default-image

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας

Ελλάδα
Στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του πως το προσφυγικό είναι ένα «κοινό, ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι το πρόβλημα μιας χώρας» και πως «πρέπει να βρούμε συλλογικές, ευρωπαϊκές λύσεις». «Δυστυχώς» ανέφερε «μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής υπήρξαν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν απ' όλους, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι συμφωνίες», επισημαίνοντας τη «δύσκολη κατάσταση» που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

«Σήμερα προσβλέπω σε ουσιαστικά αποτελέσματα στη συνάντηση με την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης, να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές προς την Ελλάδα και να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» συνέχισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη «να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης».

«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη. Προσμένω πως αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κοινές μας αποφάσεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Επαφές πριν τη Σύνοδο

Μπαράζ επαφών είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, στις 9:15 π.μ. ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά, στις 10.00, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, που έχει και την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου (10:30), στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. 

Στις 11.00 ο Πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και Τουρκίας.

Γύρω στις 15.00 τοπική ώρα, δηλαδή μετά το πέρας της συνάντησης Ε.Ε.-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κρατών μελών της Ε.Ε..

Όπως επανέλαβε και χθες ο κ.Τσίπρας (κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ), στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα κάνει σαφές ότι η Ελλάδα, «αν και σε συνθήκες απαρέγκλιτης δημοσιονομικής προσαρμογής» θα συνεχίσει να συνδράμει τους πρόσφυγες, όμως, θα επιμείνει στη θέση που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, Προσπάθεια μείωσης των ροών από την Τουρκία και χτύπημα των διακινητών και  Δίκαιη κατανομή ευθυνών μέσα στην ΕΕ με «συνέπειες» για όσους δεν τηρούν κοινές αποφάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News