υπολείμματα αυτής μπογιάς άρχισα να ζωγραφίζω» έλεγε στο «Έθνος», με αφορμή την έκθεσή του «Π. Τέτσης: Η αποθέωση του τοπίου. Ζωγραφική 2010-2014» την Άνοιξη του 2015 στο Ιδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη.

 Το 1937 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά αλλά η Ύδρα παρέμεινε κυρίαρχος στην ψυχή, την καρδιά και την τέχνη του. Αποθέωσε στους καμβάδες του τα βράχια και τη θάλασσα της ιδιαίτερής του πατρίδας, καθώς και τα πεύκα της αγαπημένης του Σίφνου. Το 1940 πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον Γερμανό ζωγράφο και χαράκτη Κ.Φρισλάντερ, αλλά η καθοριστική στροφή για τη ζωή του έγινε με τη γνωριμία του με τον Δημήτρη Πικιώνη και τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

Καλλιτεχνικά ωριμάζει στη διάρκεια της δεκαετίας του ΄50, εποχή που τα αφηρημένα κινήματα έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τους νέους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και συμπίπτουν με το τέλος μιας δεκαετίας πολέμων και διχασμών. Στην μετεμφυλιακή ατμόσφαιρα η απόρριψη της παράδοσης και η ρήξη με ό,τι έχει προηγηθεί γίνεται η νέα σημαία.

 Η ΑΣΚΤ είναι το σύμβολο του ακαδημαϊσμού και του κονφορμισμού και οι εικαστικοί αυτής της γενιάς μεταναστεύουν στα μεγάλα κέντρα των καλλιτεχνικών επαναστάσεων στην Ευρώπη και την Αμερική (Κεσσανλής, Κανιάρης, Τσόκλης, Τάκης, Κουλεντιανός κ.α). Ο Τέτσης παραμένει πιστός στη δική του επιλογή και δηλώνει ότι τον καθοδηγούν οι αισθήσεις του, επιστρέφει κάθε καλοκαίρι στη νησιωτική ύπαιθρο, εκεί που έχει θεμελιώσει την αδιάκοπη και μοναδική σχέση του με το θέμα του. Επιμένει να την καλλιεργεί αποφεύγοντας την παγίδα της επανάληψης, με στοχαστική αναπαράσταση και με ανανέωση της χρωματικής του παλέτας. Η στοχαστικότητά του τον κάνει ακατάτακτο, αγαπάει πράγματα που δεν του ανήκουν: « Μια βάρκα με κουπιά στο ήσυχο παλιό λιμάνι της Ύδρας, που δεν απέκτησα ποτέ».

Ορμητήριό του το υπόγειο ατελιέ του, στην οδό Ξενοκράτους, καταφύγιο για την τέχνη του για 59 χρόνια, έως το τέλος της ζωής του. Εκεί περνούσε πολλές ώρες της ημέρας, εκεί ζωγράφιζε τα έργα του, εκεί -ανάμεσα σε τελάρα και λουλούδια- υποδεχόταν φίλους με εφηβική ζωντάνια, μιλούσε για όλους και όλα κι ήταν πάντοτε πολύ φιλόξενος. Για πολλά χρόνια καθηγητής σε Ελεύθερες Σχολές, ο Παναγιώτης Τέτσης δίδαξε από το 1976 μέχρι το 1991 στην ΑΣΚΤ και το 1989 εξελέγη πρύτανης της Σχολής.

Από το εργαστήριό του πέρασαν πολλοί από τους σημερινούς καταξιωμένους ζωγράφους κι εκείνος παρά τις τιμές και την αναγνώριση θεωρούσε ότι δεν υπάρχει καλύτερη φιλοφρόνηση από το να τον αποκαλούν «δάσκαλο». Το 1993 έγινε ακαδημαϊκός, ενώ μόλις την περασμένη Δευτέρα, στις 29 Φεβρουαρίου, του απονεμήθηκε το νεοσύστατο βραβείο εικαστικών τεχνών «Γιάννης Μόραλης» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγείας του δεν του επέτρεψε να παραστεί στην τελετή.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στον γιο του εκλιπόντος Π. Τέτση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε με τον γιο του εκλιπόντος ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, και του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια καθώς και την λύπη του γιατί σήμερα δεν θα μπορέσει να παραστεί στην κηδεία του, λόγω των προγραμματισμένων επισκέψεών του, σε Κω και Ρόδο.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, απένειμε στον Παναγιώτη Τέτση το βραβείο «Γιάννης Μόραλης» σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής. 

