default-image

Πρόσφυγες: Πάνω από 3.350 στον Πειραιά-12.000 στην Ειδομένη

Ελλάδα
Πρόσφυγες: Πάνω από 3.350 στον Πειραιά-12.000 στην Ειδομένη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περίπου 3.350 πρόσφυγες φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στους στεγασμένους χώρους που έχει διαθέσει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΑ), σύμφωνα με καταμέτρηση από στελέχη του Λιμενικού, καθώς το πρωί του Σαββάτου κατέπλευσαν δύο επιβατηγά πλοία που είχαν αποπλεύσει από Χίο και Λέσβο (το Blue Star 1 και το καταμαράν Τera Jet). Από αυτά αποβιβάστηκαν συνολικά 975 άτομα, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό «Διαγόρας» με 54 άτομα από την Κω και τέσσερα από την Κάλυμνο.

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» που αναμένεται το βράδυ του Σαββάτου στο Λιμάνι του Πειραιά έχει παραλάβει 325 μετανάστες και πρόσφυγες από Μυτιλήνη και κατευθύνεται προς τη Χίο για να παραλάβει και άλλους.

Το πρωί, σύμφωνα με τα nea.gr με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά έγινε διανομή πέντε τόνων γάλακτος στους σταθμούς φιλοξενίας. Στην πύλη Ε2 εγκαταστάθηκαν προκάτ κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν ως συντονιστικό κέντρο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πολυιατρείο υπό την εποπτεία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, αλλά και γραφεία για το συντονισμό και τη διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά καθημερινώς στα ιατρεία ελέγχονται προληπτικά περίπου 60 άτομα εκ των οποίων τα 40 είναι μικρά παιδιά και οι 20 μεγάλης ηλικίας.

Με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών εστιατορίων της πόλης του Πειραιά διανεμήθηκαν το μεσημέρι 1.500 μερίδες φαγητού.

Η περιφέρεια Αττικής μετά από επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου προχωρά στη δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου κοντά στο στάδιο του Τάε κβο ντο, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλονται από ιδιωτικές εταιρείες, δήμους και φορείς, προκειμένου να γίνει ορθολογική διαχείριση και κατανομή .

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν τα nea.gr στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά και τους Δήμους της περιοχής, ο Δήμος Κορυδαλλού σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα, Σάββατο, το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σχιστού για να προσφέρουν στιγμές χαράς στα παιδιά. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση με εικαστικά, μουσική, φουσκωτά παιχνίδια και ανιματέρ, ενώ θα παραδοθούν στο Κέντρο παιχνίδια.

Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Λαμπρινή Μάνου και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Μακρυνός.

Παράλληλα ο Δήμος Κορυδαλλού συγκέντρωσε έως τις 3 το μεσημέρι παιδικά παιχνίδια, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ξενοφώντος και Πελοπίδα, πλατεία Μέμου, ενώ παιχνίδια θα συγκεντρώνονται και στο Δημαρχείο, στην οδό Γρ. Λαμπράκη 240, έως τις 8 το βράδυ.

Στην Ειδομένη

Την ίδια ώρα, εφιαλτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, όπου περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, διαμένουν στο ύπαιθρο, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Οι εθελοντικές οργανώσεις και οι γιατροί χωρίς σύνορα προειδοποιούν ότι εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων στην Ειδομένη και δεν αντιμετωπιστούν καίρια ζητήματα υγιεινής, υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου το υπουργείο Υγείας, αναφέρει πώς «προωθείται άμεσα, μέσω του ΕΚΕΠΥ και της 4ης ΥΠΕ η πλήρης κάλυψη της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή της Ειδομένης.

Εκτιμάται ότι η προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 9 Μαρτίου».

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σχεδόν 135.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ήδη φθάσει φέτος στην Ελλάδα και στην Ιταλία δια θαλάσσης, ενώ 418 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News