default-image

Τσίπρας: Η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και τα κλειστά σύνορα

Ελλάδα
Τσίπρας: Η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και τα κλειστά σύνορα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό σήμερα. Τις εργασίες ανοίγει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η Ελλάδα παλεύει να επιστρέψει η Ευρώπη στον ορθό λόγο, στην ορθή λογική» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Επισήμανε ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος συνειδητοποιεί ότι ορισμένες επιλογές, όπως οι στρατιωτικές επεμβάσεις, δεν έχουν πλέον επιπτώσεις μόνο στα κράτη της Μέσης Ανατολής, αλλά επηρεάζουν την ίδια την καρδιά της Ευρώπης. Είπε ότι η Ευρώπη συντρίβεται ανάμεσα στην λιτότητα και τα κλειστά σύνορα, προσθέτοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι ο λόγος περί «κυριαρχίας» αφορά τους πρόσφυγες, αλλά δεν αφορά την λιτότητα, ενώ τόνισε ότι η πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες είναι εκτός του πλαισίου της Συνθήκης της Γενεύης.

Υπογράμμισε ότι με την στάση της Ελλάδας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, η χώρα κατάφερε να μην απομονωθεί, αλλά και να θέσει τέρμα σε κάθε συζήτηση για την Συνθήκη Σένγκεν.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η συζήτηση περί εξόδου ή διάλυσης της Συνθήκης Σένγκεν αποσκοπούσε στην συγκάλυψη προειλημμένων αποφάσεων, προσθέτοντας ότι με την στάση μας «πήραμε το ψωμί από το στόμα» εκείνων, όπως το ΕΛΚ που ήθελαν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και εκείνων των ομοϊδεατών τους στο εσωτερικό που ήθελαν να ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, (ευρισκόμενοι) και σε πλήρη σύμπνοια με τα ΜΜΕ της διαπλοκής «που παίζουν τα ρέστα τους ενόψει της αξιολόγησης». «Θα διαψευστούν ακόμα μια φορά» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος, είπε ότι η εθνική στρατηγική της Ελλάδας, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής διαμορφώνεται σε τρείς άξονες και συγκεκριμένα:

α) αλληλεγγύη στους πρόσφυγες,

β) προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και

γ) δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν.

Βάσει των τριών αυτών αξόνων, που, όπως επισήμανε ο κ.Τσίπρας, συμφωνήθηκαν ως "κατ ελάχιστον εθνική στρατηγική" στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα κινηθεί η χώρα μας αύριο στην Σύνοδο Κορυφής.

Για τη Σύνοδο Κορυφής

Η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας θα επιδιώξει την άμεση έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συνόρα στην Ειδομένη παραμένουν κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται, κατέστησε σαφές, ο πρωθυπουργός και προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος.

Για τα ΜΜΕ

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε διάφορες επισημάνσεις για την "πλειοψηφία των ΜΜΕ της διαπλοκής" είπε ότι "είχαν βάλει στόχο να ρίξουν αυτήν την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού, είχαν βάλει στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, είτε με ήττα, είτε με σύμπραξη σε διάφορα σχήματα".Τώρα,τόνισε ο κ.Τσίπρας, "έχουν βάλει στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες ανατροπής ενόψει της αξιολόγησης, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, προκειμένου να γλιτώσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητές και να συνεχίσουν να ελέγχουν την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου".

Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρουν, προσθέτοντας ότι "απέναντι στο πόλεμο που η κυβέρνηση υφίσταται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ" απαντά με "τον δημοκρατικό διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία".

Νωρίτερα, τόνισε οτι η κυβέρνηση προσέρχεται στην τελική διαπραγμάτευση με σταθερή την θέση να μην υπάρξει καμία περικοπή των τρεχουσών συντάξεων.

Πηγη: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News