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Παναγιώτη Τέτση

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του ζωγράφου, ακαδημαϊκού δάσκαλου και χαράκτη, Παναγιώτη Τέτση, που έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.  Επισημαίνει ότι «η ιδιαίτερη σχέση του με τα χρώματα και το φως, η οποία έδωσε πρωτοπόρα πνοή στο έργο του, καθιστούν τον Παναγιώτη Τέτση έναν από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της ελληνικής ζωγραφικής» και υπογραμμίζει ότι «η απαράμιλλη τέχνη του αποτελεί ανεκτίμητη κληρονομιά για τη χώρα».

Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Παναγιώτη Τέτση, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το πάθος του Παναγιώτη Τέτση για τη ζωγραφική του βλέμματος, το τοπίο και τη φύση, το φως και το χρώμα της πατρίδας μας, αλλά ιδιαίτερα της αγαπημένης του Ύδρας, συνέτειναν ώστε να καταξιωθεί ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην Ιστορία της Σύγχρονης Νεοελληνικής Ζωγραφικής. Η αφοσίωση του μεγάλου δασκάλου και ακαδημαϊκού στον Ελληνικό Πολιτισμό και τις αξίες του είναι εμφανής σ' όλη του την προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή και κυρίως από το κληροδότημα 210 έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη και το επίσημο αίτημά του να διατεθούν 20% αυτών, προκειμένου να αγοραστούν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Δήλωση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση

«Ο Παναγιώτης Τέτσης σημάδεψε την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής. Τα σπουδαία έργα του, μέσα από τα οποία ύμνησε το φως και τα χρώματα του ελλαδικού τοπίου, αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά. Η απώλειά του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό για τη χώρα αλλά και για τη Βουλή των Ελλήνων, στην οποία η προσφορά του ως Προέδρου της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού υπήρξε πολύ σημαντική, καθώς με τις άοκνες ενέργειές του συνέδραμε καθοριστικά στη συγκρότηση της Συλλογής Έργων Τέχνης του ελληνικού κοινοβουλίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για το θάνατο του Παναγιώτη Τέτση. «Προς τους οικείους του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια και την ευγνωμοσύνη όλων μας και εμού προσωπικά για την πολιτιστική παρακαταθήκη που αφήνει στον τόπο μας», αναφέρει ο κ. Βούτσης.

Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά

«Μου είναι δύσκολο να μιλήσω σε παρελθοντικό χρόνο για τον Παναγιώτη Τέτση. Ειδικά, όταν μόλις πριν λίγες μέρες συμμετείχαμε όλοι στην τιμητική βράβευσή του με το Εικαστικό Βραβείο "Γιάννης Μόραλης" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς για την απώλεια του ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

«Ο Παναγιώτης Τέτσης πάντα θα είναι για όλους μας αυτή η μικρή μα τόσο μεγάλη Ελλάδα την οποία "φιλτράριζε μέσα από την καρδιά του" για να την αποτυπώσει στον καμβά του. "'Αρμεγε με τα μάτια του το φως της οικουμένης" και το μετουσίωνε άλλοτε σε μια γοητευτικά απρόβλεπτη Αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα, άλλοτε στα αγαπημένα του Υδραίικα άνυδρα βράχια κάτω από το εκτυφλωτικά γυμνό ελλαδικό φως και άλλοτε στα σχεδόν ψυχογραφικά σινικής μελάνης τοπία του. Τα μεγάλα και σπουδαία έργα τέχνης υπάρχουν πέρα και μετά τους δημιουργούς τους καθιστώντας τη μνήμη τους άσβεστη και εσαεί παρούσα. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου για την απώλεια του Παναγιώτη Τέτση και μεταφέρω στους οικείους του τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου μας» καταλήγει ο κ. Μπαλτάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News