default-image

Οδικό χάρτη για την ειρήνευση στην Μ. Ανατολή παρουσίασε ο Π.Ρήγας

Ελλάδα
Οδικό χάρτη για την ειρήνευση στην Μ. Ανατολή παρουσίασε ο Π.Ρήγας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδικό χάρτη έξι σημείων για την ειρήνευση στην Μ. Ανατολή εισηγήθηκε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας στην σημερινή συνεδρίαση του οργάνου, στην Αθηναϊδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρήγας εισηγήθηκε:

α) Ένταση των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία με την συμμετοχη στις διαδικασίες ειρήνης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Αυστηρή τήρηση της κατάπαυσης πυρός και χρονοδιαγράμματα για την διοργάνωση ελεύθερων δημοκρατικών εκλογών στην Συρία.

β) Αυστηρός έλεγχος στις εξαγωγές όπλων στην περιοχή, συνοδευόμενος από εμπάργκο εξαγωγών προς εμπόλεμες χώρες ή παρατάξεις και επιβολή ελέγχου και κυρώσεων σε χώρες που γίνονται εισαγωγές πετρελαίου απο τις παράνομα κατεχόμενες από τον ISIS πετρελαιοπηγές.

γ) Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού με τερματισμό των εποικισμών και γενικότερα της ισραηλινής κατοχής. Στην κατεύθυνση αυτή καλείται να συμβάλλει η Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας το Κράτος της Παλαιστίνης, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών που μπορεί και πρέπει να αναλάβει.

δ) Επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους, προς όφελος μιας δημοκρατικής και φιλειρηνικής Τουρκίας, παράγοντα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας για όλη την Μ. Ανατολή και την Μεσόγειο.

ε) Ανάδειξη του Κυπριακού ως κεντρικού προβλήματος ειρήνης και ασφάλειας της Μεσογείου, προωθώντας στην βάση αυτή και ένα νέο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον κυπριακό λαό, με το σκεπτικό ότι η επίλυση του προβλήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε παράδειγμα συμβίωσης διαφορετικών κοινοτήτων και γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την Μ. Ανατολή.

στ) Συντονισμός Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για την σύγκληση Διάσκεψης Ασφαλείας και Συνεργασίας της Μεσογείου. Στο επίκεντρο της Διάσκεψης να βρεθεί η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία με στόχο την γεφύρωση του εκρηκτικού χάσματος Βορρά-Νότου στην Μεσόγειο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ρήγας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την παρουσία του ΝΑΤΟ, την οποία χαρακτήρισε αναπόφευκτη λαμβάνοντας υπόψη «τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, όσο και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα μας και ως προς την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που έχουν δημιουργήσει ένα "παιχνίδι" για την μεταβίβαση ευθυνών στην ελληνική κυβέρνηση».

Συνεχίζοντας για την παρουσία του ΝΑΤΟ, είπε ότι "θα πρέπει να είναι πλήρως σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα και οι αρμοδιότητες της χώρας όπως και τα δικαιώματα των προσφύγων. Θα υπερασπισθούμε σθεναρά την Συνθήκη της Γενεύης, ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε μια προσφυγική ζωή μέσα από διαδικασίες επαναπροώθησης, που απαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία και που είναι ξένες στο κοινό αίσθημα του λαού μας".

Σε ότι αφορά το Προσφυγικό είπε ότι «σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα πρέπει να οργανωθεί συγκροτημένα η διαδικασία της μετεγκατάστασης των προσφύγων».

Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι «πρέπει να μην ενθαρρύνονται οι ανεξέλεγκτες χερσαίες ή θαλάσσιες προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ευρώπη» και τάχθηκε υπέρ της ενεργού συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών, καθώς και για την διαμονή και φιλοξενία εντός Τουρκίας.

«Στο πλαίσιο αυτό παλεύουμε και στηρίζουμε μια συγκροτημένη διαδικασία μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία προς την Ευρώπη" είπε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι "η Ευρώπη με ισότιμο και αναλογικό τρόπο με βάση τα συμφωνηθέντα οφείλει να αποδεχθεί την μετεγκατάσταση του υπερβολικά μεγάλου αριθμού προσφύγων που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να τους εντάξει δημιουργικά και με σεβασμό στα ήθη και έθιμα, στις κουλτούρες και στις θρησκείες τους».

«Η Ελλάδα τηρεί την διεθνή νομιμότητα και η κυβέρνηση υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές και πανανθρώπινες αξίες. Οι μονομερείς ενέργειες χωρών υποσκάπτουν τα θεμέλια και την διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ακολουθούν επικίνδυνο μονοπάτι όσοι κερδοσκοπούν πολιτικά στον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό» τόνισε, τέλος ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News